Jaká bude letošní E3? Čtěte velký přehled Doupěte

Již příští týden se v Los Angeles roztočí kolotoč jménem E3. Electronic Entertainment Expo je největší herní veletrh na světě, a tedy událost roku pro všechny herní vývojáře, distributory, managery... a hlavně hráče! A na co se můžete jako hráči těšit?
Kapitoly článku

Stejně jako loni a kdykoliv před tím, i letos bude na Electronic Entertainment Expo (E3) k vidění to nejnovější a nejočekávanější, co herní průmysl může nabídnout. Každá vývojářská či distribuční společnost již několik měsíců svou "strategii" směřovala k E3; buď vytrubovala do světa, co nového tam předvede, jaké tituly představí nebo uvede na trh - nebo naopak usilovně tajila, co dělá, o všem mlčela a na veškeré zvědavé dotazy měla připravené dvě možné odpovědi: "No comment" a "Počkejte na E3".

Jaké pecky budou letos na E3?

Na následujících řádcích máte přehled nejočekávanějších titulů, které se letos na E3 objeví, doplněné o jejich stručnou charakteristiku. Ale za informace ručí leda tak Harvardská investiční a.s. - protože u mnoha z nich až následující dny ukáží, co bylo pravdy na tiskových prohlášeních a nakolik realistické byly oficiální screenshoty.

Age of Empires 3: The Warchiefs
V tomto datadisku pro Age of Empires 3 se Ensemble Studios rozhodlo dopřát hráčům možnost hrát za původní obyvatele amerického kontinentu. Můžeme se tak těšit na Indiány, kteří budou tvořit hlavní lákadlo hry. Spolu s nimi totiž nabude hratelnost úplně jiných obrázek. Indiáni mají odlišné zbraně i způsob boje, a tudíž je jejich ovládání logicky zcela odlišné od evropských národů. Celkem budou k dispozici tři různé indiánské kmeny. Dva zůstávají zahaleny rouškou tajemství, zatím se potvrdila pouze účast Irokézů. Jde o vcelku jasnou volbu – Irokézové jako jedni z mála dokázali bělošským nájezdníkům dlouho odolávat, neboť se přizpůsobili jejich způsobu boje. Nebránili se střelným zbraním a dokonce se s nimi naučili zacházet lépe než většina bělochů. Kromě střelců se můžeme těšit i na řadu unikátních jednotek – bojovníka s tomahavkem, lučištníka či jezdce na koni. Kromě nových hratelných národů se původní hra rozšíří také o nové mapy, budovy a několik drobných změn co se domovského města týče.

  

Alone in the Dark
Atari se rozhodlo oživit stařičkou hororovou klasiku ve velkém stylu. Novodobá dobrodružství Alone in the Dark se totiž budou odehrávat na next-gen konzolích, které jsou pro hororové hry dokonale technicky vybaveny. Domácí kino vám hraje tesknou melodii, obrazovkou problikávají poslední záblesky světla a ovladač se vám pomalu začíná třást v rukách. Třese se on, nebo jsou to vaše ruce? To zjistíte sami ve tmě.

ANNO 1701
Němečtí Sunflowers jsou u nás v poslední době středem pozornosti, protože pod jejich křídla spadá i nový brněnský vývojářský tým Hra01. Na jejich večírku jsme měli možnost vidět několik ukázek z ANNO 1701, dalšího pokračování strategie proslulé hlavně v německy mluvících zemích. Příbuznost se Settlers se rozhodně nezapře, ale v tom dobrém smyslu. Všude vidíte čilý život se stovkami roztomilých človíčků, kde tu jeden táhne kládu, onde zase jiný vleče na druhou stranu zbroušenou fošnu, všechno se pohybuje a je radost pohledět na fungující ekonomiku. Oproti původním dílům se posuneme zase o další století, ale i tak se jedná stále o rozkošně starou dobu, kdy obeplutí světa trvalo nekonečné měsíce.

Assassin`s Creed
Ubisoft svojí hře Assassin’s Creed hodně věří. Troufá si o ní totiž tvrdit, že připoutá svým příběhem a prostředím hráče k obrazovce minimálně stejně, jak by to udělaly nejlepší filmy. Hodlá si tak vtvořit novou silnou značku do své stáje, ke už se dostatek kvalitních her nachází. Akční hra Assassin‘s Creed by měla hráče přivést do roku 1191, kdy vrcholila Třetí křižácká výprava a ve Svaté zemi se bojovalo na každém rohu. Vy se dostanete do role zabijáka Altaira, který, stejně jako jeho kolegové, má za úkol zavraždit nejvyšší osobnosti obou stran a konflikt tak ukončit. Záleží prý však jen na vás, zda kolem sebe budete rozsévat zmatek a chaos, nebo budete pečlivě vše maskovat a uklízet.

