Jaká bude letošní E3? Čtěte velký přehled Doupěte

Již za týden začíná v Los Angeles asi největší událost roku pro všechny herní vývojáře, distributory, managery... A samozřejmě také hráče. Co že se bude dít? Samozřejmě jde o výstavu všeho, co s herním průmyslem souvisí - o Electronic Entertainment Expo (E3). V následujícím článku se dozvíte, co můžeme v následujících dnech čekat a na co se těšit.
Kapitoly článku

Stejně jako loni a kdykoliv před tím, i letos bude na Electronic Entertainment Expo (E3) k vidění to nejnovější a nejočekávanější, co herní průmysl může nabídnout. Každá vývojářská či distribuční společnost již několik měsíců svou "strategii" směřovala k E3; buď vytrubovala do světa, co nového tam předvede, jaké tituly představí nebo uvede na trh - nebo naopak usilovně tajila, co dělá, o všem mlčela a na veškeré zvědavé dotazy měla připravené dvě možné odpovědi: "No comment" a "Počkejte na E3".

Jaké pecky budou letos na E3?

Na následujícíh řádcích máte přehled nejočekávanějších titulů, které se letos na E3 objeví, doplněné o jejich stručnou charakteristiku. Ale za informace ručí leda tak Harvardská investiční a.s. - protože u mnoha z nich až následující dny ukáží, co bylo pravdy na tiskových prohlášeních a nakolik realistické byly oficiální screenshoty.

Alan Wake
Kdo by neznal Maxe Payna a jeho životní úděl? Zabili mu ženu, dítě a pak jej z toho obvinili. On se těmto problémům ale rozhodl postavit čelem a již dvakrát se nám ukázal jen v tom nejlepším světle. Dokonalá grafika, dech beroucí herní zážitek a v druhém pokračování dokonce i atraktivní možnost hrát za ženskou hrdinku. Finské studio Remedy, mající oba dva díly na svědomí, ale nespí na vavřínech. Ba naopak – připravuje titul další, který nevypadá o nic hůře.

 

Hra ponese jméno Alan Wake. A o čem to tentokrát bude? Pravděpodobně nepůjde o čistou akci jako v případě Maxe Payna, ale pánové z Remedy přece jen žánrově neutekli zase až tak daleko – Alana zatím označují jako „psychologický akční thriller“. K údivu všech ale první informace o hře autoři vypustili již před zahájením E3. Učinili tak porostřednictvím teaser homepage, na níž můžete najít galerii (prozatím čítá pouhé dva obrázky, které můžete najít výše) a také minutové video přímo ze hry.

Area 51
Microsoft předělal starou arkádovou klasiku do atmosférického FPS. Budete si moci vybrat ze tří hratelných postav a poté se vydat pátrat po tajemstvích této tajné (a ostře střežené) vojenské základny v nevadské poušti.

  

Black and White 2
Black and White byla božská hra, kterou vychválili snad všichni, kdo o ní psali. Její další pokračování ale vypadá snad ještě božštěji než její předchůdce. Jen stěží byste mezi tituly, kde si hrajete na boha, hledali nějaký s lepší grafikou. Jak to bude s hratelností a co přinese druhý díl nového, to se však můžeme jen dohadovat, protože na hře se stále intenzivně pracuje - měla by vyjít v brzké době.

  

Burnout Legends
To, že se připravuje čtvrté pokračování populární závodní série Burnout, není žádné tajemství. Burnout: Revenge by se měl na pulty obchodů dostat již tento podzim, dočká se však i sourozence v podobě Burnout Legends. Nejde o nic jiného, než o titul připravovaný pro handheld PSP.

První informace o novém přírůstku do této série přineslo poslední číslo Official Playstation Magazínu, které rovněž nabídlo i první detailnější informace. To nejdůležitější, tedy tratě, by mělo být v zásadě stejné, jako v případě předchozích dílů. Hovoří se dokonce o tom, že většina tratí bude přebrána z Burnout, Burnout 2 a Burnout 3. Zatím se oficiálně potvrdila přítomnost pouze tří tratí - Harbour Town, Palm Bay Heights a Big Surf Shore. Rovněž otázka módů se dočká zcela klasické odpovědi v podobě starých známých, kterých si nyní můžete užívat v posledním dílu Burnout. Samozřejmostí bude i možnost online hraní prostřednictvím Wi-Fi. 

