Jurassic Park 3 – Park Builder – vytvořte si vlastní park

Pátrejte po celém světě a hledejte v zemi, ve skalách, pozůstatky zvířat z doby minulé. Z doby hodně minulé, přímo z doby prehistorické. Ve své laboratoři vyextrahujte jejich DNA, vstříkněte jej do vajíčka, stvořte dinosaura, umístěte ho do ohrady a otevřete si svůj vlastní Jurský park.
Žánr: simulátor Jurského parku
Platformy: GameBoy Advance
Podporuje: propojovací kabel
Výrobce: Konami
Distributor: Nintendo

Pátrejte po celém světě a hledejte v zemi, ve skalách, pozůstatky zvířat z doby minulé. Z doby hodně minulé, přímo z doby prehistorické. Ve své laboratoři vyextrahujte jejich DNA, vstříkněte jej do vajíčka, stvořte dinosaura, umístěte ho do ohrady a otevřete si svůj vlastní Jurský park.

Všichni příznivci simulací a obzvláště Theme parku by měli nastražit uši, protože dnes budeme na GBA recenzovat hru, která pokračuje ve stopách těchto předchůdců. V této hře je vaším úkolem oživit vyhynulé dinosaury a pěstovat je svém parku. Cílů ve hře je hned několik. Buďto naleznete DNA všech nejvzácnějších dinosaurů a po jejich zplození je umístíte do parku, nebo stačí dosáhnout určité finanční hranice a také můžete vytvořit park pouze prehistorické ptactvo. Hra může skončit, pokud dva roky za sebou skončíte hospodaření v mínusu nebo bude automaticky ukončena po uplynutí dvaceti let.

Jurassic Park 3Jurassic Park 3

Jurassic Park 3Jurassic Park 3

Do začátku dostanete 1 000 000 a prázdný ostrov, na kterém můžete rozbalit své podnikatelské schopnosti. První věc, kterou byste měli udělat, je vyslání průzkumného týmu do některého ze světadílů. Můžete zadat dobu, po kterou chcete, aby tým pátral po pozůstatcích vyhynulých zvířat. Samozřejmě, že čím déle bude tým v dané oblasti pátrat, tím více vzorků doveze do laboratoře na extrahování vzorků DNA. Mezitím co tým bude pátrat, vy se můžete vrhnout do výstavby vybavení parku. Výběr je vcelku chudý, jedná se o jeden hotel, tři druhy občerstvovacích stánků a jedna budova na prodej dárkových předmětů. A poté samozřejmě klece na dinosaury a také výzdoba parku v podobě soch, keřů, fontánek apod. Poté co postavíte některé z budov, které máte v nabídce, už se vám určitě vrátí průzkumný tým se vzorky. Vstoupíte do laboratoře, kde zanalyzujete přivezené vzorky. Každý DNA vzorek se skládá z pěti částí A, B, C, D, a E. Pokud je vzorek kompletní, můžete vstoupit do vývojové komory a pomocí kompletního DNA můžete začít tvořit dinosaura. Pokud je vzorek nepoškozený, tak se vám na obrázku ukáže základní charakteristika tvora, kterého chcete v inkubátoru stvořit. Většinou je však vzorek poškozený a tak se může stát, že kompletní DNA se dá dohromady až po několika analýzách dalších vzorků. V tomto případě je však DNA zkombinována ze stejného typu zvířete, ale z několika tvorů, kteří se můžou drobně odlišovat a tak vám není poskytnuta žádná charakteristika a stvoření tohoto dinosaura je sázka do loterie. Vzhledem k tomu, že ke stvoření je celkem stočtyřicet dinosaurů, tak možnost že zkompletujete DNA nějakého vzácného dinosaura je téměř nulová a ani mě se to ani jednou nepodařilo. V manuálu se píše, že všech 140 typů dinosaurů, které je možné v této hře stvořit, bylo k vidění ve filmu Jurský park 3. Film jsem neviděl, neboť mě odradil už první díl, ale pokud se ve třetím pokračování skutečně objevilo 140 druhů dinosaurů, tak si asi zajdu do videopůjčovny. Dokonce jsem ochoten tvrdit, že hra postupuje pokaždé podle stejného scénáře, protože ať jsem průzkumný tým vyslal kamkoliv a na libovolně dlouhou dobu, pokaždé se při analýze dovezených vzorků v laboratoři objevily ty stejné typy DNA jako v minulé hře.

