Jedi Knight: Jedi Academy - detailní první dojmy a galerie 70 obrázků

Nemusíte být fanoušky žánru či fanaticky zbožňovat jedinečné prostředí Hvězdných válek a přesto se Jedi Knight: Jedi Academy zařadí po bok těch nejkvalitnějších akčních her vašeho života. V čem tkví jeho osobité kouzlo? Může obstát v konkurenci nespočtu nadějných akcí letošního podzimu? Naše první dojmy jsou toho zřejmým důkazem. Nenechejte si krom nich ujít ani galerii téměř 70 obrázků z průběhu celé hry.
Kapitoly článku

Na titul Jedi Knight II: Jedi Outcast si dobře vzpomínám i dnes, rok a půl od jeho vydání. Na hodiny nezáživného likvidování protivníků, které vás provázelo první polovinou hry, i významný zlom, který z průměrného titulu učinil jedinečný zážitek. Tím zlomem byly světelné meče, tolik ceněná a zároveň nedocenitelná inovace Hvězdných válek. Zbavit se všech neduhů a chyb, využít vyzdvihovaných předností a doplnit je další dávkou nápadů a novinek - takový byl cíl vývojářů a takový je i výsledek jejich práce, honosící se jménem Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy.

 
První várka nepřátel na odstřel (i když v tomto případě a použití meče to není úplně pravda)

Staňte se rytířem Jedi!

Stát se rytířem Jedi bylo vždy nepopsatelnou poctou, jejíž význam nelze slovy dost dobře vyjádřit. Sen však zůstává pouze nedotčeným přáním a pro jeho skutečnou realizaci je potřeba více než jen snůška řečí a slibů. Nic z potřebné odvahy, odhodlání i dalších schopností však nechybí Jaden Korrenovi, hlavnímu hrdinovi Jedi Academy, který si důvěru vysloužil skutkem vytvoření vlastního světelného meče. Havárie lodi však počáteční nadšení změní v reálnou a nečekanou konfrontaci se zlem. Hned první úlomky dění prozradí mnohé - temná strana síla opět nabírá na moci díky Ragnosovi, již po několik tisíc let zesnulém členu řádu neblaze proslulých Sithů. Jeho přívrženci hodlají po všech koutech galaxie nashromáždit dostatek Síly a použít ji k jeho oživení - návratu, který by významně převážil misky vah ve věčném boji dobra a se zlem.

Jsem si jist, že zápletka příběhu nebyla pro nikoho z vás překvapením či šokem - na ty nejsme konec konců v podání Hvězdných válek zvyklí. Boj dobra se zlem je neutichajícím a nikdy nekončícím konfliktem, jehož účastníky se již stáváme po tisící, opět však v jedinečné a lišící se podobě. Po krátkém tréninku se tak náš hlavní hrdina poprvé dostává do akce - jak moudří pravili, konfrontace se skutečným nebezpečím je první zkouškou schopností. A tak i na vás (pod vedením známého Kyla Katarna) čekají cenné zkušenosti v boji proti temné straně síly.

 
Písečný červ a mrtvola - hádejte, kdo je kdo? * Pomůže mi schovat se za bedny?

Vytvoření hlavního hrdiny

Jednou z často proklamovaných novinek nového dílu bylo stvoření vlastního hrdiny, tedy jeho tvorba od A až do Z. Mohu potvrdit, že vývojářské studio Raven Software svůj slib dodrželo a tak prvním útržkům příběhu předchází pro RPG typické vytvoření postavy. Na výběr máte hned z několika různých ras - váš vysněný rytíř Jedi nemusí být obyčejný člověke, ale také zástupce civilizací Kel Dor, Rodian, Twi`lek či Zabrak. Milovníky krásných žen pak potěší zakomponování obou pohlaví - Jaden Korr může být díky ochotě vývojářů i dobře zvolenému jménu nejen silným mužem, ale také přitažlivou a zrádnou zástupkyní něžného pohlaví. Každá z ras je navíc specificky nadabovaná a i zde je patrný smysl autorského týmu pro každý detail.