Battlefield 2142
Battlefield 2142 hráče zavede do poloviny dvaadvacátého století, kdy si mezi sebe vládu na Zemi rozdělily dvě mocné politické frakce. Ty (konkrétně Europen Union a Pan Asian Coalition) mezi sebou budou bojovat a snažit se o ovládnutí celé planety. Na hráči je logická volba: rozmyslet si, na kterou stranu by bylo nejlepší se přidat. Ať už vybere jakkoli, jeho role v boji bude stejná jako v předchozím díle. Herní systém opět počítá s desítkami vojáků přímo v bitvě a několika vyvolenými veliteli, kteří budou bitvu řídit z relativního bezpečí. Zůstává také zachován systém povyšování, samozřejmostí jsou odměny v podobě nových zbraní a dokonce medailí.

   

Brothers in Arms: Hell`s Highway
Po úspěších prvních dvou dílů střílečky z druhé světové války Brothers in Arms není ani divu, že se Ubisoft rozhodl pro tvorbu pokračování. Hra nás přenese opět o krok blíže k současnosti, když se jako člen 101. výsadkové divize zúčastníte operace Market Garden. Tento neúspěšný pokus o urychlení konce války podnikli spojenecké síly v září 1944, kdy se pokusili obsadit strategicky významné mosty za nepřátelskými liniemi.

Command & Conquer 3: Tiberium Wars
Spekulace kolem RTS Command & Conquer 3 se nakonec potvrdily, a tak se můžeme opravdu těšit na hru, která by měla pokračovat ve šlépějích svých předchůdců. Příznivci tiberiem zamořené Země si tak mohou opět počkat na nerozlučné soupeře GDI (Global Defense Initiative) a zákeřné Bratrstvo Nod. Je možné, že se přidá ještě třetí strana do konfliktu, ale oficiální zpráva se o tom nezmiňuje. Na vás pak bude, na kterou ze stran se přidáte, ať již v mohutné kampani, nebo při hře více hráčů. Ta by měla, dle slov autorů, být připravena pro soutěžní hraní, ať již podporou Voice over IP, klanů, nebo možností přidávat se do probíhajícího boje jako pozorovatel s různými možnostmi.

Company of Heroes
Úspěšné vývojářské studio Relic, které debutovalo originální vesmírnou RTS Homeworld a jejichž posledním počinem je strategie Dawn of War ze světa Warhammer 40k, připravuje titul nazvaný Company of Heroes. Jablko ani tentokrát nepadá daleko od stromu, a tak se bude jednat o real-time strategii zasazenou do období Druhé světové války. Dějová linie se zaměřuje na hrstku statečných vojáků z "Able company", kteří se stali hrdiny skrze své činy na evropských bojištích. Počínaje obligátní úvodní scénou, kdy se Spojenecké síly vylodily na pobřeží Normandie a zahájily frontální útok na nepřátelské pozice, se postupně budete probojovávat až do srdce samotné Třetí říše. Při zachování historické autenticity je slibována bohatá a zábavná kampaň pro jednoho hráče, stejně tak i multiplayer s podporou až osmi hráčů.

  

Crysis
Tvůrci střílečky Far Cry se pouštějí do dalšího titulu. Nikoho nepřekvapí, že se bude jednat opět o střílečku, tentokrát však zasazenou do jiného prostředí. Tropické ostrovy jsou již známé, tentokráte se podíváme do budoucnosti, kdy Zemi napadnou mimozemšťané a vy budete bojovat o svůj život. K úspěchu bude údajně nutné zvládnout používat širokou paletu zbraní a brnění.

  

Duke Nukem Forever
Stařičký Duke Nukem a jeho dobrodružství se na nás zase jednou valí, teda alespoň podle různých oznámení 3D Realms. Sice jsme spíše podezřívaví, zda se nebude jednat o další Daikatanu, ale je možné, že i po letech vývoje a desítkách změn engine nakonec vyjde dokonale vtipná akce, jakou bylo třeba Duke Nukem 3D. Každopádně finanční úspěch by hra už měla mít zajištěna jen svým jménem.