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth
Tahle hra na motivy díla H.P.Lovecrafta je fanoušky již dlouho očekávána. A tím dlouho myslím opravdu dlouho - vždyť se na ní pracuje již dobrých sedm let a datum vydání bylo stále znovu a znovu odkládáno. Letos to ale vypadá docela nadějně - tak že by konečně?

  

Duke Nukem Forever
Stařičký Duke Nukem a jeho dobrodružství se na nás zase jednou valí, teda alespoň podle různých oznámení 3D Realms. Sice jsme spíše podezřívaví, zda se nebude jednat o další Daikatanu, ale je možné, že i po letech vývoje a desítkách změn engine nakonec vyjde dokonale vtipná akce, jakou bylo třeba Duke Nukem 3D. Každopádně finanční úspěch by hra už měla mít zajištěna jen svým jménem.

Far Cry Instincts
Far Cry Instincts je oficiální název pro konzolovou předělávku známého počítačového hitu. Stejně jako PC kolega přinese i konzolová verze perfektní vizuální zpracování využívající možností hardware na maximum. Montrealská pobočka si vypůjčila od německých vývojářů z Cryteku jejich technologii, která slavila úspěch na PC. V konzolové verzi tak nebudou chybět hlavní poznávací znaky Far Cry - perfektní umělá inteligence, realistická fyzika a možnost vidět vzdálené obzory.

  

Ubisoft řadí Far Cry Instincts spíše k Survival akcím, což je vzhledem k oblíbenosti tohoto žánru na konzolích celkem pochopitelné. Pohybovat se budete jak v lokacích známých z PC verze, tak v úplně nových, přičemž vaším hlavním úkolem bude zachránit Valerii a sám přežít na krásných, leč nebezpečných ostrovech. Stejně jako v originále, i v Instincts budete mít velkou volnost jak dosáhnout svých cílů; zda se vydáte po zemi, po vodě nebo vzduchem bude jen na vás. Ubisoft se netají tím, že by rád ještě rozšířil již tak širokou paletu činností, které můžete provádět. Kromě nezbytného skrývání před nepřáteli nebo jejich likvidace, tak budete moci použít i speciálních pastí.

Final Fantasy VII: Advent Children
Jak již jistě víte, připravované pokračování sedmého dílu japonské ságy Final Fantasy (FF VII: Advent Children) nebude zpracováno jako počítačová či konzolová hra, ale dočkáme se zhruba hodinového filmu ve vylepšeném grafickém enginu podobného např. filmové "Final Fantasy: Esence života" nebo "FINAL Flight Of Osiris" z Animatrixu.

  

Final Fantasy XII
Final Fantasy - sága zbožňovaná milióny fanoušků po celém světě. A sága musí pokračovat, takže se můžeme po MMORPG Final Fantasy XI dočkat zase klasického RPG. Navíc Square Enix na tvorbu této hry nasadil stejný tým, jaký dělal úžasnou hru Vargant Story (2000). Nechme se tedy překvapit, co si pro nás fantasy mágové z Japonska chystají.

Full Spectrum Warrior: Ten Hammers
Vývojařské studio Pandemic Studios neusnulo na vavřínech a po úspěchu jejich simulátoru moderní války Full Spectrum Warrior oznámili pokračování s podtitulem Ten Hammers. Partnerem Pandemic Studios bude opět vydavatel THQ, přičemž druhý díl si zahrajeme jak na PC, tak na konzolích PS2 a Xbox.

V Ten Hammers se opět vžijete do role velitele speciálních vojenských jednotek, jejichž týmy budete vést, případně koordinovat jejich postup napříč dvanácti úrovněmi. V souvislosti s tím není zatím jisté, zda se tentokrát podíváte i do vnitřních prostor a budov, nebo se vše bude odehrávat v exteriérech. K dispozici vám bude, mimo skvěle vycvičených profesionálních vojáků, i nejnovější vybavení používané armádou Spojených států, včetně ovladatelných vozidel. Vývojáři dále slibují přítomnost nových multiplayerových módů, ve kterých se utkáte s ostatními hráči online; a to jak proti sobě, tak spolu proti počítačem ovládaným protivníkům. Ti budou, stejně jako vaši svěřenci, obdařeni vylepšenou umělou inteligencí a větší schopností spolupracovat.

