Kalifornie zaplatí herní zákon

Sdružení Entertainment Software Association získalo zpět od amerického státu Kalifornie 280 tisíc dolarů, které utratilo z právní služby při určování, že tamní herní zákon je neústavní. Zákonodárcům bude za to snížen plat.

Když v roce 2005 schválili senátoři státu Kalifornie zákon na ochranu mladistvých před škodlivými hrami, a guvernér Arnold Schwarzenegger jej podepsal, netušili, že za svoji snahu slušně zaplatí. V následném soudním sporu uznal americký ústavní soud, že zákon odporuje legislativnímu pilíři a mimo jiné proto přiznal sdružení ESA náhradu soudních výloh ve výši 320 tisíc dolarů (necelých pět milionů korun). Do dnešního dne přitom bylo splaceno něco málo přes 280 tisíc. Přitom je ale další zákon v přípravě, jak jsme vás již informovali.

Zajímavostí jistě zůstává, odkud že se peníze berou. Na rozdíl od našich bezchybných zákonodárců si museli ti američtí sáhnout do kapsy, když jim byly patřičně sníženy platy. Neuhradí tak sice celou částku, protože významná část byla získána seškrtáním jiných výdajů, ale i tak alespoň pocítí zodpovědnost nad svými rozhodnutími. Podobně, jako ji třeba pocítili jejich kolegové z Illinois, Michiganu a Minnesoty, kdy první jmenovaný stát zaplatil rovný půl milion dolarů jako úhradu soudních výloh.

Zdroj: Gamespot
Váš názor Další článek: Fantasy Wars CZ – HoMaM tak trochu jinak

Témata článku: , , , , ,