Jak se vyvíjely ceny pamětí za poslední roky?

Sledovat vývoj cen pamětí za posledních pár měsíců je opravdu velmi zajímavé. Povětšinou máme to štěstí, že ceny klesají, případně jeden měsíc stoupnou, aby následně o desítky procent klesly. V roce 1998 však tomu bylo jinak, 16 MB RAM stálo totéž, co 128 MB SDRAM dnes. A o rok později…
Sledovat vývoj cen pamětí za posledních pár měsíců je opravdu velmi zajímavé. Povětšinou máme to štěstí, že ceny klesají, případně jeden měsíc stoupnou, aby následně o desítky procent klesly. V roce 1998 však tomu bylo jinak, 16 MB RAM stálo totéž, co 128 MB SDRAM dnes. A o rok později…

Před pár lety přišla maminka s tím, že konečně nastal čas povýšit z milovaného Didaktiku M na něco přeci jen výkonnějšího (nic proti Didaktiku, byla to zlatá mašinka a rád na ni vzpomínám), a dostal jsem tedy za úkol vybrat nejvhodnější konfiguraci. Samozřejmě nejen s ohledem na cenu, ale především na životnost stroje. Tenkrát jsem měl možnost vybírat mezi v té době velmi výkonným strojem třídy 486 a opravdu špičkovém Pentiu 100 (kde bylo maximum té doby si opravdu nepamatuji, ale myslím, že více než 120 MHz u nás sehnat nešlo). Přednost tehdy dostal počítač s Pentiem osazený 16 MB SIMM.

Nebudu se věnovat celkové ceně počítače, pouze cenu paměti zdůrazním. V té době jste za 2000 Kč bez DPH dostali v relativně levném obchůdku pouhopouhých 16 MB RAM.

O pár let později se již dostával do širšího oběhu nový typ pamětí pro patice DIMM s označením SDRAM, které i v současné době patří mezi nejpoužívanější a pravděpodobně tomu i přes příchod nových typů nějaký ten pátek bude. V té době se cena za 16 MB SDRAM pohybovala na úrovni mezi 500 – 750 Kč bez DPH. Tedy markantní zlevnění.

Jejich ceny přesto byly poměrně na vysoké úrovni a protože poptávka byla mnohem vyšší než nabídka, výrobci si mohli dovolit ceny šroubovat maximálně nahoru. Především podzim roku 1999 byl kritický, najednou se každý rozhodl kupovat nové počítače, upgradovat nebo kdo ví co ještě, ale sehnat v obchodě paměť za solidní cenu byl opravdu nadlidský úkol. Trošku se to podobalo době před rokem 1989, kdy bez známostí nebyl k dostání ani toaletní papír :-)

Rok 1999 byl tedy pro výrobce a prodejce pamětí opravdu velmi úspěšným. Jeden z největších světových výrobců těchto čipů – Micron Technology – dokonce ohlásil rekordní zisk za poslední kvartál tohoto roku a zisky, které dosáhly výše 341 mil. dolarů překvapily opravdu nejednoho ekonoma. Kdyby vás zajímalo, jaký přibližně měli výrobci pamětí zisk z jednoho prodaného kousku, tak je to přibližně 60 procent. Když že podíváme na ostatní komponenty, kde se zisky počítají v řádech dvou desítek procent, zákonitě musíme nadávat.

A to jsme již v únoru roku 2000, kdy ceny klesají o 20 procent. Po drastickém zdražení, které minulý rok nastalo, se výrobcům nakupily velké zásoby a ty logicky musejí jít pryč. Pakliže jste na Vánoce roku 1999 dostali darem 128 MB, dárce bych chudší přibližně o 5000 Kč bez DPH. Šťastný ten, kdo počkal, cena za stejný kousek klesla přibližně o 1000 Kč.

O měsíc později však nastávají další změny, které hýbou celkovou cenou počítače. Výrobcům se už nelíbí, jak ceny neustále klesají a proto začínají uměle tlačit na jádro problému. Jednoduše omezují dodávky a způsobují tak automatický problém s dostupností paměťových modulů. Přesto zvětšení ceny není přes veškerá očekávání tak markantní a vzestup je pouze v jednotkách procent.