Hitman: Blood Money
Pokud patříte mezi příznivce holohlavého zabijáka s čárovým kódem na zátylku, jistě vám neunikly kusé informace o připravovaném čtvrtém díle kontroverzní série Hitman. Na hře Hitman: Blood Money, jak se pokračování nazývá, opět pracuje dánské studio IO Interactive, jenž právě tímto titulem debutovalo a získalo si celosvětový respekt. Na projektu, na němž dělá tým složený ze stejných lidí jako u Contracts, se dále podílí i Jesper Kyd, talentovaný hudební skladatel. Ten složil motivy zatím ke všem dílům Hitmana, a kromě toho se zasloužil o doprovod ke hrám Freedom Fighters a Splinter Cell: Chaos Theory. Hra vypadá více než slibně, více informací již brzy...

Juiced
Do podobné kategorie jako DukeNukem Forever řadili mnozí i závodní hru Juiced. Poté, co bylo její vydání loni na podzim na spadnutí, najednou zbankrotoval distributor a vše vypadalo špatně. Hra však zase ožila v rukou THQ, které dává vývojářům dostatek času ji vypilovat. Nejprve měla být v době E3 už na trhu, ale byla odložena na letošní podzim. Snad se série Need for Speed, zvláště pak její větev Underground, dočká kvalitní konkurence.

   

Knights of the Temple 2
Na letošní rok se chystá druhé pokračování povedené středověké akce Knights of the Temple. Coby křižák Paul de Raque jste v minulém díle bojovali s pekelnými démony napříč působivými úrovněmi zasazenými do prostředí architektonicky skvostných chrámů a paláců. I my na Doupěti jsme snahu autorů ze Starbreeze Studios ocenili vysokým hodnocením v naší recenzi. Po roce se tak opět podíváme do doby Temného středověku, konkrétně pak do severní Evropy, kdy se opět utkáme se zplozenci pekelnými. Bít se s nimi budeme například v opuštěném městě, zatuchlých katakombách impéria Saracénů či objevíme starověkou pevnost skrytou pod mořskou hladinou. To vše s obvyklou dávkou nových schopností, zbraní a bojových chvatů.

Oproti dřívějšku, kdy jste byli vlečeni za ručičku předdefinovanou cestou, se nyní budete moci na mnoha místech odklonit od hlavní dějové linie. Tento nelineární systém vám dovolí volně přebíhat mezi úrovněmi, plnit 18 vedlejších questů a mluvit s ostatními postavami. Těch asi nebude příliš, ale přesto si užijete rozvětvených dialogů, ve kterých se dozvíte spoustu užitečných informací. Cenné předměty, jež najdete, nebo obdržíte za splněný úkol, pak dokonce budete moci prodat na tržišti a koupit si silnější zbraň či brnění. Zajímavou informací je, že za vývojářské kormidlo se tentokrát nepostavili Starbreeze Studios, nýbrž slovenský tým Cauldron. Ten v poslední době vydal podobně zaměřenou akci Conan, takže našlápnuto má skvěle.

Metal Gear Solid 4
Vysoká hodnocení hry Metal Gear Solid 3: The Snake Eater i skvělé přijetí fanoušky si samo o sobě žádaly pokračování této slavné série a očekává se, že na letošní E3 bude toto pokračování ohlášeno. Fanoušci série už jsou nažhavení, především o čem další díl bude. Spekuluje se o souboji Snakea proti BigBossovi, o The Boss a jejích Cobras nebo o pokračování MGS2, kde bychom sledovali další osudy Ocelota.

Need for Speed: Most Wanted
V souvisloti s letošní E3 není možné se nezmínit o sérii Need for Speed. Vrátíme se do dob Hot Pursuit, kde jsme si užívali nekonečných honiček s policií, nástrah na cestě a blikajících majáčků ve zpětném zrcátku. Dočkáme se nových možností závodů - jako Milestone (jakási časovka) a závody v nejvyšší policií změřené rychlosti. Na to ale bude potřeba nějaká pořádná mašina, takže se neobejdeme bez garáže, kde si každý svého miláčka vytunit.

