Just Cause 4: stejný koncept, nové možnosti (recenze)

Další dobrodružství Rica Rodrigueze je zde. Co přináší nového?

Co baví

  • Velká herní mapa
  • Krásné prostředí
  • Extrémní počasí
  • Ještě šílenější než dříve

Co vadí

  • Minimální grafický posun
  • Technická stránka hry
  • Po nějaké době stereotypní
7/10
Hodnocení

Máte rádi granáty? Máte rádi vybuchující granáty? A co vybuchující granáty na letící raketě? Nebo dokonce vybuchující granáty na letící raketě se zaháknutým kamionem v závěsu? Pokud ano, Just Cause 4 bude právě pro vás.

Černá ruka osudu

Nebudeme si nic namlouvat, Just Cause 4 vývojářského studia Avalanche Studios sice reprezentuje poslední AAA hru roku 2018, každopádně mnoho se od něho neočekává. Bavíme se sice o velkém a marketingově vyzrálém titulu, ale všichni moc dobře víme, jak se to s Ricem Rodriguezem vlastně má.

12-9-2018_12-14-17_PM-n35rq0ki.png12-9-2018_12-09-04_PM-vtv2rfxx.png12-9-2018_12-09-16_PM-cunnnn53.png12-9-2018_12-09-31_PM-5p1devfi.png12-9-2018_12-10-14_PM-tnmq34sg.png12-9-2018_12-10-26_PM-jxt2xsrk.png12-9-2018_12-08-37_PM-s0ewe0zt.png
Rico tentokrát zavítal do Solís, aby zatočil s Black Hand

Od vydání rozporuplného třetího dílu nás dělí již tři roky a Švédové podepsaní pod touto legendární sérií zkrátka usoudili, že nastal ten správný čas na trochu toho zběsilého dobrodružství. A jestli někdo čekal, že se život superhrdiny Rodrigueze nějakým zásadním způsobem změní, dost se zmýlil. Rico je zpět ve své typické formě, stejně tak jako jeho obligátní běsnění v otevřeném světě. Zabývat se příběhovou linkou v titulu jako Just Cause je stejně tak zbytečné jako učit psa žonglovat. Pokud by se snad přece jen nějaký ten hloubavý filozofický jedinec snažil proniknout do nitra Ricových hlubokých pohnutek, zjistí, že jej motivuje hledání pravdy o vlastním otci. Dějištěm nového dobrodružství se stal Jižní Amerikou inspirovaný ostrov Solís, kde se hlavní hrdina přidává po bok zdejších rebelů v boji proti milici Black Hand, vedené jakousi Gabriellou.

Inu předešlou informaci právě můžete pustit z hlavy, neboť vám stejně k ničemu nebude. Just Cause 4 se sice, stejně jako vždy, snaží tvářit vážně, každopádně příběh rozhodně není to, co by mělo hráče zajímat. Ten opět slouží pouze jako opěrná berlička pro jinak nepochopitelné běsnění ve stylu hollywoodských akčních trháků. Zasazení do širšího kontextu, který hráč začíná ignorovat s prvním výstřelem.

Stejná hratelnost, nové možnosti

Nové pokračování téhle crazy série tak pochopitelně staví na základech předchozích dílů. Nebo budeme-li přesnější, rozšiřuje je a doplňuje. Opět je zde obrovský a vskutku krásný otevřený svět charakterizovaný pestrou škálou přírodních krás, posetý vojenskými komplexy, hangáry, tábory, vesnicemi, centry měst apod. Právě herní prostředí je opět jednou z nejsilnějších stránek Just Cause.

12-9-2018_12-11-24_PM-jnitgco4.png12-9-2018_12-11-02_PM-h1cszuq5.png12-9-2018_12-11-14_PM-yrfhbsrz.png12-9-2018_12-11-41_PM-sod13kfn.png12-9-2018_12-12-16_PM-zjgipynz.png12-9-2018_12-12-29_PM-url5zk4o.png12-9-2018_12-12-50_PM-rn4ozcrc.png
Hratelnost je opět šílená, možnosti tradičně rozmanité

V tomto opravdu rozlehlém světě se opět můžete pohybovat snad ve všem, na co jen pomyslíte. K dispozici jsou osobní vozy, sporťáky, motocykly, vojenská technika, lodě, helikoptéry, dopravní letadla, stíhačky, no zkrátka vše, co si lze představit. A je to opravdu zábava. Solís poskytuje perfektní herní prostředí pro vylomeniny všeho druhu. Právě o tom vždy Just Cause bylo a bude a z tohoto hlediska hra nemá chybu.