Žena či muž, člověk či Rodian? Pro někoho podstatné, pro mnohé pouze příjemné vylepšení. Váš vkus i cit pro oblékání můžete projevit také výběrem různorodého oblečení, které si lze vyžádat v některé z pestrých barev nabízené palety. Mnohem podstatnější fáze tvorby postavy však teprve přichází - je jí výběr meče i barvy ostří. O světelných mečích coby nejúčinnější a stěžejní zbrani hry bude řeč později, jejich problematiku tak ladně přeskočíme.

 
Efektní zabití protivníka, co říkáte? * Odražené střely mnohdy trefí protivníka

Série pěti misí

Kyle Katarn není typickým příkladem přísného a nekompromisního učitele, jehož metody výuky vzbuzují v žácích oprávněný strach a obavy. Jeho "vyučování" vás tak namísto zdlouhavého tréninku v akademii zavede přímo do akce. Nebezpečí budete čelit nejen po jeho boku, ale také osamoceni - hra vám proto hned třikrát nabídne schéma pěti misí, které okrajově či bezprostředně souvisí s hlavní příběhovou linií. Pro další postup hrou je nezbytné dokončit 4 z 5 úkolů, ani problémy se splněním jedné z misí vás tak nemusí připravit o další střípky příběhu i zajímavé dění. Veškeré úkoly se samozřejmě točí okolo rostoucí hrozby, přítomnosti síly i služebníků temné strany.

Prostředí levelu je kouzelné a nápadité, čehož jsou bezpochyby důkazem okolní obrázky - ocitnete se tak nejen na několik základnách (a planetách Tatooine, Bakura, Byss či Coruscant), ale také vrakovišti lodí, které je příjemně zpestřeno přítomností hladového písečného červa. Závodní srdce každého z vás jistě rozpulzuje mise, kterou po většinu času strávíte coby řidič létající motorky, nemine vás ani setkání s obrovskou obludou známou jako Rancor (známou například ze snímku Návrat Jediho). Krom jiného budete osvobozovat vězně, ničit úkryty zbraní i pronásledovat Tavion. Spektrum úkolů je rozsáhlé a ani po několika hodinách hraní se neobjevuje pocit stereotypu, ba právě naopak. S postupujícím časem se stává hra stále zábavnější, rozvíjející se zápletka vám nedovolí ani na moment vydechnout či hru nedej bože s nezájmem odhodit. Alespoň tak tomu bylo v mém případě. Také design úrovní si zaslouží velkou pochvalu a dává zapomenout na nudné momenty předchozího dílu.

 
Nemám rád led, nemám rád sníh a nemám rád sněžného muže! * Létající protivník? Proč ne

Impozantní světelný meč

Jak jsem již výše zmínil, neduhem předchůdce Jedi Academy byla především absence světelného meče na jeho samém počátku - jakkoliv se to může zdát absurdní či nepravděpodobné, s jeho získáním se z průměrného titulu vyklubal výjimečný výtvor. Snad poučeni z předchozího nezdaru se jej tvůrci tentokráte rozhodli zakomponovat od samého počátku všeho dění. Stejně jako ve druhém dílu, i v novém pokračování je při použití meče klasikou third-person pohled, v případě ostatních zbraní sledujete veškeré scenérie vlastníma očima.

Novinkou Jedi Academy je oboustranný meč, který jsme prozatím neměli tu čest spatřit v žádném z předchozích dílů. Budiž hře ke cti, že souboje meči jsou opět impozantní (byť pro mnohé zřejmě příliš rychlé a nepřehledné, stále se však po zvládnutí všech zákonitostí síly stávají i taktickými bitvami)  a s postupem času jich přibývá - zhruba v polovině hry navíc nahradí prapůvodní ostří jiný meč dle vašeho výběru. Důležité je také podotknout, že výběr dvou či jednoho meče (eventuelně oboustranného ostří) s sebou přináší také rozdílný styl boje. Jedi Academy se pyšní přídavkem v podání několika nových pohybů (odrazení se od zdi, nová salta atd.), po zvládnutí všech kombinací kláves se tak souboje s podobně vybavenými protivníky mění v přehlídku dech beroucích skoků a vychytralého použití síly. Novinkou je také možnost skopnout protivníka, což ho na několik sekund učiní snadno zranitelným a jediný přesný zásah mečem vyřeší vaše problémy. Kotoul můžete nově dokončit bodnutím do soupeře, klasikou je odhození meče proti blížícímu se vojákovi. Lightsabery se samozřejmě nadále pyšní schopností odrážet paprsky zbraní ostatních nepřátel.

