Jak má vypadat dobrý časopis o počítačových hrách?

216 stran, barevné rozlišení rubrik, plno kvalitních recenzí rozdělených podle žánrů, hutné návody, soutěže o hodnotné ceny, našlapané DVD či dvojice CD, Extra příručka,věcné odpovědí na čtenářské dopisy, žádné konzole, mobily ani kultura, to vše za 220 Kč. Tak by mohl vypadat (téměř) ideální časopis o počítačových hrách.

V současné době pravidelně vycházejí v České republice tři časopisy o hrách pro PC – Level, Score a Gamestar. Až do nedávné doby byly všechny tři časopisy dost podobné, co se týče rozsahu, obsahu i koncepce. Lišily se pouze přístupem ke čtenáři – k dispozici byl přístup puberťácký, věcný a ultraseriózní. Časopisy si rozdělily čtenáře a vypadalo to, že jsou všichni spokojeni – konkurenční boj prakticky neprobíhal. Příznivci všech tří časopisů ztráceli čas v planých půtkách (na stránkách oněch časopisů, především ale na diskusních fórech na Internetu), který časopis je nejlepší.

V poslední době se začala situace trochu měnit – Gamestar výrazně omezil plné hry, Level přišel s DVD přílohou a mini formátem. Je ještě brzy hodnotit účinky těchto kroků, nicméně je možné rozhlédnout se poněkud šířeji a prozkoumat, kam směřuje vývoj herních časopisů v ostatních zemích.

Dobrou příležitostí pro takové rozhlédnutí (a hlavně srovnání) je německý Gamestar, který se objevil na stáncích na některých místech v republice a prodává se za slušnou cenu 220 Kč (v Německu za 5 Euro). Oprašme tedy své znalosti němčiny a podívejme se, jak vypadá německý Gamestar z letošního prosince.

Na první pohled vás na německém Gamestaru zaujmou dvě věci – slušná tloušťka (216 stran) a prosincové číslování – v Německu vychází Gamestar téměř o měsíc dřív, takže např. začátkem prosince již vyjde Gamestar lednový. Příbuznost s českým Gamestarem se nezapře – podobně navržená obálka, podobný layout, podobné fonty atd. Určité rozdíly zde samozřejmě jsou, můj subjektivní dojem je ten, že německý Gamestar působí o něco přehledněji.

Další odlišností od českých časopisů je způsob umístění přiložených CD – jsou v kartónovém odtrhávacím obalu. Samozřejmostí jsou i (rovněž odtrhávací) booklety, které přijdou vhod, pokud si budete chtít umístit CD do standardní plastové krabičky. Posledním překvapením je vložená Extra příručka o 36 stranách pro budovatelskou strategii Anno 1503. Příručka obsahuje podrobný návod, mapy, popisy kampaní a mnoho triků – provedením se dost podobá příručkám, které vycházely před nějakou dobou v českém Gamestaru.

Celý časopis působí velmi přehledně. Lze to přičíst jednotnému stylu všech rubrik (bílé pozadí, stejné fonty, stejné rozvržení do sloupců, rozumný poměr obrázků). Rubriky jsou rozlišeny barevnými pruhy nahoře na každé stránce (stejným způsobem jsou barvy použity i v obsahu) – skvělý nápad, v časopise se pak mnohem lépe hledá.

Jádrem časopisu jsou samozřejmě recenze. V tomto čísle německého Gamestaru se nachází celkem 28 recenzí, průměrné hodnocení je 73%. Kromě toho jsou recenzovány ještě budgetové tituly a hry pro slabší počítače. Celkem se recenze rozkládají na 50 stranách. Příjemné je, že recenzím datadisků a (pod)průměrných titulů je věnováno odpovídající místo – jsou zde k vidění recenze na půl či čtvrt strany (naštěstí s malým obrázkem, takže se přece jen o hře něco dozvíte). Špičkovým titulům je pak věnováno mnohem více prostoru – příkladem budiž již zmíněné Anno 1503, které se (kromě obálky a vložené příručky) roztáhlo na dalších deset stran. Pravdou ovšem je, že celé čtyři strany (!) zabírá velký obrázek, který je tvořen dvěma dvojstránkami složenými dovnitř, takže působí téměř jako plakát.

Hodnotící tabulky jsou další věcí, která české čtenáře určitě zaujme. Kromě standardních informací lze zde nalézt hodnocení obtížnosti hry, odhadované doby proniknutí do hry, zábavy v single- i multiplayeru, podrobné HW nároky (minimální, standardní a optimální) včetně vhodnosti různých grafických karet, bohaté pro a proti, alternativní tituly a dokonce i datum vydání, obsah balení a cenu.

Recenze jsou rozděleny podle žánrů (tak, jak tomu bylo kdysi i v českém Gamestaru) – akční hry, strategie, sportovní hry, adventury (včetně RPG) a simulátory. Každý žánr má přehlednou tabulku nejlepších 25 titulů, seřazených dle hodnocení v minulých číslech Gamestaru. Svůj žebříček mají dokonce i mody akčních her a budgetové tituly (včetně cen!).

