Jaká byla letošní E3? Velký souhrn veškerého dění!

E3 je za námi a my pro vás máme závěrečný přehled a souhrn veškerého dění! V dnešním článku si tak přečtete o hrách jako GTA 5, vychutnat si můžete ohromující obrázky NHL 2005 či Unreal 3 engine, nechybí podrobnosti/fotky konzolí Nintendo DS a PlayStation Portable. Kromě přehledu nejlepších downloadů v čele s videi Half-Life 2, Doom 3 a MGS3 pak samozřejmě nechybí ani fotky půvabných hostesek!

S koncem výstavy E3 z Doupěte definitivně mizí naše každodenní souhrny dění, které největší herní svátek roku nabídnul. V dnešním závěrečném článků vás čeká přehled nejzajímavějších zpráv, TOP 10 downloadů a na závěr také trocha bilancování. Příjemné počtení a těšme se společně na další rok a další ročník výstavy E3!

Jak letos vypadalo E3? Stánky a hostesky!

E3 je show se vším, co k ní patří. Stejně jako každý rok, i letos tak byly k vidění do sebemenšího detailu propracované stánky či prezentace jednotlivých herních firem - a mimo to samozřejmě nechyběly ani sličné hostesky. Níže vám nabízíme několik fotografií - doufáme, že alespoň prostřednictvím nich nasajete atmosféru již skončeného veletrhu.

Fotky stánků:

   

   

   

   

   

   

Fotky hostesek:

   

   

   

Zprávy aneb co se dělo?

První detaily o GTA5
GTA: San Andreas sice bude poprvé předvedena veřejnosti až příští měsíc, ale Rockstar North již nyní zveřejnili podrobnosti o hře samotné. Nové GTA se bude odehrávat na počátku devadesátých let ve fiktivním městě Los Santos ve státě San Andreas, městě řešícím problémy s narůstající korupcí, šířícím se obchodem s drogami a řádícími pouličními gangy (jinými slovy - v Los Angeles). Hlavní postavou bude Carl Johnson, mladý černoch, který Los Santos před pěti lety opustil - ale nyní byl přinucen se vrátit zpět, aby vypátral vraha své matky.

   

Po návratu do rodného města nachází Carl svoji rodinu rozprášenou a svoje bývalé kamarády po krk v problémech - a navíc je těsně po příjezdu falešně obviněn z vraždy několika policistů. Carl se pak poněkud rozohní a rozhodne se svoje problémy vyřešit přesně tak, jak by to každý správný hrdina rozhodně neudělal: ovládne městské gangy a stane se vládcem místního podsvětí. Podtrženo a sečteno - další GTA bude přesně takové, jak bychom čekali a myslím, že na nějakou tu další žalobu na Rockstar North nebudeme muset moc dlouho čekat.

Half-Life jako film? Valve říkají: je to možné!
O možnosti, že se na motivy hry Half Life natočí film, se začalo diskutovat už dávno. S tím, jak se blíží druhý díl dostává tento nápad stále zřetelnější obrysy. Doug Lombardi z Valve Software v aktuálním interview přímo z E3 přiznal, že už dostali nespočet nabídek na takovýto projekt. Žádná je ale doopravdy nezaujala, a tak se teď na tenhle nápad dívají spíše skepticky. Možnost zfilmování Half-Life však nevylučují - v křesle režiséra by prý rádi viděli někoho známého, jako je třeba Sam Raimi, který by mohl získat pro film mnohamilionový rozpočet. Anebo naopak někoho úplně neznámého, kdo natočí celý film ani ne za milion dolarů se třemi kamerami a tlupou herců popularitou dosud nestižených. Tak jako tak, Lombardi dodává "Když se objeví nějaký opravdu dobrý scénář, rádi to uděláme, když ne... jsme tady od toho, abychom dělali hry a vedeme si docela dobře, takže nějaký film nás moc nevytrhne." Bude nebo nebude? Sázím boty že bude, a jaký! Jen tomu musíme dát ještě trochu času. 

První obrázek zázraku Nintendo DS!
Jednou z nejsledovanějších událostí výstavy E3 se měla stát také očekávaná prezentace handheldu DS japonského Nintendo. Tvůrce ze země vycházejícího slunce svůj slib samozřejmě dodržel a vy tak máte nyní vůbec poprvé možnost prohlédnout si novou ruční konzoli na prvním zveřejněném obrázku (bohužel prťavém, snad se již brzy dočkáme lepšího). Mimo něj jsme se dočkali také několika nových informací. Tak předně - Nintendo DS je oficiální název nového zařízení, přestože mnozí hovořili o zkratce DS coby kódovém označení nového přístroje.