 
Jedna z dostupných sil - blesky * Venku nás ohrožuje kyselý déšť

Obří protivníci i pokulhávající arzenál zbraní

Předností nových pohybů samozřejmě nevyužijete při nudném mávání a poskakování s mečem, ale především v boji s pestrou nabídkou protivníků. Kromě vojáků impéria vás čeká nepříjemné setkání s písečnými lidmi, skutečně nejzábavnější je však jakékoliv rendezvous s učedníky a příslušníky temné strany síly. Čekají na vás také nepříjemné momenty se zmiňovanou obří obludou Rancor. Ze známých postav a zastánců světlé strany síly vám jistě neunikne živé setkání či boj po boku Boba Fetta, Kyla Katarna či Luka Skywalkera.

Špetku různorodosti dodává hře také zbylý arzenál zbraní - nejen mečem jest rytíř Jedi živ (byť o tom by se dalo jistě dlouho polemizovat) a tak vám vaší ochranu před hordami nepřátel zajistí také jiné zbraně. Ponechána byla většina výtvorů původního Jedi Outcast - pozornost si zaslouží zejména Imperial Heavy Repeater, E-11 Blaster Rifle či účinný raketomet. Nechybí ani miny či tepelné granáty. Novinkou je nepříliš účinná pistole DL-44 Heavy Blaster, která tak trochu zklamala očekávání.

 
Všimněte si useknuté ruky - meč toho zvládne opravdu dost * Držte se pánové, přijde výbuch

Síla nás obklopuje

Popsat sílu je takřka nemožné - obklopuje nás, je naší součástí, udržuje koloběh života i existenci celé galaxie. Rytíři Jedi se od ostatních odlišují jedinečnou schopností vnímat ji, její výkyvy i blížící se hrozby. Její ovládání s sebou přináší mnohé výhody - a nejinak je tomu také v rámci posledního dílu akční série Jedi Knight. K dispozici je tak celá řada speciálních sil, které můžete využít ke své obraně i útoku. S postupujícím časem tréninku se i náš hlavní hrdina (eventuelně hrdinka) stává stále schopnějším je využívat a to zejména díky systému přidělování bodů a tedy i vylepšení vybrané síly. Hovořit o Jedi Academy coby akční hře s prvky RPG tak není pouze PR výmyslem, který má důvěřivé hráče přesvědčit o výjimečnosti tohoto titulu.

Spektrum možných řešení jakékoliv běžné i výjimečné situace se se získáním Síly značně rozšiřuje - protivníka můžete nejen polechtat ostřím svého meče či provrtat kulkou oblíbené zbraně, ale také poškádlit blesky, odhodit, rdousit a mnohé další. Vyznavači obrané taktiky a především pak příznivci světlé strany dají přednost schopnosti léčení či zrychlení, které významně mění poměr sil a zdají se být mnohem účinnějšími než jejich čistě útoční kolegové. Novinkou na poli sil je Sense, tedy schopnost zvýšeného vnímání - rytíř Jedi je tak díky zvýraznění všech předmětů schopen rozeznávat i za stěnami ukryté nepřátele, poblíž se povalující či interaktivní věci. Uvíznete-li při postupu hrou (a věřte, že takových situací je minimum), díky Sense můžete snáze najít řešení současné situaci - to se obvykle skrývá v posunutí předmětu či jiném úkonu. Nepochybně užitečný je také ukazatel zdraví nad protivníkem, který jsem z taktických důvodů hojně využíval při těžších soubojích s význačnými postavami (ty ve své podstatě plní funkci bossů).

 
Vyčkávání před bitvou... * ... a souboj už probíhá

Finální vyvrcholení hned dvakrát

Jinak než jako doslova impozantní a hodné uznání nelze hodnotit finální vyvrcholení hry. Jak jistě znalci ví a našinci tuší, miska vah dobra se zlem se přelévá, stejně jako dobré a zlé skutky nezadržitelně směřují rytíře Jedi k jedné straně síly. I na tento detail pomysleli tvůrci příběhu a tak vás předposlední mise překvapí okamžikem, který změní dění posledních minut po boku Jedi Academy. Čeká tak na vás nelehké rozhodnutí, okamžik, kdy se rozum utká se zuřivostí - vaše volba bude rozhodnutím mezi temnou a světlou stranou síly.