Tradičně bohatá bývá v německém Gamestaru rubrika návodů a ani prosincový Gamestar není výjimkou. Na 21 stranách najdete návody na UT2003, Age of Mythology, FIFA 2003, NOLF 2 a čtenářské tipy na Mafii, vše je doplněno mnoha drobnými tipy, triky a cheaty na více než 20 dalších her.

Také rubrika HW je vcelku rozsáhlá, vévodí jí vcelku pěkně provedený test počítačových sestav se spoustou grafů a podrobných tabulek s technickými údaji. V tématickém článku Invaze z východu se autoři zabývají fenoménem přívalu kvalitních her z postsocialistických zemí – našince potěší, že na čestném místě trůní i Illusion Softworks a Mafia. Ostatně Mafia se stále drží na žebříčku Gamestaru v žánru akčních her na prvním místě.

Takto kvalitní a rozsáhlý časopis samozřejmě obsahuje velké množství reklam. Kromě obálky je v časopise celkem 62 stran celostránkové reklamy, vesměs upoutávky na nové herní tituly nebo nabídky distribučních společností. Na první pohled působí tato hodnota hrozivě, pravdou ovšem je, že zbývá 150 stran čtení o hrách, což žádný časopis u nás nenabízí.

První cover CD je až po okraj naplněno demoverzemi (kromě 8 demoverzí se sem vešel jen DirectX), na druhém je pak pestrá směsice patchů, ovladačů, utilit a obrázků, hlavně pak 14 videí (celkem téměř 400 MB – o jejich kvalitě se již přesvědčili čtenáři českého Gamestaru, který videa přebírá) a přídavky pro UT 2003. Ovládací program je stejně mizerný jako ten v českém Gamestaru, neboť se jedná o stejný program – obsahuje tedy všechny neduhy, které jsem kritizoval u českého Gamestaru.

Německý Gamestar vychází samozřejmě i s DVD (již rok a půl), bohužel jsem neměl možnost jej získat. Podle webu německého Gamestaru je na DVD navíc 11 demoverzí, 6 herních videí, 6 filmových trailerů, 16 patchů a archiv patchů pro 50 nejoblíbenějších her, 15 galerií screenshotů, mnoho dalších ovladačů a sharewarových programů atd. Kromě toho na DVD naleznete také nové verze oblíbených modů Action Half-Life a Firearms.

Německý Gamestar vychází bez plných her, resp. přikládá plné hry pouze jednou či dvakrát do roka. V roce 2002 tak mohli čtenáři získat pouze dvě plné hry – Earth 2150 v lednovém čísle a GTA 2 v říjnovém. Myslím si, že kvalita časopisu více než vyvažuje absenci plných her a jejich občasné přiložení je pouze bonbónkem pro čtenáře.

Údaje o vydaném nákladu jsem v časopise nenašel, zaujala mne však jiná čísla – prodaný náklad za třetí čtvrtletí roku 2002 (přes 320 000) a počet přístupů na webové stránky za letošní září (přes 18 miliónů). Zajímavé také je, že předplatitelé dostávají časopis o dva až tři dny dříve než je v běžném prodeji – v našich končinách věc nevídaná. A tak zatímco lednové číslo vyjde 4. prosince, předplatitelům bude rozesíláno již od 30. listopadu.

Německý Gamestar Německý Gamestar

Čeští čtenáři měli již jednou možnost se s německým Gamestarem seznámit – na vánoce roku 1999 byl k českému Gamestaru č.13 (vánoční speciál) přibalen kromě českého cover CD také německý Gamestar 10/1999 a s ním tři CD, z toho dvě s plnými hrami (Warhammer 40000 Chaos Gate a G-Nome). Byl to trošičku podfuk na čtenářích, neboť v čísle 12 českého Gamestaru byl na příští měsíc slibován časopis o 250 stranách a se 4 CD za původní cenu a pak se z toho vyklubalo prosté přiložení německého Gamestaru, čtenáři však měli možnost srovnat kvality německého Gamestaru s českými časopisy, nehledě na dvě plné hry zdarma (i když v němčině).

Světlé stránky časopisu
  • rozsah
  • cena
  • příručka Extra
  • přehlednost
  • recenze rozdělené podle žánrů
  • hutné návody
  • kvalitní obsah CD/DVD
Temné stránky časopisu
  • němčina
  • velký podíl reklam
  • engine CD
  • absence plné hry

Fanatičtí příznivci Levelu, Score či českého Gamestaru by měli zanechat svých žabomyších sporů a uvědomit si, že jejich miláčkům ke špičkové kvalitě stále něco schází. Pro redakce a vydavatelství výše zmíněných časopisů by mohl být německý Gamestar návodem, jak lze také dělat kvalitní časopis o počítačových hrách. Nám čtenářům pak nezbývá než doufat, že se v dohledné době podobně kvalitní časopis objeví i u nás.