Dungeons and Dragons Tactics
Pravidla Dungeons and Dragons lákají nejednoho herního vývojáře. Není tak divu, že se Atari snaží využít svoji licenci co možná nejvíce a nechává Kuju vytvořit tahové RPG Dungeon and Dragons: Tactics pro handheld PSP. Přivádí je do souboje dvojice draků o božství a hráč, nechtěně chycen ještě jako dítě, se snaží jim pomáhat ve vzájemném boji. Záleží na jeho rozhodnutí, zda bude chránit dobro, nebo se postaví na stranu zla. Čekají vás rozličné úkoly, souboje a vylepšování vaší postavy, která si může vybrat všechna povolání z pravidel 3.5, jedno z pětice prestižních povolání, nebo Psionika s Psychickým bojovníkem. Nebudete nijak omezeni počtem vašich postav, které si vytvoříte, pokud je tedy pojme vaše paměťová karta. Do družiny však můžete zapojit jen šestici z nich. A to buď sami, nebo bude hra připravena na spolupráci více hráčů. Ti si navíc mohou měřit své schopnosti prostřednictvím Dungeon Bash, kde se postaví zase proti sobě. Mezi hlavní lákadla pak patří možnost hru postupně rozšiřovat stahováním dalších dobrodružství. Musíme si však počkat na příští rok, kdy hra vyjde.

God of War 2
Na pokračování úspěšné akce God of War pracuje studio v Santa Monice pod dohledem Davida Jaffe. Hlavní hrdina Kratos má umět celou řádku nových pohybů, a dokonce se dostane i na magii. Čekají nás boje s bossy, jako je oblíbený Kyklop, trojhlavý hafan Cerberus či Gryfoni. Ve větší míře by se mělo dostat na řešení různých hádanek. "V herní světě je vzácné když se pokračování vyrovná originálu, neřku-li ho překoná, ale myslím, že tohle bude v hledisku kvality, příběhu a hratelnosti výjimka," tvrdí Jaffe a doplňuje: "Vždy jsem říkal, že God of War je hra mých snů, to už neplatí, God of War 2 je hra, kterou jsem si chtěl vždy zahrát."

Guild Wars: Factions
Datadisk pro populární online hru Guild Wars s podtitulem Factions přidá do hry dvě nové profese (assassin a ritualist), 25 nových schopností, 6 setů brnění pro každou profesi a celou kampaň zasazenou do nového kontinentu Cantha. Datadisk bude stand-alone (nebude tedy vyžadovat původní hru), ale bez původních Guild Wars bude k hraní k dispozici jen nový kontinent.

  

Enemy Territory: Quake Wars
Enemy Territory: Quake Wars není nic jiného než multiplayerová FPS z Quake univerza založená na pravidlech multiplayerového přídavku Enemy Territory pro RtC Wolfenstein. Ve hře se proti sobě postaví lidé (Earth Defence Force) proti Stroggům. Samotné boje se budou odehrávat na planetě Zemi, každá ze stran potom bude mít na výběr ze čtyřicítky dopravních prostředků, bohatého rejstříku zbraní a pěti odlišných povolání. O vizuální stránku se stará Doom 3 engine.

  

Fallout 3
Po řadě spekulací a nespočetných informací , které se objevily na internetu, nakonec vyplynulo, že práva na tvorbu hry Fallout 3 odkoupila Bethesta Softworks. Vzplanulo mnoho rozhořčených debat, neboť se skalní fandové báli toho, že by se z Fallouta 3 mohl stát další Morrowind. Hodně se spekulovalo i o relativně novátorské vývojářské společnosti Silver Style Entertainment (dále jen SSE), která v současné době pracuje na hře The Fall (resp. ji upravuje), což je projekt podobný právě Falloutu. Mnoho lidí si také přálo, aby práva získali lidé z SSE, neboť tento tým tvoří z valné části fanoušci Fallout. Nakonec však boj o práva na tento titul prohráli. Otázka by mohla znít, zda-li pak je to dobře či ne? Bethesda je mezi RPG tituly jako doma a nedá se říci, že by svému oboru nerozuměla. Právě naopak. Je však nechvalně známá zabugovaností svých her, čehož se hráči u připravovaného Fallout 3 bojí. Nejhorší obavy se ale týkají samotného pojetí – nebude to další Morrowind či Oblivion? Bude to ten Fallout, kterého chceme všichni a v něhož doufáme?

Final Fantasy 3
Square Enix se zase dali dohromady s Nintendem a připravují tak předělávku třetího dílu své ságy Final Fantasy pro handheld Nintendo DS. Je otázkou, nakolik se bude jednat o pouhé předělání původní hry a do jaké míry přidají novinky díky dotykovému dislpayi a jiným vymoženostem Nintenda DS. Každopádně má být pro všechny fanoušky lákadlem nová grafika, převedená kompletně do třech rozměrů.

Final Fantasy XII
Final Fantasy - sága zbožňovaná milióny fanoušků po celém světě. A sága musí pokračovat, takže se můžeme po MMORPG Final Fantasy XI dočkat zase klasického RPG. Navíc Square Enix na tvorbu této hry nasadil stejný tým, jaký dělal úžasnou hru Vargant Story (2000). Hra již vyšla v Japonsku, kde si vysloužila od prestižního magazínu Famitsu absolutní hodnocení 40/40.