NHL 2006
Nejlepší počítačové zpracování nejoblíbenějšího českého sportu. Nic jiného za tím nehledejte...

  

Prince of Persia 3
Netrvalo to dlouho a máme tu třetí díl úspěšné série Prince of Persia, kterou v roce 2003 oprášil Ubisoft, a jenž svým autorům vydělala nemalé peníze. Prince of Persia 3 opět sleduje životní strasti a osudy perského Prince, který se právě spolu se svou láskou Kaileen vrací z Ostrova Času (znáte z Warrior Within) do svého království Babylonu. Namísto zaslouženého klidu mu však scénáristé přichystali nemilé překvapení. Během jeho nepřítomnosti se v Babylonu udál převrat a po návratu do rodné země je Princ uvězněn. Jeho družce tak nezbývá než se obětovat a znovu použít Písků Času, aby nebohého Prince zachránila. Trochu paradoxně tu nastává situace, kdy je princ zachraňován princeznou...

Hlavní hrdina je díky časovému posunu osvobozen, avšak ne na dlouho; vržen do křivolakých babylónských ulic je pronásledován nejen strážemi ale i svým temným "já". Jeho alter-ego, zlé a proradné, tak bude prince sužovat po celou dobu hry a dočasně i řídit jeho kroky. Z výše zmíněného plyne fakt, že jako hráči budete ovládat dvě zcela odlišné postavy; každou s jiným stylem boje, schopnostmi a magickými silami. Stejně tak se rozšíří i paleta smrtících pohybů a chvatů, kterými hlavní hrdina vládne, přičemž vývojáři pilně pracují i na vylepšeném "free-form fighting" systému.

Neméně zajímavou zprávou je i zmínka o určité nelinearitě, takže už nebudete tolik svázaní záměry designérů. Postup temnými uličkami Babylonu si budete moci naplánovat a s nepřáteli bojovat buď přímo, přepadávat je ze zálohy či je dokonce úplně obcházet.

Quake 4
Bez nějakých velkých caviků se vrhněme přímo na to, co bude ve čtvrtém pokračování legendárního Quaka nového, jistě tuto legendu netřeba blíže představovat. Dějová linie by měla tematicky i časově navázat tam, kde skončil druhý díl. Jak si jistě vzpomínáte, tehdy lidskou rasu napadli kybernetičtí bojovníci známí jako Stroggové. Jejich likvidace však nebyla tak snadná, jak se zprvu zdálo a ve "čtyřce" se dokonce opět pokusí zaútočit na Zemi. Nejlepší obranou je ale útok, a tak se nevydáte na Zemi (i když je pravděpodobné, že zavítáte i sem), ale přímo na domovskou planetu Stroggů. V kůži Matthewa Kana, velitele elitní Rhino jednotky, bude vaším úkolem zlikvidovat vše živé i neživá na této planetě a zároveň zabránit všem dalším hrozbám z řad Stroggů. K tomu vám napomůže nejen vaše silná jednotka, jíž budete navíc moci poroučet, ale i nespočet vozidel a hlavně bohatý zbraňový arzenál.

Datum vydání Quake 4 je plánováno již na tento podzim pro PC a o něco později i pro Xbox 2. Doufejme jen, že se tak skutečně stane a dočkáme se již v tomto termínu a ne s několika ročním zpožděním, jako tomu bylo v případě Doom 3 - tedy hry, kterou měl rovněž na svědomí slavný tým id Software.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadows of Chernobyl
Netrpělivě očekávané FPS STALKER: Shadows of Chernobyl od vývojářského studia GSC Game World nás zavede do nehostinné krajiny kolem zničené černobylské elektrátny. Hra má oplývat obrovskou volností a nelineárností. Vpustí vás do daného sektoru a v něm si budete moci dělat, co uznáte za vhodné - střílet po všem, co se hýbe, prozkoumávat artefakty nebo se snažit komunikovat s ostatními STALKERy.

