Kasbrik – arkanoid v 3D hávu podruhé!

Zhruba před necelým měsícem jsme vám v rámci sekce Plných her představili titul 3D Breakout, což byl vlastně arkanoid v 3D hávu. Byl obdařeno výbornou grafikou, trpěl však především neduhy co se týče hratelnosti. To titul Kasbrik je jiný – má perfektní grafiku, skvěle se hraje a navíc si můžete stáhnout i editor levelů! No tak, běžte honem rychle stahovat.

Titul 3D Breakout, o němž už jsem trochu mluvil v abstraktu, oplýval opravdu skvostnou grafikou, zvolený pohled na celou scénu však nebyl zrovna dobrý a co se týče hratelnosti tento titul také nijak nepřesvědčil (pokud jste ale měli dost trpělivosti, pak se vám tato hra zalíbila). Správnou cestu, jak lze zpracovat klasický arkanoid do plně 3D grafiky se nám tentokráte pokusí ukázat titul Kasbrik pocházející se slunné Francie.

Prvního rozdílu se dočkáme právě ve zvoleném pohledu. Zatímco v titulu 3D Breakout jste se na dění na herní obrazovce dívali zespodu, v Kasbriku se vše vrací do pohledu klasického, tak jak ho zná snad úplně každý.

Kasbrik Kasbrik

Tedy taková je standardní situace – navíc je vám ale umožněno v menu hry vyzkoušet i druhý pohled kamery, který je až nápadně podobný tomu použitému ve hře 3D Breakout a vlastně trpí i podobnými neduhy, o kterých jsem se už ale zmiňoval výše. Doporučuji tedy používat pohled standardní, je výborně přehledný a graficky více než povedený. K ovládání hry vám postačí samotná myš, což je jistě daleko lepší volba než používání kurzorových kláves (myš je rychlejší a o rychlost jde mnohdy především). Připraveno je pro vás na 10 různých levelů, díky přiloženému editoru si navíc můžete vytvořit další (více informací o editoru najdete ještě dále v článku).

Kasbrik Kasbrik

O grafice hry si můžete udělat obrázek sami, myslím, že ji není prakticky co vytknout. Efekty výbuchů jsou velice pěkné, nijak neruší samotnou scénu a to je jen a jen dobře. Krom toho se setkáte s mnoha předměty, které se uvolní právě po zničení některé z cihliček a které dají vaší plošince či míčku nějakou speciální vlastnost. Zvuky a hudba jsou také úchvatné, pochvalu si zaslouží i detailně vytvořená uživatelská příručka, která je v angličtině.

Teď se vracím zpět k editorů levelů. Ten staví na jednoduchém principu umisťování cihliček na celou scénu, tím vlastně vaše aktivity končí. Na výběr máte z 7 různých typů cihliček, lišících se především svým vzhledem. Paradoxní na editoru levelů je fakt, že co do velikosti předčí i samotnou hru – editor sám má velikost 0,8 MB, hra pak 0,5 MB. Obě tyto velikosti jsou ale více než příznivé a jedná se o další důvod, proč zvolit právě titul Kasbrik. Věřte mi, kdo ho zvolí, neprohloupí!

Download hry (0,5 MB) zde.

Download editoru (0,8 MB) zde.

Diskuze (1) Další článek: Patch pro Wolfensteina již brzy

Témata článku: , , , , ,