Jak dopadne Super Bowl? Odpoví nám simulace Microsoftu?

Americký fotbal neměl a patrně nikdy mít nebude v našich končinách velkou popularitu. Přesto by následující zpráva neměla ujít vaší pozornosti. Microsoft ve své hře NFL 2000 Fever nasimuloval finálový zápas letošní sezóny. Jak to dopadlo?
Finálový zápas americké NFL přivádí na pokraj šílenství každoročně miliony Američanů, letošní zápas bude sledovat odhadem okolo 130 milionů lidí (1/2 populace včetně kojenců a slepých) jenom v samotných Spojených státech. I když jinde ve světě nemá americký fotbal takovou oblibu, počítá se, že finále letos shlédne více jak miliarda diváků po celém světě. Pokud máte zájem, možná to letošní ještě stihnete. Zápas začíná ve 23.30 našeho času a vysílá ho například německá stanice SAT 1. Ale zpět k tématu :-).

Je zřejmé, že Microsoft svým krokem jenom využil šílenství, které se okolo Super Bowlu točí a udělal svojí hře menší reklamu. Přesto titulek takové zprávy zarazí – jak moc je takový odhad reálný? V současné době, kdy jsou hry plněny aktuálními statistikami, nejnovější je často možné stáhnout z Internetu, by většina z nás řekla, ten počítač může mít pravdu, ale vsadili byste na vítěze podle výsledku takové simulace? Domnívám se, že každý by především dal na svůj vlastní „selský“ rozum. Věřit té plechové krabici? Děláte si srandu? Ačkoliv počítače využíváme každý den, podvědomě jim stále nevěříme.

Představte si finále Super Bowlu v roce 2017. Hráči mají v kůži maličké senzory, které zaznamenávají všechny důležité životní funkce. Tyto údaje jsou přenášeny do centrály každého z týmů a podle aktuálních zdravotních dispozic jednotlivých hráčů je určována momentální taktika celého mužstva.

Teď je jenom na nás si představit, zda tyto údaje budou k dispozici i široké veřejnosti na stránce superbowl.com nebo budou přísně tajené a jejich získání bude mít cenu zlata. Informace o zdraví hráčů v průběhu několika dnů před zápasem totiž bude nesmírně důležité pro odhad kurzů a šanci na vítězství u obou týmů.

Pokračujme v rozvíjení „legální“ varianty. Hra NFL 2017 Fever bude mít funkci napojení na stránku superbowl.com a stažení aktuální verze zdravotního stavu každého hráče, který je momentálně v poli. I když hra bude tedy real-time a nebude možnost dopředné simulace a případného sázení podle ní – věřili byste výsledku takového počítačového zápasu víc než tomu ze hry NFL 2000?

Mimochodem, simulovaný zápas mezi celky Tennessee Titans a St. Louis Rams skončil 17-12 ve prospěch Titans :-).

Váš názor Další článek: Colin McRae Rally 2.0

Témata článku: , , , , , , ,