  

Shattered Union
Autoři skvělých strategií Tropico a Railroad Tycoon, společnost PopTop, připravují "akcí zahuštěnou" válečnou turn-based strategii pro PC a konzole. Titul nese název Shattered Union a jeho příběh je zasazen do fiktivní doby, kdy jsou Spojené státy doslova rozervané po vyčerpávající občanské válce. Podle uvolněných screenshotů lze soudit, že budeme využívat soudobé vojenské techniky, přičemž bojovat se bude dokonce i v Hollywoodu. Shattered Union zatím nejvíce připomíná tahovou strategii Massive Assault, avšak pro bližší srovnání si budeme muset ještě počkat. Datum vydání je předběžně naplánováno na podzim letošního roku a o distribuci v zahraničí se stará společnost 2K Games.

Serious Sam 2
Již více než rok je ve vývoji střílečka Serious Sam 2 od chorvatského Croteamu. Informací doposud nebylo mnoho, prakticky se dá říci, že vlastně žádné. Můžeme jedině spekulovat, ale zatím to vypadá, že se rapidního zvětšení dočkaly zbraně, které nyní zabírají přibližně polovinu hráčova výhledu. Leccos je (bohužel) poznat i z grafických efektů; ne že bychom v případě původní hry byly zvyklí na nějaké grafické orgie, standardy jsou však dnes již přeci jen trochu jinde. Jako vždy bude ovšem nejlepší počkat si první větší představení hry, z něhož bychom si teprve mohli udělat nějakou konkrétnější představu o tom, jak asi Serious Sam 2 bude vypadat.

   

StarCraft: Ghost
Již více než dva roky připravuje studio Blizzard novou kapitolu epické válečné ságy StarCraft, která přenese tuto legendární hru z PC na konzole. Zatímco původní StarCraft a jeho datadisk Brood Wars byly čistokrevné strategie, ve kterých jste si pěkně stavěli základnu a posílali svoji armádu na základnu protivníka, nový StarCraft: Ghost umožní hráči nahlédnout na bojiště z pohledu řadového pěšího vojáka. Ve hře se zhostíte jedné z lidských jednotek zvaných Ghost. Bude jí postava jménem Nova a nikoho asi nepřekvapí, že je to žena, která disponuje vylepšenými fyzickými a především psychickými schopnostmi. S ní zažijete mnoho takticky složitých či přímo špionážních misí, při kterých bude nezbytné využívat podporu spolubojovníků, přivolání Battlecruiseru nebo také Siege Tanku.

  

Soul Calibur 3
Bojovky od Namca vždy slibují velmi vysokou hladinu zábavy a akce. Stejně tak by to mělo být i ve třetí dílu série Soul Calibur. Mimo starých známých se můžete vtělit i do kůže mladičé amazonky Tiry, která bojuje speciální nabroušenou obručí, obřího černocha s kosou Zesamela nebo noblesní Setsuky s mečem ukrytým v deštníku. Kdo bude hostující postavou, to si ještě počkáme, ale každopádně se můžeme na tetno počin těšit. Teda hlavně pokud jsme vlastníky konzolí.

  

Trocha zákulisních drbů

Jakákoli akce takové velikosti a prestiže jako E3 je samozřejmě kromě stovek tiskových prohlášení okořeněna i spoustou zákulisních drbů, spekulací a neoficiálních informací. Na následujících řádcích naleznete výběr těch nejdůležitějších.

Xbox 2 - v září, nebo až na Vánoce?
Bude se konzole nové generace z dílen Microsoftu vůbec jmenovat Xbox 2, nebo to bude Xenon, či dokonce Xbox 360? A zajímá nás vůbec název, nebo bychom raději měli před sebou samotnou konzoli? Po světě sice kolují různé forografie a obrázky, ale všechny přitahuje spíš výkon, který bude přístroj mít a co vše bude možné na něm hrát. A hlavní otázka zní - kdy se dočkáme.

PS3 - co všechno dokáže Cell?
Do osobních počítačů se pomalu začínají vyrábět procesory se dvěma jádry, PlayStation nové generace by jich měl však mít osm na jednom čipu. Tento brutální výkon by měl definitivně zlákat všechny hráče, kterým záleží na grafice a výkonu do sítí Sony. A na E3 by Sony chtěla ukázat, co všechno jejich nová konzole bude umět. Nebude to sice MTV, ale i tak se můžeme dočkat velmi zajímavé prezentace.

Následuje přehled vystavovatelů a prezentovaných titulů...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,