Jak výhodně na hry: bazar nebo online svět?

Hry můžete nakupovat na Steamu a u mnoha oficiálních distributorů. Anebo můžete zamířit do netradičních eshopů, kde lze ušetřit pár korun, ale i převážnou část z běžných cen.

Nejznámějším obchodem pro nákup her online je jednoznačně Steam. Ten zároveň slouží jako široká herní platforma s rozvinutou herní komunitou, komunikačními prostředky nebo třeba streamováním obrazu. Ceny na Steamu se však vždy drží těch oficiálních a vzhledem k nepříznivému kurzu české měny nejsou částky vůbec nízké. Výjimku tvoří pouze krátkodobé akce, kdy je například na víkend zlevněno několik her.

Na druhou stranu tu nechybí možnost hry zcela bez problémů vracet, což na internetu není tak běžné, jako v kamenných obchodech. V tomto případě lze hru do 14 dnů vrátit, pokud jste neodehráli více jak 2 hodiny a s největší pravděpodobností vám podle nových smluvních podmínek i vrátí peníze. Steam tak má oproti konkurenci slušnou výhodu, která byla doteď doménou spíše her na fyzických nosičích. Podobně funguje také obchod GOG, tam se ale peníze vrací pouze v případě, že vám hra nebude fungovat.

steam-monster-sale.jpg

Alternativ ke Steamu, které působí v roli oficiálních distributorů, najdete na webu nepočítaně. Mezi ty nejznámější, kde rovněž fungují časté slevové akce můžeme počítat třeba greenmangaming.com nebo švédský gamersgate.com. Kromě zmíněných krátkodobých akcí na nich však neušetříte.

Druhou možností pro zakoupení digitálních kopií her, jsou eshopy specializující se na přeprodej klíčů. Můžeme je přirovnat k čínskému Aliexpressu, jenž na jednom místě spojuje nabídky od tisícovek menších prodejců. A stejně jako na největším čínském eshopu i na těchto herních portálech najdete hodnocení prodejců, ochranu proti podvodům i další mechanismy, které mají zajistit legálnost nákupu. Protože se však nemusí jednat o klíče z oficiální distribuce, obezřetnost je vždy na místě.

Sales Should Not Be a Fishing Game – 5 Keys to Sales Territory Management Done Right.jpg

Odkud se tedy klíče u těchto prodejců berou? Povětšinou jde o klíče, pramenící z tzv. šedé zóny zahraniční distribuce. V jiných státech (např. v Rusku) totiž obchodní politika i strategie jednotlivých obchodníků funguje jinak a ceny tak mohou klesat až k polovičním částkám. Slevovým webům pak stačí získat klíče (často kradené, ale to už je o morálce každého) a prodávat je s lehkým navýšením u sebe. Pro našince stále levnější, pro obchodníky výdělek navíc. Navíc se nejedná o ilegální postup, takže se nakupující nemusí bát možných problémů. Nekorektní? Možná, to už je ale o něčem trochu jiném, především tedy o morálce kupujícího. I zde však platí, že je obezřetnost nutností.

Be-Aware-Of-What-Your-Kids-Are-Playing.jpg

Poslední, i když trochu zastaralou možností, jsou klasické bazary, které jsou nyní často součástí i klasických kamenných obchodů jako je JRC. Tam lze koupit již použité hry, vzhledem k posunu herního průmyslu a velkém nátlaku na digitální distribuci a bonusový obsah (který je ve formě klíčů často již využit a nelze jej opětovně aktivovat) se však nakupování v bazaru nedoporučuje, pokud nechcete jen čistou hru bez přidané hodnoty. 

V další kapitole se podíváme na jednotlivé obchody.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,