Jerry Pournelle & Charles Sheffield – Poslední zkouška

Nebylo by fajn učiteli zlomit ruku? A co kdyby facka, kterou ti dá učitel, pro něj znamenala okamžitý vyhazov a povinnost zaplatit ti miliónové odškodnění. A nakonec omluva od samotné ředitelky. Obrázkové testy znalostí, žádné učení nazpaměť – to by bylo, co? A nejen o takovém školství je tato kniha.
Nebylo by fajn učiteli zlomit ruku? A co kdyby facka, kterou ti dá učitel, pro něj znamenala okamžitý vyhazov a povinnost zaplatit ti miliónové odškodnění. A nakonec omluva od samotné ředitelky. Obrázkové testy znalostí, žádné učení nazpaměť – to by bylo, co? A nejen o takovém školství je tato kniha.

Ve Spojených státech v budoucnosti je školský systém degradován na instituci, kde nejdůležitějším měřítkem jsou práva člověka. Vyučování se změní na pouhou formalitu, kterou je třeba přetrpět. Testy znalostí probíhají tak, že přístroj přečte z papíru otázku (umět číst totiž nemusíte) a potom je třeba pouze vybrat z několika možných odpovědí. Testy nejsou povinné, ale když není co dělat a člověk se ve škole nudí, tak co se dá dělat jiného.

Šestnáctiletý Rick Luban je ve škole jedním z partičky kluků, jejichž největší starostí je provádět kanadské žertíky učitelům. Po nástupu jednoho takového nového učitele do školy, pana Preebaneho (bohužel příbuzného kongresmanky), je zrovna na Rickovi, aby provedl nějaký žertík. Bohužel vše nevyjde tak, jak si Rick Luban myslel, a následovně je okamžitě vyhozen ze školy. To pro něj znamená nejen opuštění školy, ale také vyloučení ze společenského systému. Díky radě svého učitele Hamela se ocitá ve výcvikovém středisku pro pracovníky První těžební společnosti. Jeho budoucím zaměstnáním má být těžba kovů ve vesmíru. Ve výcvikovém středisku se ocitá vedle podobných existencí, jako je on sám. Setkává se s dalšími nevzdělanci, kteří rezignovali a kterým nezbývá jim nic jiného, nežli zkusit tuto práci. Nyní je na něm, aby se z líného a hloupého výrostka stal vzdělaný a inteligentní mladík.

Nakladatel považuje tuto knihu za svůj příspěvek k diskusi o budoucnosti českého školství. Tak aspoň píše na začátku knihy. A skutečně - byrokratický školský sytém popisovaný na začátku knihy je oázou zkrachovanců a alibistů, kteří se schovávají za práva dětí i dospělých. Děti chodí do školy, jelikož jejich rodiče dostávají za ně školné. Absolventi školy po obdržení diplomu stejně neumí číst a neví o nic víc, než když na školu nastoupili. Buďto se z nich stanou nezaměstnaní, nebo jdou na další školu, kde se zase nic nenaučí.

Naopak školicí středisko První těžební je výkonné a propracované. Od začátku odděluje zrno od plev a snaží se motivovat studenty k tomu, aby zvládli studium a zkoušky. Pracovníci a učitelé jsou přísní, ale spravedliví.

Kniha se snaží také naznačit, že nevzdělaní lidé jsou snáze manipulovatelní, a že je naopak úmyslem některých politiků nechávat občany nevzdělané a hloupé. Ale to si nemusíme číst knihu, abychom tohle věděli, že ano…

Toto sociální poselství knihy je s postupujícím dějem čím dál evidentnější. Někomu se může líbit, někomu může knihu spíše znechutit. Kniha bohužel místy budí dojem agitky – s pracovitostí a poctivostí nejdál dojdeš, vyššími výkony k lepší budoucnosti, atd. Staví proti sobě z našeho pohledu nevýkonný školský všeobecný systém a systém vpravdě až odborného školství, kde si utužíte jak mozek, tak fyzičku. Však také proměna Ricka z hloupého, nevzdělaného a líného kluka ve všímavého, inteligentního a bystrého mládence, který myslí nejen na sebe, ale i na kolektiv, je zjevná.

Z románu je také vidět zaměření na mladší čtenáře. Poněkud jednodušší a přímočarý příběh svým stylem vzdáleně připomíná Henleinovu Hvězdnou pěchotu, ale bohužel má do ní poměrně dosti daleko.

Po dočtení této knihy jsem přemýšlel, co si o ní vlastně mám myslet. Na jednu stranu čtivá kniha s dobrým námětem a na druhou stranu polopatizmus, kterým je vše překládáno.

Zjevně se autorům nevedlo tyto dvě strany mince lépe vyvážit a na naše poměry slušný překlad to už moc zpravit nemohl.

Solidní kniha z dobrým příběhem – a takových zas tak moc není. A vzhledem k tomu, že se člověk i poučí – doporučuji k přečtení. Neboť, komu se nelení - tomu se zelení – a vůbec…

Autor: Jerry Pournelle & Charles Sheffield
Název: Poslední zkouška
Vydavatel: Klub Julese Vernea Praha
Počet stran: 256
Cena: 179 Kč

Diskuze (1) Další článek: Levý sloupec se vrátil na titulní stránku

Témata článku: , , , , ,