Jakou cenu má pro hráče pětistovka?

Pětistovka, oficiální též pětisetkorunová bankovka, má pro různé lidi různou hodnotu. Pro některé představuje den lopotné práce, pro jiné dvě hodiny popíjení kávičky a četby ranních novin. Tak jako tak však již tato suma představuje jakýsi kupní argument, za který ledacos získáte. Proto jsem se vydal s pětistovkou do obchodů.
Pětistovka, oficiální též pětisetkorunová bankovka, má pro různé lidi různou hodnotu. Pro některé představuje den lopotné práce, pro jiné dvě hodiny popíjení kávičky a četby ranních novin. Tak jako tak však již tato suma představuje jakýsi kupní argument, za který ledacos získáte. Proto jsem se vydal s pětistovkou do obchodů.

Stručně řečeno – hráč počítačových her po návštěvě obchodu s hrami nepřijde zkrátka. Jak jsme zjistili, je pro něj v regálech prodejen s počítačovými hrami přichystána velká spousta zajímavostí, které ho minimálně zaujmou. Pochopitelně, pětistovku je možno využít i jinak. Je možné si koupit klávesnici, několik zcela neznačkových a nejlevnějších myší, dále to může být polovina joysticku, měsíční poplatek za vytáčené připojení na Internet apod. Pokud to ale s hrami myslí alespoň trochu vážně, poohlédne se i po originálních titulech – a rozhodně má z čeho vybírat, jak popíšu v zápětí.

V zásadě se hry do pětiset korun dělí na tři skupiny – hry zastaralé, hry zcela staré a mission packy. Zvláštní kategorii pak tvoří přímo starší či novější české hry, které jsou ale v zásadě prodávány okolo hranice 500-600 korun. Podívejme se podrobně na jednotlivé skupiny.

Levné hry

V nabídce společnosti Dynamic Systems, která nám poskytla svůj ceník, naleznete spoustu zajímavých titulů, které svou váhou nepřevýší oněch v počátku testu deklarovaných 500 korun českých. Tyto hry byly publikovány v průběhu uplynulého roku, což se na nich mohlo a nemuselo podepsat. Nalezneme tak například vcelku diskutabilní Thandor, výtečné 1937: Spirit of Speed nebo například relativně čerstvý Test Drive VI. V globále se tedy dá mluvit o hrách, které i přes starší rok vydání neztratily svůj lesk a právě díky výhodné ceně mohou zaujmout potenciální zájemce. Typickým rysem těchto her je počáteční nižší zaváděcí cena. Jedná se o tituly, které si své místo na stoly počítačových hráčů teprve hledají – dalo by se použít tradiční „na nic si nehrají, nic po vás nechtějí“, jejich kvalita tedy může být odpovídající ceně.

Společnost Bohemia Interactive ve své nabídce disponuje rozsáhlejší základnou her, které lze za těžce vydřenou pětistovku pořídit. Velice zajímavými tak jsou tituly jako Gabriel Knight III Wheel of Time, z ostatních jmenujme například RPG Nox, vynikající Omikron: Nomad Soul, Hidden and Dangerous a další. Celkově se tedy jedná o velice pestrou plejádu titulů, které by vám nyní s odstupem roku neměli utéct.

Staré hry

Druhou kategorii bylo velice těžké pevně definovat. Jedná se o skupinu her, které přišly na světlo světa již nějaký rok zpátky, i přesto však mají co nabídnout. Sem patří například vynikající Dungeon Keeper II, Theme Hospital, NHL 2000, Starcraft, Dune 2000, Atlantis a další. Pokud si přejete hrát ty skutečné klasiky v oboru, pokud chcete vyzkoušet jaké byly hry dříve, přesto však vychutnat kvalitní technické zpracování, jsou právě tyto tituly pro vás to pravé. Mnoho ze zde (a v přiloženém excelovém souboru) uvedených herních titulů totiž nabízí přesně to.

Kompilace, mission packy, Game4U a ti další

Poslední skupinou her jsou tituly, které již mají za sebou zenit hodně dlouho, pokud-li jej kdy měly. Zvláště v nabídce prodejní sítě JRC jsou k nalezení mnohé zajímavé hry, ovšem s přídavkem Game4U. Znamená to jediné – hra byla publikována v rámci časopisu Game4U, jenž se za konstantní cenu 199 Kč poskytuje každý měsíc jednu originální hru. Odmyslíme-li si tyto edice her, zbývají zajímavé kompilace žánrově orientovaných titulů, kterých je v nabídce společnosti Dynamic Systems skutečně mnoho (Adventury, Vesmírné hry, Akční hry apod.). Odmyslíme-li si však i tyto hry, zůstanou přídavné mission packy, zpravidla ke strategiím.

České hry, jak jsou na tom ty?

Českých her v nabídce titulů do 500 Kč naleznete vcelku mnoho. Do této skupiny spadají následující hry: Brány Skeldalu, Colony 28, Dream Land, Gooka, Hovniválové, Paranoia 2, Polda, Horké léto, Polda 2, Posel bohů, Riskuj, Ve stínu havrana a Hidden and Dangerous. Jedná se o poměrně ucelenou nabídku, která ale není žádným překvapením. České hry se u nás v distribuci začínají objevovat zpravidla na hranici 500-600 korun, odkud se již mohou pouze propadat níže.

Playstation na koni jménem Dynamic Systems

Zatímco v nabídce JRC se nenachází ani jediný titul, jenž by bylo možné pořídit s vynaložením 500 korun, Dynamic Systems mají nabídku titulů na PSX velmi nabitou (pro ilustraci – nejlevnější tituly na PSX od JRC stojí 599 Kč). Zcela jednoznačným premiantem však je hra Discworld Noir, která se těší velké popularitě dodnes. Její recenzi zde na Doupěti máme, naneštěstí nikoliv v PSX verzi, což je škoda, jelikož věřím, že by si to tato hra zasloužila. Je milé, že se najde ještě někdo, kdo myslí na majitele konzolí.

Náš výběr aneb můžete nám věřit, ale nemusíte

V nabídkách obou distribučních společností v naší republice naleznete více než zajímavé tituly. Pokud bych měl vybrat ty nejzajímavější, jednalo by se o následující tituly (řazeno abecedně):

Atlantis (499 Kč), Broken Sword (399 Kč), Dreams (199 Kč), Gabriel Knight III (499 Kč), Hidden & Dangerous (499 Kč), Nox (499 kč), Omikron: Nomad Soul (499 Kč), System Shock 2 (499 Kč), Theme Hospital (499 Kč), Ubik (199 Kč), Ve stínu havrana (444 Kč)

Černobílá šachovnice, jsme ve finále

Jak vidíte, svět originálních počítačových her, které je možné pořídit do maximální výše pětiset korun je vcelku rozsáhlá. Jsou zde zastoupeny všechny možné žánry, naleznete zde strategie, adventury, logické nebo závodní hry, arkády i 3D akční záležitosti. Nabídka je maximální – a to jak v cenících JRC, tak Dynamic Systems, kteří navíc disponují seznamem titulů i pro Playstation.

Kompletní seznam počítačových her naleznete v tomto excelovém souboru.

Diskuze (9) Další článek: HW novinky: Ať žije Palomino

Témata článku: , , , , , , , , ,