Jak velký HDD? Ten největší!

Podle Murphyho zákonů pro počítače je jakýkoliv disk malý. Vezmeme-li v potaz skutečnost, že Murphy byl optimista, stojíme před nelehkým úkolem a otázkou, který disk si vybrat. Výběr disku je celkem složitý proces, přičemž možností je mnoho. Jak si tedy správně vybrat a na co brát ohled?
Podle Murphyho zákonů pro počítače je jakýkoliv disk malý. Vezmeme-li v potaz skutečnost, že Murphy byl optimista, stojíme před nelehkým úkolem a otázkou, který disk si vybrat. Výběr disku je celkem složitý proces, přičemž možností je mnoho. Jak si tedy správně vybrat a na co brát ohled?

Stejně jako u všeho, i u disků je třeba hledět na více parametrů a vybírat si podle toho, co požadujete a jak hluboko máte do kapsy. A stejně jako u všeho, ani zde nemusí nejdražší nutně znamenat nejlepší.

Nejprve tedy k základním parametrům. Jistě tím prvotním a často nejdůležitějším faktorem je velikost disku. Dnes je nejmenším diskem asi 10 GB, ovšem připlatíte-li jen několik stovek, dostanete dvojnásobek. Ani 20 GB dnes ale nemusí stačit. Například některé dnešní hry zaberou po instalaci na disku více než 2 GB, pár takových her a již místo schází. Pro hráče je tedy optimálních 30 nebo 40 GB. Jenže velikost není všechno…

Dalším velice důležitým parametrem je, jakou rychlostí disk dokáže komunikovat se základní deskou, a tím vlastně i s počítačem jako takovým. Dnes je standardem rozhraní Ultra DMA ATA/100. Vlastně rozhodně nedoporučuji kupovat disky s pomalejším rozhraním. Dříve bylo běžné ATA/33 a ATA/66, to je dnes ale pryč. Také bylo pravidlem, že kdo požadoval co nejrychlejší disk, volil rozhraní jiné, na mysli mám například SCSI disky. Dnes je však ATA/100 pro většinu smrtelníků dostatečně rychlé, pro ty nejnáročnější zde ale stále nalézáme velice výkonné disky SCSI.

Dalším důležitým parametrem je rychlost, kterou se otáčí plotny disku. Standardní je rychlost 5400 ot./min., ovšem výjimkou nejsou ani disky s 7200 ot./min. Pro méně náročné stačí disky pomalejší, ovšem vzhledem k cenám bych doporučoval spíše rychlejší disky. Jejich výkon ocení každý, kdo na počítači pracuje častěji, urychlí totiž běh celého počítače.

Další parametry, jako přístupové doby a velikost paměti cache bych příliš nerozebíral. Výkony disků jsou dnes velice obdobné, tyto hodnoty se liší minimálně, velká cache nemusí znamenat rychlejší chod disku, zkrátka je to na dlouhé povídání. Za zmínku by snad stála hlučnost disků, jenomže zde bych se nespoléhal na nic jiného, než na vlastní měření. Bohužel jsem prozatím neměl možnost takové měření provést.

A nyní již k nabídce na našem, potažmo světovém trhu. Je mnoho výrobců disků, mezi ty známější patří například IBM, Western Digital, Seagate, Maxtor, Quantum nebo například Samsung. Často od různých uživatelů slýchávám, že ta nebo jiná značka je špatná, že disky se často rozbijí, je třeba je reklamovat. Nesmíte ale věřit ničemu, co si sami neověříte. Kdybychom totiž všem těmto povídačkám věřili, nemohli bychom si vlastně koupit žádný disk. Podle mého názoru je kvalita všech disků velice obdobná, nelze říci, který je nejspolehlivější.

A nyní již přímo k produktům. Začneme od těch nejmenších disků 5400 ot./min. Zde nabízí Samsung 10 GB 5400 ot./min. disk v ceně 3450 Kč. Ovšem již za 3800 Kč máme od tohoto výrobce 20 GB disk, za 4150 Kč 30 GB a za 4400 40 GB disk! Zde vidíte, že za 1000 Kč navíc můžete mít až čtyřnásobnou velikost disku! Samsung je v cenách disků 5400 ot./min rozhodně jedním z nejlepších, konkurovat může jedině Seagate s téměř shodnými cenami.Podíváme-li se ale na situaci u rychlejších 7200 ot./min. disků, zde je již konkurence značná. 20 GB disk nabízí IBM za 4150 Kč, Maxtor za 4300 Kč, Quantum za 3800 Kč, Seagate za 4000 Kč a Western Digital za 4200 Kč. 30 GB potom získáte od Maxtoru za 4600- Kč, Quantum za 4500 Kč, Seagate za 4900 Kč a Western Digital za 4600 Kč. Nejlepší volbou velkého disku za slušnou cenu je dnes pravděpodobně 40GB. Nabídka je následující: IBM za 5200 Kč, Maxtor za 5200 Kč, Quantum za 5100 Kč, Seagate za 5300 Kč a Western Digital za 5300 Kč. Volba je jen a jen na vás.A nakonec jen pro představu disky s rychlostí 10000 ot./min. IBM nabízí svůj Ultra Star o velikosti 36 GB za 18500 Kč, stejně velký disk vás vyjde u Quantumu na 19600 Kč, ovšem Quantum navíc nabízí ještě 74 GB model, který pořídíte za tučných 36600 Kč. Tyto disky ale běžný uživatel nevyužije, jejich hi-end určení je už v připojení přes Ultra 160M. Každopádně jsou to ale jedny z nejrychlejších disků, které jsou běžně k dostání.Konečný výběr je samozřejmě zase na vás. Z vlastní zkušenosti mohu snad doporučit disky IBM, Western Digital a Seagate, s žádným z nich jsem neměl nejmenší problémy. Dobře si rozmyslete, který disk si vyberete, protože disk vám pravděpodobně vydrží ještě dlouho. Osobně bych řekl, že do kancelářského počítače nebo domů na Internet klidně postačuje 20 GB 5400 ot./min., na druhou stranu proč nedát do svého miláčka rychlý 40GB disk?

Diskuze (25) Další článek: Alone in the Dark 4 pro PlayStation 2 je venku!

Témata článku: , , ,