Jaké hry jsou populární ve světě?

Říká se „Jiný kraj, jiný mrav“. V Jižní Koreji se labužníkům při pohledu na pejsky sbíhají sliny, Francouzi si zase oblíbili šneky, kdežto Češi radši vsadí na klasické vepřo, knedlo zelo. Ovšem platí toto přísloví i v počítačových hrách? Má každý národ oblíbený jiný žánr? Prozkoumali jsme hlubiny internetu a přinášíme vám odpověď na tuto otázku.

Austrálie - země RPG zaslíbená

A začneme pěkně daleko, rovnou u protinožců. Jeden z místních serverů (Australian Game Zone) na sklonku roku představil dvacet nejlepších her roku 2002, které určili svými hlasy čtenáři tohoto periodika. Výsledky se v podstatě nijak neliší od žebříčku, který jsme zveřejnili na našem serveru. Pouze díky všelidovému hlasování (celkem pochopitelně) vypadla například skvělá adventura Syberia, neboť tento žánr přece jen nepatří mezi nejmasovější. Nevedlo se ani žádné turn-based strategií, u protinožců dokonce neuspěla ani série Heroes of Might and Magic, i když o úspěchu se nedá hovořit ani v ostatních zemích.

Na druhou stranu překvapením je umístění šestého pokračování série Need For Speed na osmnáctém místě, které si v recenzích příliš kladných hodnocení nezískalo. Australané si rozumějí s RPGčky - Dungeon Siege, Neverwinter Nights i Morrowind se mohou pyšnit umístěním v první desítce. A Nevewinter Nights dokonce sahal po vítězství, nakonec však skončil o pouhých pět (!) hlasů na stříbrné pozici. Srdce australských hráčů si totiž získala multiplayerová střílečka Battlefield 1942.

TOP 5 podle čtenářů www.agz.com.au

  1. Battlefield 1942
  2. Neverwinter Nights
  3. Warcraft 3
  4. Grand Theft Auto 3
  5. Medal of Honor: Allied Assault

Battlefield 1942   Battlefield 1942  

Oproti tomu herní sekce serveru wombat vyhlásila hrou roku simulaci nájemného zabijáka v Hitmanovi 2. Opět se však do žebříčku vklínili zástupci žánru RPG. Neverwinter Nights a Dungeon Siege se umístili na třetím respektive pátém místě. První pětici doplňuje Warcraft 3 a Unreal Tournament. Nedá mi to, abych se nezmínil o hře na šestém místě - překvapivě se na něm umístila ve světě nepříliš úspěšná strategie Europa Universalis 2.

TOP 5 podle serveru www.webwombat.com.au/games

  1. Hitman 2
  2. Warcraft 3
  3. Neverwinter Nights
  4. Unreal Tournament 2003
  5. Dungeon Siege

Hitman 2   Hitman 2  

Německo - Wir lieben Mafia!

U našich západních sousedů se těší velké oblibě časopis Gamestar, který každý měsíc připravuje žebříček podle přání svých čtenářů. Narozdíl od ostatních zemí se zde vyskytují i čistě německé kousky. Ovšem nejedná se o nějaké přehnané národní cítění a jen díky zpoždění lokalizace jsme Gothic 2 a Anno 1503 nemohli obdivovat i u nás doma. Co se týče medailových pozicí, Warcraft 3 a Unreal Tournament 2003 nepřekvapí, ale první místo našince (a zejména zaměstnance Illusion Softworks) určitě potěší. Stanula na něm totiž česká Mafia!

TOP 5 podle čtenářů www.gamestar.de

  1. Mafia 
  2. Unreal Tournament 2003
  3. Warcraft 3
  4. Anno 1503
  5. Battlefield 1942

Mafia   Mafia  

Velká Británie - klasický konzervatizmus

Stará dobrá Anglie je domovem několika významných evropských herních serverů. Eurogamer nabídl ze začátku roku jak svůj redakční výběr nejlepších her z roku 2002, tak i výsledky hlasování čtenářů. Výsledky jsou poměrně zajímavé. Stejně jako v případě všelidového hlasování v Austrálii, i zde zvítězil u čtenářů mezi PC hrami Battlefield 1942, který v redakčním hlasování skončil až na sedmém místě. Celkem zajímavé je umístění Morrowindu na druhém místě čtenářské ankety. Také se potvrdilo, že když hlasují o cenách široké hráčské dostává Age of Mythology od Warcraftu 3 na frak (i když to může být způsobeno vydáním AoM až na sklonku roku). Anglická redakce se po sportovní stránce nezapřela a důkazem toho je nejnovější díl FIFA na pěkném čtvrtém místě.

TOP 5 podle serveru www.eurogamer.net

  1. Warcraft 3
  2. Medal of Honor: Allied Assault
  3. Age of Mythology
  4. FIFA 2003
  5. Medieval:Total War

Warcraft 3   Warcraft 3  

TOP 5 podle čtenářů www.eurogamer.net

  1. Battlefield 1942
  2. The Elder Scrolls: Morrowind 
  3. Warcraft 3
  4. Medal of Honor: Allied Assault
  5. Neverwinter Nights

Blíže nespecifikovaný zbytek světa

Server IGN taktéž rozdělil vyhlášení nejlepších her roku na dvě části - redakční a čtenářskou. Absolutním vítězem se mezi tvůrci magazínu stal Battlefield 1942, který zároveň obsadil stříbrnou pozici z hlasování čtenářů. Tuto skvělou multiplayerovou akci předběhla jen real-time strategie Warcraft 3. Kromě toho se rozdávali ceny v několika speciálních kategoriích z nichž si určitě všimněte úspěchů Mafie, jejíž příběhová linie a zvuková stránka se líbila redakci ze všech nejvíce.

