Jurassic World: The Game - oficiální doprovod velkofilmu | Recenze

Dinosauří budovačka s oficiální licencí? To přece nemůže dopadnout špatně!!!

Co baví

  • Pěkné grafické zpracování
  • Oficiální licence
  • Solidní atmosféra

Co vadí

  • Agresivní mikrotransakce
  • Generická hratelnost
  • Otravné souboje
6/10
Hodnocení

Jurský park se do našich srdcí vrací vždy v ničivých vlnách tsunami. Vlna vždy zaplaví pevninu zdrcujícím způsobem a dá tak o sobě vědět celému světu. Krátce po své ohromující demonstraci síly s sebou vezme zbytky svého pustošení a stáhne se bez sebemenšího varování opět do moře. A stejně tak tomu bylo i v roce 2015, kdy fenomén Jurského parku oslavil 25 let své existence. V této spojitosti se fanoušci dočkali skvělého snímku Jurský svět, ale rovněž také mobilní hry Jurassic World:The Game s dinosauří tématikou. Ta už je sice staršího rázu, tvůrci ji ale neustále aktualizují, takže jsme se rozhodli ji po několika letech opět podívat na zoubek.

Dinosauři v hlavní roli

Konceptů, jak herně zachytit atmosféru Jurského světa by pravděpodobně mohlo vzniknout mnoho, budovatelská strategie po vzoru klasických tycoonů je však jistě ta nejlepší možná volba. Budování vlastního parku, vývoj v jednotlivých oblastech, sledování potřeb návštěvníků apod. Teorie je však jedna věc, praxe potom druhá.

Screenshot_20190822_193910_com.ludia.jurassicworld.jpgScreenshot_20190822_193855_com.ludia.jurassicworld.jpgScreenshot_20190822_194240_com.ludia.jurassicworld.jpgScreenshot_20190822_194321_com.ludia.jurassicworld.jpg
Oficiální licence neznamená vždy zaručený úspěch, musí se využít s rozumem

Jurassic World: The Game se snaží tvářit jako velkolepý a rozsáhlý titul nepřeberných možností, zaštítěný navíc nezbytnou oficiální licencí. Ta však bohužel nefunguje jako produktové okolkování celého projektu, ale spíše jako překrytí dost významných trhlin v celém konceptu. Titul totiž představuje prazvláštní hybridní kombinaci již zmíněných tycoonů se světem jurského parku v tak nevyrovnané podobě, že je určen výhradně pro fanoušky tohoto univerza.

Celá ta krásná a zábavná myšlenka budování vlastního parku, který má sloužit především návštěvníkům, však pod tíhou oficiální licence upadá v zapomnění, důraz je totiž kladen na co nejvěrnější a nejpřesnější zachycení atmosféry filmové idei. To však nemusí být vždy nutně jen na škodu.

Screenshot_20190825_090238_com.ludia.jurassicworld.jpg
Budování celého parku má bohužel velmi omezené možnosti

Přece jen je třeba si uvědomit, že je zde řeč o oficiální mobilní hře doprovázející čtyři roky starý snímek. Ten výraznější problém Jurassic World: The Game ovšem nastává v samotné hratelnosti, která se bohužel nechala svázat právě zmiňovanou oficiální licencí a i po několika letech tu v tomto ohledu nedošlo k žádné změně.

Budování stranou

Jurský svět totiž není o zábavném budování a stavění, ale spíše o masivním velkochovu predátorů pro účely prapodivných a nesmyslných soubojů těchto miláčků proti umělé inteligenci. Princip hratelnosti totiž leží právě na absolvování těchto potyček, ke kterým veškerá budovatelská činnost nutně směřuje.

 

Jurský svět není o zábavném budování a stavění, ale spíše o masivním velkochovu predátorů

 

Při stavění vašeho dinosauřího parku se tak vytrácí jakýkoli estetický a budovatelský prvek hry, neboť jak bude vaše herní zahrada vypadat, je ve finále vlastně nepodstatné. Klíčový je právě chov obřích potvor, jejich vykrmování či genetické křížení tak, aby následně obstály v krátkých soubojích. Cesta k úspěchu vede skrze dvě cesty. Tou první je plnit až příliš generické úkoly vašich vědců, kteří doslova přikazují, jakým směrem se má výstavba parku ubírat.

