Jane’s United States Air Force

Vynikající simulátor stíhaček. Velmi dobře propracovaný. Realistický, pro klasické hráče nastavitelný do lehčího režimu. Rychlá ale neošizená grafika. Velmi inteligentní nepřátelé. Nepřeberné množství informací o letadlech a zbraních. Prostě Jane’s USAF.

Žánr: bojová letecká 3D simulace
Minimum: Win95-98, DirectX6, P200, 64MB RAM
3D: DirectX6
Multiplayer: ano
Výrobce: Jane’s Information Group Ltd.
Distributor:
Electronic Arts

Vždy jste si chtěli zabojovat v moderním stíhači, ale báli se, že to nezvládnete ? Tahle hra vás to naučí. Po instalaci a spuštění se zapíšete svým jménem, je vám přidělen obličej (můžete si naimportovat vlastní ve formátu BMP a je vám přidělena hodnost poručíka. Jak plníte jednotlivé mise, hodnost se zřejmě zvyšuje. Ale nepředbíhejme. Ze všeho nejdřív je dobré si hru nastavit podle vlastních požadavků. Měnit můžete grafické detaily, hlasitost zvukových efektů, ovládání, ale hlavně realističnost simulace. Takto si na své přijde akční hráč ale i milovník čistého realismu (například já :)). Definování ovládacích prvků je samozřejmostí, ale objevila se tu jedna novinka, a to ovládání hlasem !!! To je realizováno přes MS Speech Engine – program rozpoznávající řeč. Díky této pomůcce se dá mnoho prvků letadla ovládat zběsilým ječením do mikrofonu. Tato funkce je velmi výhodná, když musíte v boji rychle za sevou přepínat různá avionická zařízení. Bohužel na mém PC mi tato funkce tak nějak nefungovala, i když podle nastavení byla v provozu. Možná to bylo tím, že moc dobře neovládám anglickou výslovnost, na kterou je hlasové ovládání v této hře pevně nastaveno.

Létající tank Thunderbolt II.Jen tak si vystřelit raketu....

Pokud tedy nevíte, jak s bojovým letadlem zacházet, jsou tu tréninkové mise, kde se vše naučíte. Instrukotr vás vede hlasem (anglicky) s titulky (které jsou opět anglicky). V těchto misích se naučíte vše, co potřebujete ke zvládnutí stíhaček. Základní manévry, let nízko nad zemí tak zvaně “pod radarem”, střelba na letící a pozemní cíle, úhybné manévry před nepřátelskou palbou, tankování za letu a další potřebné věci. Jakmile se naučíte vše potřebné, můžete jít na “rychlé mise”, které si můžete nastavit, jak chcete. Volíte si typ letadla k boji, proti čemu budete bojovat, kdy a kde se boj odehraje, za jakého počasí, zda ve dne či noci. Prostě a jednoduše, fantazii se meze nekladou.

Tento simulátor obsahuje nepřeberné množství letadel, létat však můžete jen s osmi spojeneckými letadly a jedním ruským strojem. Za spojence jmenuji například A10 – Thunderbolt, obrněný bitevník, skoro něco jako létající tank, určený pro ničení pozemních cílu ze vzduchu. Nechybí F 4 Phantom II který bojoval ve Vietnamu. Dále si zalétáte s F117A, “neviditelným” útočným letadlem. Nesmí chybět ani klasické F15 a F16, no a samozřejmě nejmodernější F22 Raptor. Za ruskou stranu se prolétnete jen v MiG 29, což je škoda, protože zde jsou i další ruská letadla, které však slouží jen jako protivníci.

Technické zpracování hry – no spíše simulátoru - je na výborné ůrovni. Grafika není nijak přemrštěná, přesto vypadá docela realisticky (viz obrázky) a na kartě TNT1 běhá zcela plynule v rozlišení 800x600. 3D modely letadel a ostatních pozemních strojů jsou udělány docela podrobně. Pilotní kokpit je k dispozici jak v 2D verzi, tak v 3D virtuálním provedení. I ve virtuálním kokpitu fungují všechny kontrolní prvky a displeje. Další mód kokpitu bych nazval “otočená hlava”. V podstatě jste usazeni do virtuálního kokpitu, ale jako byste měli hlavu neustále otočenou směrem na zaměřený cíl. To je velmi užitečné třeba při tankování paliva za letu. Samozřejmostí jsou i venkovní pohledy na váš stroj včetně akčního bojově funkčního pohledu “chase – honička”, který znáte spíše z automobilových závodů. Při většině pohledů neustále vidíte základní informace o letu zprostředkované průhledovým displejem (HUD). Zvuky jsou (jak už tomu bývá zvykem) opravdu realistické. Vše dokresluje radiová komunikace, která je pro vás také důležitá. Odehrává se jak hlasem tak titulky.

Tohle u vaší benzinky raději nezkoušejte.Opravdu je na českém radaru neviditelný ?

Pokud vás ale omrzí koukat se na pěkná letadla a ještě zajímavější krajinu pod nimi, můžete se pustit do rozličných předem připravených misí. Pokud vám ani to nestačí, tak se zúčastníte různých bojů zasazených do historických konfliktů ( Vietnam, Iraq – Pouštní bouře) a nebo do dalších dvou konfliktů, které se ještě nestaly. Každý konflikt obsahuje několik různě obtížných misí. Pokud ani to nestačí, zbývá vám ještě hra po síti se živými protivníky. Hrát můžete přes TCP/IP a IPX/SPX.

A jestli vás omrzí úplně všechno (což se může u této hry stát až za velmi dlouho), je tu ještě menu ve kterém si můžete najít velmi podrobné technické informace o všech letadlech, zbraních a systémech, které se v boji používají. Jen trochu zamrzí, že hudba ač zní opravdu dobře, hraje pořád dokola a v celé hře jsem slyšel asi jen 4 – 5 hudebních motivů. Ostatně u simulace hudbu stejně moc nepotřebujeme, že ?

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 8/10
Jane’s United States Air Force mohu vřele doporučit všem milovníkům žánru 3D simulace, protože je to podle mě nejpovedenější realistický bojový letecký simulátor který jsem v poslední době viděl.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (2) Další článek: Earth 2150

Témata článku: , , , , , ,