  

Flatout 2
Milovníci destrukčních závodů si jistě nenechali ujít první díl Flatoutu, který byl u nás prodáván za příznivě nízké ceny. Dostatek různých způsobů, jak závodit a ničit přitom protivníky, zajistily práce na pokračování s klasickou číslovkou 2 za názvem. Ve Flatout 2 se dočkáme ještě větší hladiny destrukce, která by měla být odměněna penězi navíc. A to nejen při ničení protivníků, ale i okolního prostředí, prostě na plný plyn do ničení.

  

Gothic 3
Gothic 3 vás zavede do válkou rozervaného světa, kde na jedné straně stojící Orkové ničí lidská sídla a zabíjí vše živé, na opačné straně barikády se pak zuřivě brání poslední lidské osady a pevnosti. Hráč, ocitající se mezi dvěma rozzuřenými tábory, působí jako jazýček na pomyslných vahách, kdy se může rozhodnout, na kterou stranu se přidá. Hra vás provede mnohými divokými kraji; od ledových planin až po sluncem rozžhavené pouště, ve kterých se vždy budete moci vydat jakoukoliv cestou a dělat co se vám zlíbí, avšak nikdy se prý nebudete nudit. Díky perfektní umělé inteligenci, mají všechny postavy svůj denní režim, své plány a touhy. Snadno se vám proto může stát, že jeskyně, v níž měl být poklad, bude jednoduše prázdná, protože vás předběhl někdo jiný.

  

Half-Life 2: Episode One
Datadisk pro jednu z nejlepších akčních her loňského roku, Half-Life 2, se pomalu blíží. Pod podtitulem Episode One na nás bude čekat nejen nové dobrodružství v ulicích City 17, ale také vylepšená vizuální stránka. Hra nás opět zavede do spletitých ulic City 17 odkud spolu se svou přítelkyní Alyx musí Gordon Freeman, coby hlavní hrdina příběhu, prchnout. Za pomoci známých charakterů z prvního i druhého dílu budeme bojovat nejen mezi domy v ulicích a ve stokách města, ale i v přilehlém okolí, kam se po pádu Citadely nastěhovala divoká mimozemské fauna. Trosky z Breenovy administrativy nás však budou dále pronásledovat a setkáme se nejen se starými nepřáteli, ale i s novými druhy, jež si pro nás autoři připravili.

  

Halo 3
Herní server IGN oznámil, že podle spolehlivého zdroje ze Microsoftu a druhého blízkého zdroje, se dočkáme na výstavě videa z Halo 3 a samotná hra nás čeká v březnu 2007. Microsoft se zatím ke spekulacím nikterak nevyjádřil.

Hellgate: London
V Hellgate: London se coby moderní rytíř (bude se zde mísit středověk a budoucnost) utkáte s pekelnými silami, které soustavně pohlcují celou britskou metropoli. Jako jeden z mála, stojíte v čele hnutí odporu, které má symbolicky hlavní skrýš v rozlehlé spleti kanalizačního systému (jeden z důvodů proč si autoři vybrali právě Londýn). Co se samotné hry týče, půjde o mix RPG a adrenalinové akce, tedy jakýsi přechod mezi Diablo a Doom 3. Z Diabla si Hellgate: London vezme mocné artefakty, sbírání zkušeností a interakce s charaktery, inspirace v Doom je pak jasná z grafického zpracování, potvor a volby zbraňového arzenálu.

   

Heroes of Might and Magic 5
Série Heroes of Might and Magic se brzy dočká svého pátého dílu, který fanoušci dychtivě očekávají. Rádi by totiž zjistili, zda po konci 3DO budou schopni vývojáři z Nival Interactive navázat na úspěšnou sérii bez narušení hlavních prvků hry. Naše nedávné preview vám sice mohlo mnohé ukázat, uvidíme ale, jak se rozhodnou tvůrci hru prezentovat na E3.

   

Hitman: Blood Money
Pokud patříte mezi příznivce holohlavého zabijáka s čárovým kódem na zátylku, jistě vám neunikly kusé informace o připravovaném čtvrtém díle kontroverzní série Hitman. Na hře Hitman: Blood Money, jak se pokračování nazývá, opět pracuje dánské studio IO Interactive, jenž právě tímto titulem debutovalo a získalo si celosvětový respekt. Na projektu, na němž dělá tým složený ze stejných lidí jako u Contracts, se dále podílí i Jesper Kyd, talentovaný hudební skladatel. Ten složil motivy zatím ke všem dílům Hitmana, a kromě toho se zasloužil o doprovod ke hrám Freedom Fighters a Splinter Cell: Chaos Theory. Hra vypadá více než slibně, více informací již brzy...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,