Screenshot_20190822_194959_com.ludia.jurassicworld.jpgScreenshot_20190822_201857_com.ludia.jurassicworld.jpgScreenshot_20190822_201911_com.ludia.jurassicworld.jpgScreenshot_20190825_090258_com.ludia.jurassicworld.jpg
Prim hrají souboje dinosaurů a především mikrotransakce

Za plnění těchto úkolů následně hráč obdrží důležité penízky, které může investovat dále. Mimo samotné herní peníze je třeba získávat ještě klíčové suroviny, především potom krmivo pro vaše mazlíčky. Zpočátku se zdají být zdroje téměř nevyčerpatelné, jenže ouha. Jde spíše o chytrý tah vývojářů, jak hráče dostat do samotné hry. Postupně, jak začnou jednotlivé suroviny docházet, samotná dynamická hratelnost střídající budovatelskou činnost s dinosauřími souboji stagnuje a ze hry se stává utahaný líný plaz.

Plaz, který svůj jazýček směřuje směrem k agresivním mikrotransakcím, bez kterých se postupem času příliš neobejdete. Celý systém je místy tak brutální, že mikrotransakce neslouží pouze k urychlení celého postupu, ale v určitých momentech dokonce jako jediná možnost, jak se hnout z místa, což hře rozhodně nesvědčí. Investovat je nutné do speciální herní měny, které je v průběhu klasické hratelnosti opravdu velký nedostatek.

Něco za něco

Celý tento nepohodlný nešvar je potom daní za dvě klíčové věci. Jednou z nich je absence klasických reklam narušujících hratelnost, druhou potom již zmiňovaná oficiální licence. Hra však přesto nějaké ty komerční sdělení přece jen obsahuje, jsou však dobrovolné. Hratelnost si totiž lze urychlit i nainstalováním některých z nabídnutých produktů a splněním konkrétního úkolu v dané hře. Skutečnost, že tato možnost je zařazena ve vlastní kartě hry je opravdu zarážející. Možností volby jiných her, které si s Jurrasic World:The Game propojíte je snad více, než kolik hra nabízí dinosaurů.

K čemu je potom celkem povedené grafické zpracování, pohodlná hratelnost či solidní atmosféra známá z filmových předloh? Titul působí až příliš genericky, prvoplánově a spíše jako jedna velká a agresivní kasička na peníze, než oficiální doprovod jedné z nejzásadnější filmové série všech dob. A je to velká škoda, neboť i přes značnou jednoduchost celého herního konceptu je hratelnost tak nějak návyková. Bohužel ta stojí a padá na dynamičnosti hry, která je udržitelná pouze několik prvních desítek minut.

Kdo však bude chtít investovat skutečné peníze, hru si může opravdu příjemně užívat, o to obavy nemáme. Stejně tak se není třeba obávat ani samotných nároků na mobilní stroje. Pravdou je, že se náš Huawei P30 Lite občas mírně zahříval, hra však běžela krásně plynule. Bohužel jen do doby, než začala požadovat nemalé peníze. V ten moment se ovšem nevytratila plynulost technická, která ještě více vynikne na Sony Xperia XZ2 Compact, který se ani nezahříval. 

Závěrem dodáme, že hra je dostupná zdarma na Android a iOS.

Verdikt

Jurassic World: The Game je rozpačitý herní doprovod pro jednu z nejzásadnějších filmových sérií všech dob. Nenabízí příliš herních možností a míří spíše na zaryté fanoušky, než na milovníky tycoonů jako takových. Přestože není samotná hratelnost nikterak ohromující a hra představuje prapodivný hybrid budování a zápasení, skrývá v sobě nějaký ten potenciál. Ten však bohužel vyprchává s klesající dynamičností hratelnosti, která se váže na agresivitu mikrotransakcí a nic na tom nezměnilo ani několik let aktualizací. Chcete-li nasávat dinosauří atmosféru, sáhněte raději po Jurassic World Evolution nebo filmové klasice. Tahle zábava totiž není trvanlivá.

  Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Huawei P30 Lite.      

Váš názor Další článek: Retro pecky Aladdin a Lví Král míří na současné platformy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,