Obsah německého Gamestaru 12/2002

Preview: Doom 3, 007 Nightfire, Praetorians, Star Trek: Elite Forces 2, Stalker: Oblivion Lost, Warhammer Online, Freelancer, Football Manager 2003

Téma: Invaze z východu

Recenze PC: Anno 1503, No One Lives Forever 2, Lord of the Ring, Island Thunder, Iron Storm, Kitty Hawk, Red Shark, Robin Hood, Rollercoaster Tycoon 2, Battle Realms Add-on, Emergency 2, Platoon, Far West, Dawn of Empire, Cultures: Reise nach Nordland, Strategic Command, Pusher, Carcassonne, FIFA 2003, Need for Speed 6, Rallisport Challenge, Links 2003, WWE Raw, Four Four Two, Earth & Beyond, MechWarrior Mercenaries, Combat Flight Simulator 3, Medicopter 117 Vol.3

Budget: Emperor: Battle for Dune, S.W.I.N.E., Crimson Skies

Online: Gamestar Liga, Gamestar.de

Návody: Tipy & triky, Unreal Tournament 2003, Age of Mythology, FIFA 2003, No One Lives Forever 2, Mafia

Hardware: Test sestav, Vecto 2800-RD/RG, Highpaq D XA 2000+ Ti, GF 4 Ti 4200, Athlon XP/2800+

Obsah CD1

Demoverze: Robin Hood, Total Immersion Racing, Unreal Tournament 2003, Gefeuert, Platoon, Need for Speed: Hot Pursuit 2, WWF Raw, Archangel

Utility: DirectX 8.1 ger. Windows 98/ME, DirectX 8.1 ger. Windows 2000

Obsah CD2

Videa: Anno 1503, Doom 3, Fifa 2003, No One Lives Forever 2, Robin Hood, Earth & Beyond, MechWarrior Mercenaries, Praetorians, Rallisport Challenge, Rollercoaster Tycoon 2, Knightshift, 5. GameStar Clan-Turnier, GTA Vice City, Raumschiff GameStar Episode 41

Demoverze: FIFA 2003

Extra: Clan-Turnier: CS-Finale, Clan-Turnier: TO-Finale, GTA 3: Miss Liberty v1.0, WarCraft 3: Kartenpaket, Stronghold Crusader: 3 Bonusgegner, Stronghold: 15 Burgen

Extra – UT 2003: DM-Reigncaster, DM-BluePlateau-Beta, DM-SandKing, DM-sPaCePiR8, DM-VSK-BathroomExtreme, DM-Curse3-ZE, DM-LightningGunMap, DM-TerraMokki, DM-Killing-Field, DM-Morbias-2K3, DM-4UCSFreakZ-Aztec-BETA, DM-Oceanic-Duel, Faceoff Karma, BR-Hockey, BR-Electric-Fields, CTF-LavaGiant-2a, CTF-Tropica, CTF-Boom Boom Bridge, CTF-xONE, DOM-Marvellous

Patche: Age of Wonders 2 v1.2, America`s Army v1.3.0, Arx Fatalis v1.13, Battle Realms v1.20f, Beach Life v1.1, Die Gilde v1.03c, Divine Divinity v1.32, Emergency 2 v1.0, Emperor: Battle for Dune v1.09, Neverwinter Nights Auto-Update v1.10, No One Lives Forever 2 v1.1, Project Nomads Patch 1, Stirb Langsam: Nakatomi Pl. v1.02.3, UT 2003 Editor-Patch, WarCraft 3 v1.03

Programy: GameStar DataStar, DLH 98 Update, DirectX Buster, HyperSnap v4.52.02, Powerstrip 3.29, GameWiz 32, Savegame Editor Construction Kit, Winamp v3.00

Desktop: 007 Nightfire, Haegemonia, MechWarrior Mercenaries, Need for Speed Hot Pursuit 2, Operation Flashpoint Resistance, Platoon, Tomb Raider 6: Angel of Darkness, UT 2003

Ovladače: Asus TNT-Serie Win 9x/ME, Asus TNT-Serie Win 2000/XP, Asus TNT-2-Serie Win 9x/ME, Asus TNT-2-Serie Win 2000/XP, Asus Geforce-Serien Win 9x/ME, Asus Geforce-Serien Win 2000/XP, Guillemot Maxi-Gamer-Serie, Guillemot 3D Prophet, Hercules 3D-Prophet-Serie, Hercules 3D-Prophet-2-Serie, Hercules 3D-Prophet-3-Serie, Hercules Dynamite TNT, Nvidia Det. XP v30.82 Win9x/ME, Nvidia Det. v40.72 Win9x/ME (Beta), Nvidia Det. XP v30.82 Win 2000/XP, Nvidia Det. XP v40.72 Win 2000/XP (Beta)

Německý Gamestar Německý Gamestar

Německý Gamestar Německý Gamestar

Německý Gamestar Německý Gamestar

Německý Gamestar Německý Gamestar

Diskuze (95) Další článek: Týden v rubrice Plné hry: škola je kráva?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,