K boji proti lootboxům se připojují další země, nechybí ani ČR

Lootboxy jsou virtuální bedýnky, které si můžete koupit v některých hrách. Kupují se za reálné peníze. Uvnitř se nacházejí náhodně vybrané předměty, které zajistí vylepšení, nebo alespoň zpestření hry. Zpravidla jde o nějaké originální vybavení či lepší zbraň. Lootboxy lákají ke koupi, protože nejsou drahé, ale přitom mohou poskytnout velmi cenné prostředky do hry. Jenže také nemusí. Pro tvůrce her jsou velmi silným zdrojem příjmů, ovšem v principu se jedná o loterii, čehož si začínají všímat zákonodárci. A to už i v Česku. 

Zákazy lootboxů už fungují v Belgii a Nizozemsku. Na vytvoření univerzální evropské legislativy pracuje momentálně rovnou 16 států a mezi nimi je i Česká republika. Je tak docela dobře možné, že již brzy i u nás do těchto herních balíčků nedáte ani korunu, prostě protože to nepůjde.

Odmítavý postoj EA k odstranění lootboxů ze své fotbalové série FIFA nakonec tak bude zřejmě mít větší přesah, než se zdálo. Nejen že kanadská společnost půjde před soud, ale navíc se zásahů proti lootboxům chytají další země. Mezi nimi můžeme hledat Rakousko, Norsko, Švédsko, Gibraltar a také Českou republiku. 

Lootboxy mohou zneužívat děti

Cílem je vymýtit stránky, které bez licencí nabízejí za peníze měnu do hry. Za tu si potom hráči často kupovali lootboxy a ve výsledku je tak opět pořizovali za reálnou měnu. Zároveň musí tvůrci her dávat pozor, aby jejich lootboxy ve hrách neporušovaly principy, který by je řadily mezi hazard.

"Apelujeme na tvůrce her, aby spolupracovali s odborníky na tuto oblast a řešili situaci hned, aby jejich zákazníci, obzvláště děti, byli chráněni," prohlásil ředitel britské komise pro hazard, Neil McArthur 

Lootboxy v poslední době právě v Belgii a Nizozemska dostávaly pořádně zabrat a společnosti už je začaly stahovat z her. Jedinou výjimku v tomto případě tvoří EA, které se rozhodlo balíčky z FUT neodstranit a radši volí cestu soudního sporu. 

Diskuze (34) Další článek: Red Dead Online dorazí v listopadu, ze začátku pouze jako beta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,