Jurassic Park 3Jurassic Park 3

Jurassic Park 3Jurassic Park 3

Mezitím co se bude váš první dinosaurus vyvíjet, tak vy se budete muset věnovat dalším důležitým činnostem. První věcí je postavení klece pro budoucí dinosauří novorozeně a přistavení cesty pro návštěvníky, což je ten méně náročný úkol. Další věcí, které se budete muset intenzivně věnovat, je postupný upgrade veškerých budov v parku. Každá budova, kterou postavíte, je na prvním levelu. Při každém zvednutí levelu, což mimochodem stojí pěknej balík, se vám zvedne kapacita návštěvníků, kteří můžou do budovy vstoupit a být obslouženi. S velikostním růstem se ale také zvedají náklady na provoz budovy, které jsou vysoké a zvýšení ceny prodávaného výrobku tak tak pokryje náklady a pokud klesne návštěvnost parku, tak vás náklady na provoz těchto budov rázem stáhnou ke dnu. Poučen z předchozích her jsem vůbec nestavěl hotel, neboť se mi v něm ani jednou nikdo neubytoval.

Světlé stránky hry
  • 140 druhů dinosaurů
  • poměrně detailní grafika
Temné stránky hry
  • finanční nevyrovnanost
  • zvuky

Další věcí, kterou je potřeba upgradovat, jsou dinosauří výběhy. Každý dinosaurus má své specifické vlastnosti. Hodnotí se podle vzácnosti, schopnosti žít v kleci s jiným dinosaurem, výdrže, síly a agresivity. Dále se dinosauři dělí na pozemní, mořské a sladkovodní. Všechny tyto atributy jsou důležité pro jejich umístění do klecí, zvyšování úrovně bezpečnosti jejich klecí atd. Samozřejmostí je, že čím je dinosaurus vzácnější, tím více návštěvníků jej bude chtít vidět. Nepříjemné je, když vám dinosaurus onemocní. Hra vás na to sice upozorní, ale pokud je v ohradě s ještě nějakými dinosaury, tak je nakazí a to už pak finančně pořádně zabolí, protože vyléčení jednoho dinosaura přijde v průměrů na 20 000.

Touto dobou už máte park pochopitelně otevřený, ale aby se o něm budoucí návštěvníci dozvěděli, je třeba zadat reklamu. Můžete si ji zadat na internet, do televize, časopisů nebo novin. Čím sledovanější nebo prodávanější produkt, tím větší cena, takže až po vás budou chtít za reklamu na speciálním dinosauřím televizním kanálu 160 000 tisíc tak se nedivte. S upgradem budov přijde ke slovu i zvyšování cen produktů. Vstupné stojí 1200, ale poté co park obohatíte o několik obydlených klecí, můžete s klidným svědomím zvýšit cenu jak za vstupné tak i za výrobky prodávané restauracích a bufetech.

Jurassic Park 3Jurassic Park 3

Je samozřejmé, že na penězích tato hra stojí, ale také bohužel i padá a to tak, že pořádně. Peněz je neustálý nedostatek, pokud ušetříte na upgradu budov, neobsloužíte dostatek návštěvníků a oni odejdou znechucení. Pokud upgrade budov provedete, zvýší se jejich provozní náklady a až opadne návštěvnický zájem, tak vás tyto náklady rychle stáhnou do bahna bankrotu a konce hry. Ačkoliv je Theme park jednou z mých nejoblíbenějších her a vydržel jsem u něj sedět celé noci a vylepšoval svůj park, u této hry jsem nepřišel na žádný způsob, jak se finančně udržet nad vodou. Ať jsem šel cestou vylepšování budov pro větší spokojenost zákazníků, nebo jsem na upgradech šetřil i za cenu nespokojených zákazníků, i přes nasazení maximálně únosných cen za poskytované služby, vždy mě náklady na provoz stáhly ke dnu a tím pádem i ke krachu a konci hry.

Po grafické stránce je hra vcelku povedená, až uvidíte jak vám v ohradě poletuje váš první pterodaktyl, spokojeně se usmějete. Návštěvníci parku běhají po chodnících, nakupují v obchodech a do toho všeho vám hraje hudba jako ze starého flašinetu. Jako obvykle mě rozesmutnily zvuky, protože není slyšet pleskot pterodaktylích křídel, řev dinosaurů apod. Jediné kvalitní zvuky jsou při potvrzování nabídek v menu a to je trošku málo. O hratelnosti jsem napsal o odstavec výše, takže nyní vzhůru na celkové hodnocení.

Grafika: 8/10
Zvuky: 4/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 3/10
Neúnosné finanční nároky pokazily jinak dobrou hru.
Celkové hodnocení: 4/10
Váš názor Další článek: GameCube přijde v květnu

Témata článku: , , , , , , , ,