 

 Právě herní prostředí je opět jednou z nejsilnějších stránek Just Cause

 

Vývojáři ovšem nechtěli hráčům přinést pouze identický herní zážitek, ale spíše klasiku v novém střižení. A právě proto bylo nové dobrodružství Rica Rodrigueze obohaceno o extrémní počasí tamějšího prostředí. Již dlouho před vydáním se všude hovořilo a vlivu deště, větru, tornád apod. Ano, Avalanche Studios nelhali a představili ostrov Solís dle svých slibů, každopádně o tak zásadní novinku ovlivňující hratelnost rozhodně nejde. Během svého běsnění si určitě s tornády užijete spousty legrace, ale jde spíše o příjemné koření, než-li nový stavební pilíř hratelnosti.

Bez háku ani ránu

Podobně je na tom i legendární vystřelovací hák, který se dostává do popředí více než kdy jindy. Všechny ty desítky pistolí, samopalů, granátometů či raketometů nejrůznějšího charakteru jsou sice silnou zbraní hlavního hrdiny, ale je to právě vystřelovací hák, který dělá z Rodrigueze nezastavitelný stroj. Své nepřátelé, dopravní prostředky či téměř cokoli jiného z herního světa můžete odpalovat, svazovat k sobě či vypouštět do oblak po vzoru Metal Gear Solid.

12-9-2018_12-13-54_PM-2gon4nuu.png12-9-2018_12-08-25_PM-j4xmnj0q.png12-9-2018_12-08-47_PM-gzio3uoz.png12-9-2018_12-13-02_PM-pmpzmjej.png12-9-2018_12-13-33_PM-1mbsvcut.png12-9-2018_12-13-40_PM-1zrayzk3.png12-9-2018_12-19-34_PM-1y3evknb.png
Celkový pocit kalí technické problémy a průměrné grafické zpracování

Pravda, chce to trochu cviku, ale po krátkém osahání budete schopni na bojišti vyvádět neuvěřitelné věci. Vzduchem budou lítat střechy, kamiony, benzinové pumpy, helikoptéry budou nekontrolovatelně vybuchovat, nepřátelé budou svázáni a po tuctech vynášeny balony do oblak a mezi tím vším si bude elegantně poletovat Rico Rodriguez se svým milovaným wingsuitem. Zní to šíleně? Ale je tomu tak. Just Cause 4 je totální úchylárna. Výtečná antistresová pilulka a posilovač lidské kreativity, jako samotná hra ovšem naprosto nepoužitelná. JS4 zkrátka není o hraní, ale o nespoutaném řádění a uvolnění. Vše je tak pouze na osobních preferencích.

Tak takhle teda ne

Hratelnost titulu byla posílena o nové možnosti, zklamáním je ovšem technická stránka hry. Během úvodní noční mise ještě vše vypadá celkem obstojně, bohužel v momentě, kdy krajinu Solís zalije slunce svými paprsky, přichází kruté vystřízlivění. Po grafické stránce je hra spíše průměrná, což by se u open-world titulu dalo i čekat, jenže Just Cause 4 působí hodně odfláknutě, mnohdy snad i hůře než tři roky starý předchůdce. Krásně odporným příkladem je například zpracování vody, které nás vrací snad 10 let nazpátek. Možná, že lze odpustit nějakou tu opravdu nevzhlednou texturu, ale postupné doskakování či nedůstojné rozmazávání opravdu ne. A o nedůstojně škaredých filmečcích ani nemluvě. Testovaná verze pro Xbox One ve variantě S navíc trpí brutálními propady snímků, zejména při akčních scénách, což je u akčně laděné hry dost velký problém. Naopak pochvalu zaslouží solidně zpracované exploze a oheň celkově. 

 

Hratelnost titulu byla posílena o nové možnosti, zklamáním je ovšem technická stránka hry.

 

Oproti třetímu dílu došlo na vylepšení kritizovaných loadingů, které byly často neúnosné. V tomto ohledu tentokrát Just Cause 4 funguje bezproblémově. Bohužel výsledný pocit z hraní kalí velké množství nejrůznějších glitchů a bugů. Po technické stránce zkrátka není titul v úplně nejlepší formě. Výjimkou nejsou četné záseky v texturách či nesmyslná úmrtí způsobená technickými problémy. Což je ve finále velká škoda, neboť samotné řádění je někdy opravdu dosti zábavné.

Verdikt:

Just Cause 4 staví na základech předchozích dílů a bere si z nich vlastně to nejlepší možné. Vývojáři navíc tradiční hratelnost doplnili o extrémní počasí a nové možnosti hrátek s vystřelovacím hákem, čímž celkovou akci povýšili ještě o level výše. Ve finále tu tak máme opět obrovskou herní mapu, nepřeberné množství dopravních prostředků a zbraní a téměř nekonečné možnosti vlastní seberealizace. Titul je tak po stránce hratelnosti vyšperkovaným pokračováním kontroverzní trojky. Naneštěstí jej sráží technické problémy a nulový posun v grafickém zpracování, což se také promítá v celkovém hodnocení. Tahle sedmička je ale hodně na hraně a s odřenýma ušima. Pokud však milujete akční běsnění Rica Rodrigueze, není o čem pochybovat. Just Cause 4 čeká právě na vás.