Po několika meziskocích, kdy se ceny pamětí nikterak výrazně neměnily, přišla na podzim roku 2000 na řadu další významná událost. Výrobci pochopili, že nemá smysl zahrávat si s koncovými uživateli tak výrazně jak činili doposud a snaží se svoji výrobu přesně optimalizovat na potřeby trhu. Ceny přesto začnou poměrně značně kolísat, přesně podle pravidla poptávka > nabídka a obráceně. Přesto však paměti patří k nejdražším součástem počítače a analytici se velmi mílí, když předpovídají, že pokles cen pamětí přijde až kolem roku 2003. To zdůrazňují příchodem nových technologií a novými výrobními linkami.

Následně však přichází překvapení v podobě velkého snižování cen pamětí. Výrobci ve snaze urvat co největší peníz před závěrečným ročním hodnocením zvyšovali cenu pamětí tak drasticky, že musel přijít útlum. Ten se následně objevuje v podobě snížení cen pamětí o pár procent. Odborníci následně předpovídají, že kdo si chce nakoupit paměť, měl by tak učinit co nejdříve, protože po Vánocích by mělo přijít postupné zvyšování cen.

A to jsme již v současnosti, v roce 2001. Toliko očekávaný růst cen pamětí nepřišel a naopak, ceny nadále klesají až se to zdá neuvěřitelné. Ještě v lednu se 128 MB SDRAM nakupovala za 1800 bez DPH a dvojnásobná kapacita přišla případného zájemce na 3700 Kč, taktéž bez DPH.

V únoru přišlo menší snížení cen, především u pamětí větších hodnot. 256 MB SDRAM se dalo pořídit za vcelku příjemných 3200 Kč. A to už lidé žasli a nebáli se tvrdit, že níže to jít opravdu nemůže. A přece šlo.

Březen byl opět velmi výjimečný. Nejen kvůli několika desítkám akcí pořádaných při příležitosti oslav akce Březen – měsíc internetu, ale především kvůli rapidnímu snižování cen. 128 MB SDRAM byl k dostání za nádherných 1300 Kč, dvojnásobek jste dostali za 2800 Kč bez DPH. Ceny bratru lidové.

Dubnové snění přineslo nečekaný nárůst cen přibližně o deset procent, aby přišel květen a s ním další změny směrem dolů, jak jinak. Ceny se tak vrátily přibližně na hodnoty, které vykazovaly v březnu.

A to už jsme opravdu na konci našeho krátkého rozboru cen pamětí za posledních pár let. Červnové ceníky největších dodavatelů počítačových komponent v ČR se na nás usmívají a jako by říkaly, že níž už to opravdu jít nemůže. Ani bych se nedivil, kdyby měly pravdu, vždyť 128 MB SDRAM za 800 Kč, to je opravdu nádhera, nemluvě pak o 256 MB SDRAM za cenu něco přes 2000 Kč bez DPH. Nemyslíte si, že už opravdu přišla doba na upgrade paměťové výbavy vašeho stroje? Nové Windows XP tu budou za chvíli a nároky na operační paměť se opět posunou do vyšších pater.

Nejen paměti SDRAM jsou však žádané a proto si příště povíme něco o modulech, které se na trh teprve chystají, případně které si svoji pozici teprve získávají. Ale o tom až příště.

Rok Paměť Cena
1995 16MB SIMM 2.000,-
1997 16MB DIMM SD RAM 500 - 750,-
1999 128MB DIMM SD RAM 5.000,-
2000 128MB DIMM SD RAM 4.000,-
2001 - leden 128MB DIMM SD RAM 1.800,-
2001 - únor 128MB DIMM SD RAM 1.700,-
2001 - březen 128MB DIMM SD RAM 1.300-,
2001 - duben 128MB DIMM SD RAM 1.500,-
2001 - květen 128MB DIMM SD RAM 1.300,-
2001 - červen 128MB DIMM SD RAM 800,-
Diskuze (12) Další článek: HW novinky: DDR SDRAM s taktem 533 MHz

Témata článku: , , , , , , , , ,