Od ní se odvíjí i zbylé kroky hrou - čeká tak na vás rozdílné ukončení hry (jaké, to vám samozřejmě neprozradím - závěrečná pointa však není nikterak výjimečnou a od hry s tématikou Hvězdných válek bychom se tak mohli dočkat více) i závěrečná animace. Převáží-li ve vás chtíč moci nad stabilitou dobra a míru, budete svědky otevřeného ukončení hry - tvůrci si tak ponechali otevřená vrátka pro případné pokračování či vhodný datadisk. Jaden se totiž coby temný rytíř stává nebezpečným a silným protivníkem, kterého je nutné eliminovat. A dobře vědom si toho je i přeživší Kyle Katarn.

 
Pohled na mého hlavního hrdinu * Obrazovka při načítání nové mise

Rozporuplná grafika a nápaditý multiplayer

Kdo by čekal malou revoluci v oblasti grafiky, bude zklamán. A zklamání pravděpodobně budou také všichni ti z vás, kteří si na vytříbeném vizuálním zpracování zakládají. Zkrátka a dobře, stejně jako jeho předchůdce, i nejnovější pokračování sází na upravený a modifikovaný Quake 3 engine. Zatímco v pohybu hra nevykazuje žádné znaky stáří plynoucí z této již pokulhávající technologie, sekvence doplňující dění se již mohou jen těžko měřit s některými moderními výtvory pánů grafiků. Nezakládám si na perfektní grafice a snad i proto se mě tato malá vada nikterak nedotkla. Ani v nejmenším však nemusíte pochybovat o kvalitě ozvučení, talent a zkušenosti Johna Williamse se zkrátka nezapřou a hudba je tak znovu potěšením pro duši. 

Nechal jsem si podle známého rčení to nejlepší až na samý závěr? Těžko hovořit o multiplayeru coby stěžejní části Raveního dílka - tou se nepochybně stane atmosférická a nápaditá hra jednoho hráče, která (a jsem si tím jist) bude příjemným osvěžením podzimu pro všechny akčně pozitivní hráče, o milovnících Hvězdných válek nemluvě. I přesto zápolení se skutečnými protivníky v mnohém překvapilo a netřeba pochybovat, že stejně jako u Jedi Outcast si najde nespočet příznivců. Kromě klasického likvidování protihráčů v obvyklé směsici známých módů (Capture the Flag, Free For All, Duel, Team FFA) jsme se opět dočkali několika premiér v podobě zbrusu nových přírůstků. A nutno podotknout, že se oba velmi povedly. Ve Siege na vás čekají dva rozdílné týmy (příslušníci temné a světlé strany síly), kteří spolu zápolí a plní rozdílné úkoly (na každé mapě hned několik). Power Duel je poté souboj dva na jednoho, kdy je osamocený hráč zvýhodněn.

 
Kdo s koho? * Vsadíte si na vítěze?

 
Světelný meč umí krom jiného i odpalovat rakety! * Ragnos v celé své kráse

Návyková záležitost

Jedi Academy není sbírkou geniálních či revolučních změn, kterých (jak již mnohokráte dokázalo) má vývojářské studio Raven Software na rozdávání. Tvůrčí tým se tentokráte rozhodl jít nepopulární cestou menších vylepšení povedeného druhého dílu, který sklidil velmi pozitivní hodnocení po celém světě. Věřte či nikoliv, volba to byla více než správná. Drobné úpravy učinily z nejnovějšího "Jediho" neskutečně hratelné a návykové dílo, od kterého se až do samého konce a vyvrcholení boje dobra se zlem neodtrhnete - a právě to je znakem kvalitní a výjimečné hry. Nechť je síla s vámi - alespoň do doby, než se finální verze Jedi Knight: Jedi Academy objeví na pultech českých obchodníků. Čekání nebude dlouhé, přesto neskutečně útrapné - alespoň pro ty, kteří stejně jako já kouzlu Jedi Academy již nyní podlehli.

V další kapitole dnešního článku najdete galerii 50 dalších obrázků z průběhu celé hry.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,