Jak je z obrázku patrné, nové Nintendo nám skutečně nabídne dva displeje. Spodní obrazovka navíc bude citlivá na dotek, s čímž souvisí také přibalené pero. Na displeji budeme moci nejen kreslit, ale jak ukázala také jedna z prezentovaných her, jeho výhod půjde využít také v klasických herních titulech. Ovládání nepřineslo žádné výraznější novinky - na pravé straně přístroje najdeme klasický D-pad a na levé čtyři tlačítka. Nintendo DS se mimo toho pyšní dvěma sloty - jedním pro GBA hry a druhým pro malé karty s hrami vytvořenými na míru nové konzoli. Nový přístroj mimo to také podporuje technologii Bluetooth a bude jej tak možné snadno propojit s dalším bratříčkem. Nejpodstatnější informace jsme se však nedočkali - datum vydání ani cenová politika Nintendo v případě handheldu DS není známá, dalších oznámení bychom se snad měli dočkat v následujících hodinách.

Jak vypadá nový handheld PlayStation Portable?
Společnost Sony včera oficiálně představila svůj nový handheld - PlayStation Portable (PSP). Tato hračička disponuje 32 MB RAM + dalšími 4 DRAM a prosesorem 333 MHz ne nepodobným tomu, který je osazen v klasické PS2. Uvnitř je 1,8 GB (!!!) minidisk, na který si můžete ukládat hry, hudbu a filmečky. PSP má USB port, Memory Stick Pro Duo slot, IRDA komunikační port a IR. Baterie by měla vydržet až 10 hodin hraní. Standard ovládání by měl být stejný jakou u PS2. Přes USB port bude možné připojit ledasco - kameru, fotoaparát, GSP i klávesnici. PSP se dočká uvedení na trh před těmito vánoci jak v USA, tak i v Evropě.

   

První screenshoty z NHL 2005 a FIFY 2005!
Hokej, hokej, hokej. Domácí mistrovství světa skončilo pro tuzemské fanoušky zklamáním, ani to však nic neubralo na obrovské popularitě série NHL v českých luzích a hájích. O novinkách, které prozatím poslední výtvor z dílen EA Sports přinese, není nic konkrétního známo - prozatím se tedy pouze usaďte do křesla a vychutnejte si nadílku první šestice obrázků, kterou vám dnes přinášíme.

   

   

 

Detailněji se nám v průběhu druhého dne výstavy E3 představil také fotbalový bratříček série NHL. Nenechejte si tak ujít nadílku prvních obrázků FIFY 2005!

   

   

   

Counter-Strike vyjde znovu, ale v novém grafickém enginu!
Legendární online FPS Counter-Strike se dočká nového grafickeho kabátu! Jak oznámil Gabe Newell, šéf společnosti Valve na dnešní tiskové konferenci, prastará a stále veleúspěšná multiplayerová akce bude přepracována a dočkáme se jí v nové podobě, jež bude postavena na enginu Source (použitém i v klasickém Half-Life 2). Obsah hry má však být totožný s tím, který již známé z původního Counter-Strike - úpravy se tak dočká pouze grafika a fyzika. Nebude se navíc jednat o volně šiřitelný update, ale bude komerčně distribuován současně s vydáním Half-life (míněno časově). Že by další způsob, jak z nás chce Valve vytáhnout peníze?

Ohromující obrázky Unreal 3 engine
Kromě mnoha her má letošní E3 také další hvězdičku - zbrusu nový engine Unreal 3 společnosti Epic Games, jehož kvality jsme obdivovali před několika týdny v zajímavém traileru. Na světlo světa však byly právě dnes vypuštěny screenshoty, které dokonale prezentují schopnosti a sílu engine - celkem je k dispozici 19 obrázků, které najdete pod tímto textem. Podle slov tvůrců je Unreal 3 engine určen pro využití ve hrách pro konzole příští generace a PC s podporou DirectX 9. Kdy se však dočkáme první vlaštovky, která nám veškeré přednosti Unreal 3 předvede, zůstává zatím ve hvězdách.

  

  

  

  

  

 

 

id Software připravují novou hru?
S blížícím se dokončením PC i Xbox verze Dooma 3 (vydání je opravdu blíže, než si leckdo myslí) se objevuje čas pro nejrůznější spekulace o dalším titulu studia id Software. Podle dostupných informací prozatím firma žádný další projekt neodstartovala, dojde k tomu však s největší pravděpodobností v nejbližší době. Narozdíl od Dooma 3 by však nová hra neměla navazovat na žádnou z tradičních a uznávaných sérii firmy a mělo by se tak jednat o zcela nový titul. A pokud se historie skutečně "opakuje", zahrajeme si nový počin z dílny Johna Carmacka a jeho druhů v roce 2008.

Nový Metal Gear titul pro PSP
Japonská společnost Konami oznámila, že pro nový handheld PSP od Sony vyvíjí novou hru ze série Metal Gear Solid. Nový titul se bude jmenovat Metal Gear Acid a podle vyjádření samotného Hideo Kojimi se bude jednat o zcela nové dobrodružství Solid Sneaka. Víc ale odmítl sdělit s tím, že "více informací bude uvolněno časem".

Ohlášena střílečka F.E.A.R., máme screeny i video!
O oficiálním pokračování FPS No One Lives Forever 2 se spekulovalo dlouhé týdny, místo něj nám však studio Monolith nabídne kompletně nový titul. Jeho jméno je F.E.A.R. (First Encounter Assault and Recon) a podle prvních zveřejněných informací nabídne intenzivní dobrodružství v kůži jednoho z členů speciální jednotky, jenž dostala za úkol zlikvidovat neznámou skupinku vetřelců. Podle slov tvůrců nás čeká hutná atmosféra, propracovaný děj a mnohé další. Datum vydání hry bylo stanoveno na rok 2005, my vám kromě něj nabízíme první šestice obrázků (mimochodem velmi působivých).

  

  

Info a obrázky RTS Empire Earth 2
Empire Earth - tak zní jméno jedné ze strategií, která se právem řadí po bok vůbec nejuznávanějších hvězdiček žánru. První díl série nám nabídnul doposud nevídanou porci historie - vyzkoušet jste si mohli nejen život a boj v době pravěké, ale také v období první a druhé světové války a mimo to jsme také nahlédli pod pokličku "budoucnosti". Sympatický výtvor se na naše obrazovky již brzy navrátí v druhém dílu, ze kterého vám dnes nabízíme novou porci screenshotů.

  

  

Empire Earth 2 bude postavena na kompletně novém 3D grafickém enginu, který bude využívat všech výhod DirectX 9. Kromě něj nás čeká také nový systém umělé inteligence nepřátel. Jak se dalo očekávat, i druhý díl bude situován do takřka celé doby existenci lidské rasy - započneme tedy v roce 10 000 před Kristem, dáváte-li přednost časům budoucím, můžete se také zaskočit podívat na planetu Zemi 23. století. Celkem nás čeká 14 různých civilizací, přes 370 unikátních jednotek. Hra bude nabízet tři singleplayerové kampaně o 30 misích, které nás zavedou na území Koreje, Německa a USA. Tvůrci mimo to připravují mnoho novinek, které by měly hru usnadnit i začátečníkům. Plné verze Empire Earth 2 se dočkáme příští rok.

Podrobnosti a obrázky The Settlers: Heritage of Kings
Legendární "Settleři" se vrací a my máme pro vás díky probíhající výstavě E3 nové podrobnosti o jejich připravovaném pokračování. Pátý díl série ponese jméno The Settlers: Heritage of Kings a němečtí Blue Byte jej tentokrát postaví na 3D enginu RenderWare. Nový titul se bude odehrávat v době podobné lidskému středověku, do kterého však byla přimíchána také porce magie. Herní mapy nabídnou nejen rozmanitý terén, ale také měnící se roční období a počasí. I The Settlers: Heritage of Kings bude stavět na systému získávání surovin.

  

  

 

Celkem se ve hře objeví na 70 rozdílných typů budov a celkem 40 různých jednotek. Plná verze nabídne na 20 scénářů. Kromě klasických vojenských jednotek nás čekají také hrdinové se speciálními schopnostmi a jak jsem již zmínil, do celého dění bude také přimíchána magie a alchymie. Jak se navíc můžete přesvědčit ze zbrusu nových obrázků, The Settlers: Heritage of Kings budou excelovat také po grafické stránce. A kdy se jich dočkáme? Zřejmě již v listopadu letošního roku.

TOP 10 downloadů

Stejně jako každý rok, i letos prezentovala velká většina vývojářů svůj připravovaný titul především prostřednictvím videoprezentací a díky tomu doputovali až k nám do České republiky zajímavá videa či na kameru natočené záběry některých očekávaných pecek. Doupě vám v průběhu celého veletrhu nabídlo na lokálním mirroru několik desítek souborů, z nichž jsme vybrali desítku nejlepších. Co vám tedy v žádném případě nesmí uniknout?

DOOM 3
Vydání Dooma 3 je blíže než kdy předtím, což je pro mou maličkost zřejmě nejradostnější zpráva letošní E3. Těšit se máme opravdu na co a dokazuje to také oficiální E3 trailer. Pravda, ten loňský byl nadupaný akcí a prožitek byl ještě o řád vyšší, přesto stojí i letošní video za vidění. Doufejme, že již brzy se budeme moci přestat kochat ukázkami a akční skvost studia id Software si vyzkoušíme na vlastní kůži.

Download (low-res trailer, 10 MB): Doupě
Download (hi-res trailer, 69 MB): Doupě

F.E.A.R.
Ohlášení nových titulů se na letošní E3 příliš nekonalo. Přesto se mezi minimem připravovaných her objevil výtvor, který zaujal redakci Doupěte. Více informací o střílečce F.E.A.R. si můžete přečíst výše, rozhodně uniknout by vám neměl ani vůbec první trailer hry - nabízí pouze 35 sekund in-gamer záběrů, i ty však stojí za to!

Download (trailer, 4,6 MB): Doupě

Half-Life 2
Half-Life 2 se stal dle očekávání jednou z hvězd výstavy a my vám v průběhu několika dní stačili nabídnout sérii nových videí. Vše započalo krátkou ukázkou, pokračovalo 13 minut dlouhým a na kameru natočeným videem a skončilo vydatnou porcí 25 minut in-game záběrů, které pro vás máme ve vysokém rozlišení a videu velkém 664 MB!

Download (trailer, 11,5 MB): Doupě
Download (13 minut dlouhý trailer, 32,9 MB): Doupě
Download (25 minut dlouhý trailer, 664 MB): Doupě

Halo 2
Nejslavnější hra konzole Xbox se ještě letos na podzim navrátí na scénu svým pokračováním - a E3 trailer opět dokazuje, že se můžeme těšit na vydatnou porci čistokrevné akce. Snad se jí po majitelech Xboxu dočkáme i na PC.

Download (trailer, 13 MB): Doupě

Metal Gear Solid 3: Snake Eater
Podle mnohých nejhratelnější kousek letošní výstavy se v Los Angeles prezentoval také povedenou ukázkou o délce 15 minut. Prozatím vám ji nabízíme pouze coby součást videa, které jeden z návštěvníků natočil na kameru. I tak se máte na co těšit, podívaná je to vskutku skvělá!

Download (low-quality trailer, 81,9 MB): Doupě

Resident Evil 4
Bojíte se rádi? My v redakci ano a proto se mezi naše nejlepší trailery E3 právem řadí také ukázka GameCube zázraku Resident Evil 4. Strach vám sice nenažene, za to se můžete pokochat minutou akčních scén a boje "jeden proti tuctu".

Download (trailer, 4,5 MB): Doupě

Rome: Total War
Zřejmě nejočekávanější strategie roku dostála své pověsti a v rámci svého E3 traileru nabídla parádní podívanou okořeněnou skvělým hudebním doprovodem. Nestává se příliš často, aby si video čistě strategického výtvoru zasloužilo vaši pozornost - Rome: Total War je právě tou výjimkou, která potvrzuje pravidlo!

Download (trailer, 56 MB): Doupě

Prince of Persia 2
Přestože jde Prince of Persia 2 ve šlépějích svého úspěšného předchůdce, bude druhý díl temnější - princ nám dospěl, příběh má být rafinovanější, komplikovanější a zavede nás do mnoha nehostinných prostředí. Vůbec poprvé si můžete hru prohlédnout také v pohybu, za pozornost stojí zejména nové pohyby hlavního hrdiny.

Download (trailer, 20,4 MB): Doupě

Splinter Cell 3
Dočkali jsme se ohlášení hry, několika velmi strohých informací, série obrázků a nakonec také prvního videa!. Splinter Cell 3 hodlá opět navázat na svého předchůdce, tvůrci však nehodlají usnout na vavřínech. V rámci tří minut na kameru natočených záběrů vás tak tentokráte čeká jedna z nočních misí, kochat se můžete několika novými pohyby hlavního hrdiny a opět skvostnou grafikou.

Download (trailer, 3,1 MB): Doupě

Tekken 5
V průběhu výstavy E3 jste nás přesvědčili - mlátičky zkrátka milujete! Zprávy o Tekkenovi 5 byly soustavně mezi nejčtenějšími materiály a není se konec konců čemu divit. Mimo prvních obrázků se totiž všichni fanoušci dočkali také úžasného traileru. Neváhejte a stahujte!

Download (trailer, 102 MB): Doupě

Zbylé soubory:

Jaká tedy E3 byla?

V Los Angeles se nuda rozhodně nekonala - při pohledu na počty nově ohlášených her a další zajímavosti však musí být i laikovi jasné, že letošní herní svátek roku svého loňského kolegu nepřekonal. Hvězdičkou letošní výstavy se staly především herní konzole, konkrétně příprava na souboj japonských rivalů PlayStation Portable a Nintendo DS. Oba uchvátili, byť v případně prvního jmenované zařízení jsou chvalozpěvy slyšet přece jen častěji. Ať tak či onak, E3 byla opět zdrojem mnoha zajímavých informací a my v redakci Doupěte doufáme, že jste s naším letošním (vyčerpávajícím) zpravodajstvím z největší světové akce roku byli spokojeni.

Diskuze (4) Další článek: RollerCoaster Tycoon 3 na nových screenech

Témata článku: , , , , , , , , , ,