James Bond 007: Nightfire – další tuctová střílečka?

Ročně se na přecpaných pultech obchodů objeví desítky zástupců žánru stříleček v první osobě. Jedny jsou vynikající, jiné pro změnu nestojí ani za zlámanou grešli. Do jaké skupinky se zařadí světoznámý špión James Bond v jeho nejnovější počítačové hře? Bude skutečně patřit mezi to nejlepší letošního podzimu nebo se zařadí do šedivého průměru?

Jméno Jamese Bonda má ve filmovém průmyslu patřičný zvuk - tento všemohoucí agent, kterého nedokáže nic a nikdo zastavit, patří mezi nejpopulárnější filmové postavy. Není tedy divu, že se s ním můžeme čas od času potkat také v nové akční počítačové či konzolové hře. Právě to je případ nejnovějšího počinu James Bond 007: Nightfire, jehož tvorbu mají na starosti ve studiích firmy Gearbox Software, autorského týmu, který v současnosti pracuje také na hře Counter-Strike: Condition Zero.

Pierce Brosnan alias James Bond

Že se za celou dobu existence filmového zpracování postavy Jamese Bonda vystřídalo v různých snímcích nespočet herců snad není tajemství ani pro toho největšího filmového negramotu. Zatím se na pomyslném trůnu agentů a špionážních herců zuby nehty drží Pierce Brosnan a nás může jisto jistě těšit, že se s jeho tváří a vizáží vůbec potkáme také v nejnovější hře. Nepochybuji, že v očích hráčů to dodá hře na větší autentičnosti a nehledě na kvalitu je již teď titul James Bond 007: Nightfire do jisté míry kasovním trhákem.

 

 

Stejně jako filmová předloha, i hra se nese v duchu velké špionážní akce a tak se v dalších řádcích nemohu než nevyhnout srovnání s další hrou osahávající  toto drsné prostředí, titulem No One Lives Forever 2. Není podstatné, zda-li vám připadá sympatičtější drsňák James Bond či sexy agentka Cate Archerová, podstatná je především kvalita obou her. Který z obou titulů tak vyjde ze vzájemného klání jako vítěz?

První krůčky s panem Bondem

Nutno podotknout, že první okamžiky strávené s demoverzí hry nebyly ničím významné. Odmyslíme-li si první video a přicházejícího, jako vždy velmi elegantního a ženy přitahujícího, Jamese Bonda, není hra ničím výjimečná. Chtě nechtě musím přiznat, že po celou dobu hraní nového počinu James Bond 007: Nightfire jsem se nezbavil pronikavého pocitu, že něco podobného tu již bylo.

Náplň a průběh misí v demoverzi je totiž velmi prostý - otevřít místnost, postřílet všechny nepřátele a přitom případně dávat pozor na civilní oběti. Občas se dočkáte také interakcí s okolím, kterou však autoři omezili na pouhé otevírání dveří a skříní, mačkání tlačítek, zvedání páček a tak podobně. Po troše snahy jsem tak ocenil alespoň možnost rozstřílet některé předměty.

Arzenál a sbírka netradičních přístrojů

James Bond byl vždy známý svým arzenálem zbraní a různých vynálezů, které byli v boji jeho parťákem, duchovním přítelem či chcete-li pravou rukou. Autoři jsou si toho sami vědomi a tak kromě sympatické pistole, která k postavě agenta Bonda neodmyslitelně patří a která je také v boji až překvapivě účinná, si vyzkoušíte práci také s dalšími zbraněmi, mezi nimiž nechybí ani tolik populární odstřelovačka.

Větší pozornost však padne především na netradiční zbraně, které v sobě ukrývají takřka tradiční předměty. Vězte tedy, že laser z hodinek můžete použít k ničení zámků, obyčejné pero v sobě skrývá vystřelovací šipky a v některých misích bude bezpochyby hrát svou roli také klasický benzínový zapalovač alias malý fotoaparát pro všední použití. Rozhodně vám použití podobných předmětů zpříjemní hru, jejich význam je tedy neocenitelný. Uvidíme, možná plná verze nabídne takové perly jako je bomba v obalu zubní pasty, rozbuška jako zubní nit a tak dále.

 

 

Ocenit však musím fakt, že se zbraně také odlišně chovají, zejména s ohledem na rozsah jejich použití. Klasická brokovnice je na delší vzdálenost pochopitelně neúčinná, to však platí také o klasickém ručním samopalu, který se pochopitelně taktéž chlubí poměrně velkým rozptylem. Jak jsem již zdůraznil, do jisté míry mě překvapila účinnost klasické pistole, jako nejlepší vražedný nástroj však na mne působila především sniperka. Při boji na otevřených prostranstvích jsou její služby nedocenitelné.

Umělá inteligence nepřátel

Nepřátelé, kteří se mi za dobu mého snažení postavili do cesty, rozhodně nepůsobili jako praví Einsteinové, ba právě naopak. Žádná snaha o týmovou spolupráci, jen tupé pobíhání, střílení a popřípadě házení granátů. Nutno podotknout, že jsem se ze strany svých soků dočkal alespoň letmého pokusů o krytí, budiž jim to tedy přičteno ke konečnému skóre.

Pár slovy se věnujme také nápaditosti lokací a zvolených prostředí. Z tohoto ohledu musím tvůrce opravdu pochválit, každá místnost, kterou jsem měl tu možnost v průběhu demoverze prozkoumat, byla navržena velmi nápaditě a skutečně působila dojmem obývaných či naopak neobývaných prostor.

Zpracování

V dnešní době špičkových grafických karet, neustálého zvyšování výkonu a hardwarové náročnosti her, je nepsanou povinností každého autorského týmu obléci svůj titul do co možná nejpovedenějšího grafického hábitu. Byť možná byla ze strany tvůrců hry James Bond 007: Nightfire snaha, současný mě příliš nepřesvědčil, zvláště v porovnání s počinem No One Lives Forever 2, zřejmě nejlepší single-playerovou střílečkou dosavadního roku. Ano, přiznávám, že po stránce vizuální jsem od nového Jamese Bonda čekal trochu více. Mimo jiné mě pak zklamalo také velmi nízké rozlišení použitých in-game sekvencí, doufejme, že to bylo pouze z důvodu snahy o zachování co nejmenší velikosti publikovaného dema. Nic jiného již k obhajobě tvůrců nelze dodat.

 

 

Ještě by se snad slušelo říci pár slov také o ozvučení a hudebním doprovodu - právě ten je velmi dobrý, najdete zde známé melodie Bondovských filmů, jejich "ohranost" však není kupodivu negativem. Samotné zvuky a hlasy postav mi připadaly slušné, tato stránka hry však v žádném ohledu nevynikala.

Tuctová střílečka - nic víc, nic míň

Zřejmě je ještě brzy vynášet ukvapené a předčasné názory týkající se kvality hry, přesto si malý komentář neodpustím. Hratelná verze hry, kterou jsem měl tu čest okusit, na mě nepůsobila nijak výjimečně, naopak, nový Bond se prozatím ani v nejmenším nemůže rovnat již v tomto článku několikrát zmiňované hře No One Lives Forever 2 a zapadá do šedivého průměru. Autoři však ještě mají nějaký ten čas na dopilování všech chybek, přesto bych do hry James Bond 007: Nightfire přílišné naděje nevkládal. Ale kdo ví, třeba budu nejen já příjemně překvapen.

Homepage hry: http://www.ea.com/eagames/main/pccd/007_nightfire/home.jsp
Download (demo, 104 MB): Doupě

Váš názor Další článek: Nejprodávanější PC hry v USA

Témata článku: , , , , , ,