Redakce serveru pc.ign.com

Hra roku: Battlefield 1942
Grafika:  Dungeon Siege
Příběh: Mafia

Zvuky: Mafia

Čtenáři serveru pc.ign.com

Hra roku: Warcraft 3
Grafika: Unreal Tournament 2003
Příběh: TES: Morrowind
Zvuky: Medal of Honor: Allied Assault

Na GameZone se rozhodli uchopit věc do vlastních rukou. Nejdříve vybrali několik her (mezi nimiž nechyběla česká Mafia) a  z těchto několika jmen vybrali vítěze. Stala se jím akční střílečka z prostředí druhé světové války Medal of Honor:Allied Assault, která navíc získala ocenění za grafické zpracování.

Na ActionTripu sklízely úspěchy zlaté ručičky českých tvůrců. Mafia byla podle redakce tohoto periodika nejlepší hrou loňských dvanácti měsíců. U čtenářů nejvíce bodoval opět Warcraft 3.

TOP 4 podle serveru www.actiontrip.com

  1. Mafia
  2. Battlefield 1942
  3. Warcraft 3
  4. Medal of Honor: Allied Assault

TOP 4 podle čtenářů www.actiontrip.com

  1. Warcraft 3
  2. Mafia
  3. Medal of Honor: Allied Assault
  4. Grand Theft Auto 3
      

Warcraft 3   Warcraft 3  

Na závěr jsem si nechal jeden z nejznámějších světových serverů - Gamespot. Ten vyhlašoval hry roku každého z žánrů a také absolutní kategorii. Výsledky se v podstatě nijak neliší od ostatních žebříčků.

Redakce www.gamespot.com

Hudba: Mafia
Zvuk: Medal of Honor: Allied Assault
Příběh: Freedom Force
Grafika: Unreal Tournament 2003
Animace: Syberia
Překvapení roku: Battlefield 1942
Single-player akce: No One Lives Forever 2
Multi-player akce: Battlefield 1942
Adventure: Syberia
Závodní: Rally Trophy
RPG: Neverwinter Nights
Sport : Madden NFL 2003
Single-player strategie: Medieval: Total War
Multi-player strategie: Warcraft 3

Hra roku 2002: Warcraft 3


Čtenáři www.gamespot.com

Jak si vedla Mafia?

Zatímco třeba takoví Hidden&Dangerous za oceánem nesklidili takový úspěch jako v Evropě, v případě Mafie to neplatí. Objevila se totiž ve všech žebříčcích, ať už v australských či německých. Konkrétně v Austrálii z toho bylo 14.místo, což je, myslím, slušný úspěch. O vítězství v Gamestaru jsme již mluvili, takže se podíváme za královnou Alžbětou. Na Eurogameru ji čtenáři ohodnotili sedmou pozicí mezi PC hrami. V IGN Mafii zase uniklo vítězství v absolutní kategorii jen těsně, nakonec se redakce rozhodla pro Battlefield 1942. Na GameZone i Gamespotu se také ocitla mezi nominovanými v hlavní kategorii. Autoři Gamespotu dokonce pravidelně Mafii zařazovali mezi nominované ve skoro všech technických kategorií, ale nakonec si Illusioni odnesli pouze cenu za nejlepší hudbu. Čtenáři Gamespotu Mafii považují za 5. nejlepší hru roku 2002, kdežto návštěvníci ActionTripu ji udělili stříbrnou medaili. Suma sumárum je Mafia na bronzové pozici mezi PC hrami v roce 2002, což je určitě obrovský úspěch. Gratulujeme!

Akce: Battlefield 1942
Adventure: Syberia
Závody: Need For Speed: Hot Pursuit 2
RPG: Neverwinter Nights
Simulace:   Mechwarrior 4: Mercenaries
Sportovní: Madden NFL 2003
Strategie: Warcraft 3

Hra roku 2002: Warcraft 3

 

Celkově vzato

Vrátím se k otázce vyřčené v úvodu. Liší se nějak nálady hráčů v Evropě a třeba v Austrálii? Dá se říct, že až na výjimky nikoliv. Je jasné, že v USA bude vždy sport číslo jedna americký fotbal, v Anglii "soccer" a v Austrálii letí zase pro změnu rugby, ale Battlefield 1942, Warcraft 3 nebo Neverwinter Nights si rádi zahrají všichni. Ať žije globalizace!:-)

Světový žebříček

Když už jsme u té globalizace, zkusil jsem vytvořit globální světový žebříček nejúspěšnějších her. Dal jsem si tu práci a obodoval jednotlivé hry podle umístění, kterých dosáhli v národních žebříčcích a kousek níže vidíte výsledek. Co dodat? Snad jen sláva vítězům a čest poraženým. A ať se v roce 2003 setkáme s minimálně stejně velkým počtem kvalitních her.

 

  1. Warcraft 3
  2. Battlefield 1942
  3. Mafia
  4. Medal of Honor: Allied Assault 
  5. Neverwinter Nights

 

Váš názor Další článek: Wacraft 3: The Frozen Throne - první obrázky

Témata článku: , , , , , ,