Jak člověka ovlivňuje touha?

Reklama 21. dubna 2016
Chcete být stále lepší a lepší. Jakmile dosáhnete v životě jedné mety, už pátráte po další. Nechcete prostě ustrnout v jedné fázi. Rádi byste se vyvíjeli. Uvědomujete si, že takoví jací jste byli před deseti lety, už dnes nejste. Podepsala se na vás spousta životních zážitků, které vás posunuly dál. Cesta vpřed je vaším životním motorem.

Vzdálenější než potřeba, silnější než přání

Dopředu vás žene touha za něčím. Člověk může toužit po spoustě věcí. Po dobře placeném zaměstnání. Po dobrém partnerovi. Po dětech. Po lásce. Po uznání. Podob touhy je zkrátka nepřeberně. Prostě touha je vztah k něčemu, co je nám vzdáleno. Někdy také nemusí ke splnění touhy vůbec dojít. Na rozdíl od potřeby jde u touhy většinou o něco vzdáleného, na co nemůžete jen tak dosáhnout. Potřebu uspokojíte jednoduchými kroky, touhu nikoli. Zároveň se nejedná ani o přání. Touha je mnohem silnější, naléhavější, než když si prostě něco jenom přejete. Může se na první pohled zdát, že touha je něco špatného, protože se podobá vášni, která člověka ovládne. Nemusí tomu tak ale být vždy.

Hledejte zlatou střední cestu mezi vášní a rozumem

Ano, je třeba se naučit ovládat nesmyslné a nenaplněné touhy, které naopak člověka ničí a nepřinášejí mu nic pozitivního. Ovšem je možné touhu také využít jako sílu, která člověka pohání v životě. Z toho vyplývá, že touha má dvojí tvář. Ostatně třeba už filozof Tomáš Akvinský upozorňuje, že je touha jednak chuť na to, co člověku chybí, ale zároveň i cit, který rozjasňuje nudu, všednodennost a ošklivost. Snažte se proto vždy ovládnout temnou stránku touhy. Od toho vám slouží rozum, abyste nepodlehli nesmyslným vášním, které nikdy nelze naplnit. Vždy je třeba nalézt zlatou střední cestu mezi tím, po čem neodolatelně toužíte a realitou. Potom budete spokojení a ne frustrovaní.

Můžete zatoužit i po výhře

Jaké touhy zkrotit a jakým naopak nechat volný průchod? Samozřejmě zapomeňte na touhy, které mohou nějak ohrozit vás a vaše okolí. Ty jsou samozřejmě zakázané. Nikdo z nás určitě nechce ubližovat sám sobě ani svým blízkým. Je ale spousta touh, které vás mohou v životě posunovat o velký kus dál. Můžete v sobě třeba i probudit touhu vyhrávat. Touhou může být si jednou v životě splnit něco, na co byste jinak nepomysleli, třeba navštívit casino. Pokud zatoužíte po hře, přinese do vašeho života nový vítr. Nastartuje novou energii, zaměstnáte svůj mozek. Naučíte se více riskovat. Pochopíte, že není nutné neustále sedět jenom s rukama v klíně. Občas se vyplatí jít do něčeho neznámého, investovat, hledat nové cesty a možnosti. Může vám to přinést zisky. Poznáte nové prostředí, nové lidi, zpestříte svůj život. Samozřejmě je nutné před každým riskem zvážit všechna pro a proti. Nikdy byste proto neměli riskovat bezhlavě a naprosto nepromyšleně.

Další článek: Fanoušci vydolovali ze souborů Dark Souls 3 zatím nevydaný obsah

Témata článku: