Kauza Morrowind – díl druhý, kam se poděl Morrowind?

Před dvěma týdny jsme se zabývali celou historií nesmrtelné kauzy češtiny do Morrowindu. Tentokrát se podíváme více do přítomnosti. Zajímá vás, co se od té doby změnilo? Co říká na celou kauzu Bethesda? Proč najednou nelze nikde sehnat speciální Exclusive CZ edici? To vše se dozvíte v druhém díle našeho shrnujícího článku.

Před dvěma týdny jsme se pokusili o nemožné. Vnést konečně trochu čistého světla do světa zvěstmi opředeného českého překladu hry The Elder Scrolls: Morrowind. Věříme, že se nám to přesto nakonec podařilo. Nicméně, i když byl článek rozsáhlý, přesto jím pracovně nazvaná „kauza Morrowind CZ“ ani zdaleka nekončí. Bohužel.

Přečtěte si:

 1. díl článku o kauze Morrowind CZ 

Vše je ještě o trochu zamotanější a složitější. A právě proto tu je dnešní druhý díl článku. Dozvíte se v něm jednak pár informací o stále probíhajících opravách překladu, povíme vám, co o překladu soudí vývojářský tým Bethesda Softworks a podíváme se také do zákulisí tuzemské distributorsko-vydavatelské scény, abychom vám osvětlili, proč dnes prakticky nikde v obchodech krabici s nápisem Morrowind CZ neseženete.

Co je nového? Překlad je nelegální

Začneme ale tam, kde jsme minule skončili – u překladu. Před čtrnácti dny jsme mohli pouze spekulovat či domnívat se, jak to s ním po právní stránce vlastně je anebo věřit vyjádření společnosti Playman, která argumentovala jakousi „tichou podporou tvůrce i vydavatele“. A tak jsme se samotného tvůrce ohromujícího světa Morrowindu, společnosti Bethesda Softworks, na to přímo zeptali.

Přečtěte si o Morrowindu:
  Recenze Morrowindu
  Recenze datadisku Tribunalu
  Recenze datadisku Bloodmoon
  Ohlédnutí za sérii Elder Scrolls - díl první, Arena
  Ohlédnutí za sérií Elder Scrolls - díl druhý, Daggerfall
  Ohlédnutí za sérií Elder Scrolls - díl třetí, Morrowind
  Polin: Kde vázne překlad Morrowindu?

A výsledek? Potvrdilo se to, co mnozí „zlí jazykové“ tušili delší dobu. Podle ředitele marketingu vývojářské společnosti totiž společnost nemá žádných zpráv o OFICIÁLNÍM překladu Morrowindu a aktivity Playmana jsou podle ní nelegální. Playman nemá právo přikládat bonusové CD s češtinou ke hře, což je ale přesně činnost, které se ve vší oficiálnosti dopouští při prodeji exclusive CZ edice.

Pro připomenutí malá ukázka rozhovoru s Petrem Kučerou před čtrnácti dny:

Jelikož podle všeho Bethesda překlad nepovolila, nevadí vám, že vlastně podporujete nelegální překlad hry?

Není pravdou, že by Bethesda překlad nepovolila.

Máte tedy oficiální práva na překlad hry Morrowind do češtiny?

Pochopitelně. ;o)

Vyřešení sporu necháme na právních poradcích obou firem, raději se podíváme, co nového se za čtrnáct dní objevilo v samotném překladu.

Nový patch – verze 25

Na světě je nová verze češtiny, která se honosí vysokým číslem 25. Nahlášených chyb však v buglistu pomalu a jistě ubývá, stejně jako se snižuje frekvence vydávaných patchů. Každopádně práce pro překladatele je stále dost. Stejně jako pro společnost Playman, která věrna své zásadě mlčí a v posledních týdnech žádné vysvětlení svým zákazníkům nepřinesla.

  

A přitom by měla, protože před ní stojí další velký problém: momentální nedostupnost tolik diskutované Exclusive CZ edice.

Řekni, kde ty všechny kousky jsou

Navzdory faktu, že hra je stará více než dva roky, navzdory tolik diskutované kvalitě překladu a ceně hry se z Exclusive CZ edice hry stal prodejní trhák. Morrowind CZ opanoval žebříčky prodejnosti všech internetových herních obchodů a špatně si nevedl ani v jejich kamenných protějšcích. Ve standardním případě by to bylo pro firmy distribuující herní tituly důvodem k radosti, úspěch Morrowindu je ale spíše důvodem k vráskám na čele obchodníků. Exclusive CZ edice Morrowindu totiž NEJSOU! A nejsou už dlouhé týdny, dohromady skoro druhý měsíc.

Společnost Playman slíbila novou dávku kopií hry na začátek července, ovšem avizované kousky stále ještě nedorazily.

ATC vs. Playman?

Paradoxní je, že na naplnění objednávky čeká i výhradní distributor produktů společnosti Playman, ostravský AT Computers. Přitom právě ten by podle smlouvy měl být prvním a jediným, kdo díky smluvené exkluzivitě hry dostane. Nestalo se tak, exclusive CZ edice Morrowindu totiž je podle Playmana „starou hrou“, tudíž nespadá do období exkluzivity ATC. Playman si ji tedy mohl a může prodávat dle vlastního uvážení.

To se také stalo. Místo obří distributorské firmy, která patří mezi největší dodavatele hardware a software v České republice a zároveň svého dle smlouvy takřka nejbližšího obchodního partnera upřednostnil nedávno založenou společnost s ručením omezeným Expres Stores, jehož jedním z jednatelů je známý novinář Zdeněk Polách, který posledních několik let své herně žurnalistické kariéry čelil nařčením z přílišné náklonnosti právě k vydavatelské společnosti Playman.

Playman + ...

Společnost AT Computers si ještě před vydáním hry objednala několik stovek kusů exclusive CZ edice, přesto dostala až po dvou týdnech čekání pouze slib 20 a následně 100 ks hry. Mezitím se ale v novince na Tiscali Games sám Zdeněk Polách  chlubil tím, že edici už dávno rozesílá svým zákazníkům a objednává další zásilky.

  

Zároveň se i vytasil s docela zajímavou informací o nedostupnosti exclusive CZ edice, když uvedl i přesné počty kusů, které Playmanovi na skladě zbývají. Rovněž také předpověděl jejich nedostatek a uvedl i prázdniny, jako dobu, kdy se nejdříve objeví další várka her. Zveřejněním těchto interních informací uškodil i Playmanovi (kdo by objednával na sklad hry, jejíž dostupnost se počítá na měsíce?), přesto se následně podobně anti-konkurenčně laděné „aktualitky“ objevily na několika webech.

Vydání dlouho očekávané češtiny do TES: Morrowind, která přišla i s českým patchem pro první datadisk Tribunal, opět rozbouřilo debaty na pomalu usínajících diskusích věnovaných této hře. Vydání češtiny však kromě diskusí oživilo také prodeje a boj o zákazníka. V souvislosti s tím se objevila řada "zaručených" nabídek na českou verzi TES: Morrowind Exclusive za nereálně nízké ceny v souvislosti s doporučenou koncovou cenou, kterou firma Playman snížila na 599 Kč. Se slevou je možné ji okamžitě objednat z internetového obchodu GameExpres.cz, který ji jako jediný nabízí skladem za cenu 559 Kč (objednat ihned). V souvislosti s tím se na internetu objevily nabídky za 449 Kč i méně, ty však deklarují dostupnost v rozmezí jednoho až pěti týdnů, ačkoliv vyšla v původně plánovaném termínu 1.6.2004. Zákazník tak snadno může naletět na lákavou slevu, hru si objednat, těšit se a ve výsledku mu zbydou oči pro pláč. Exclusive edice navíc vyšla jen v omezeném množství a není známo, kdy se na trh dostane další várka. Kdo tedy bude čekat a věřit stále se měnícímu datu expedice na některých internetových obchodech s dumpingovou cenou, nemusí se hry dočkat dříve než na podzim! A to by byla vzhledem škoda, zvlášť, když už si nejlepší RPG všech dob může za pár korun vychutnat v naší rodné řeči úplně každý třeba hned.

Zdroj: www.morrowind.cz


Po zhlédnutí výše uvedeného nezbývá než souhlasit se slovy Pavla Šťastného z ATC: „Celý tento problém vznikl bohužel proto, že Playman upřednostnil a velmi transparentně zvýhodnil dva ze svých zákazníků, přestože ATC mělo objednávku na tyto hry jako první a potvrzenou přímo od Playmana.“

Těžko se dá dnes s určitostí říci, zda-li byla objednávka od ATC první, každopádně rozhodně přišla dříve než druhá z objednávek firmy Expres Stores, přesto zájem ATC uspokojen nebyl. Což je trošku s podivem, ať už se jednalo o předmět smlouvy o výhradní distribuci či nikoliv, obchodní partneři se tak okatě nepodráží. Přesto podle našich informací smlouva mezi ATC a Playmanem dále trvá.

Welcome to Absurdistán

Shrňme si to. Máme tu překlad, na němž ve svém volném čase pracovaly dva roky postupně desítky nadšenců, aniž by za něj zatím krom několika plných verzí hry něco dostali (přidáno 9.8. - podle nejnovějších zpráv dostali překladatelé slíbenou odměnu - pozn. red.). Jakákoliv aktivita spojená, podle vyjádření místního vydavatele (viz minulý díl článku), „s jeho užíváním, kopírováním, distribucí podléhá souhlasu firmy Playman. V opačném případě je nezákonná.“ Přitom společnost nemá ani s tvůrci češtiny žádnou písemnou smlouvu a překlad v podstatě jde úplně mimo ni. Navíc podle výrobce hry Bethesda Softworks je naopak nelegální samotná existence patche, který Playman rozesílá majitelům původní anglické verze hry.

  

Playman nehodlá podporovat piráty, což je chvályhodné. Proto ti, kdo si Morrowind nekoupili od Playmana, mají smůlu. Piráti získají češtinu jedině, pokud budou pirátit hry jiných společností a koupí si nějakou hru (datadisk Tribunal) od Playmana.

Nezákonná je i distribuce exclusive CZ edice, která, oproti předchozí anglické verzi, jež se stala díky své neatraktivnosti pro zákazníky předmětem několika výprodejů, přichází navíc s českým patchem. Ten sice „je poskytován zdarma a není předmětem jakýchkoliv komerčních aktivit.“ (vyjádření Petra Kučery ze společnosti Playman), ovšem díky němu společnost mohla dát do regálů dva roky starou hru za doporučenou cenu 599 Kč a na nálepku „kompletně v češtině“ nalákala stovky nových zákazníků, kteří ale asi nečekali, že je hra s češtinou bez aplikace patchů nehratelná.

Velký zájem o hru využila jedna z obchodních společností, která díky nadstandardním vztahům s Playmanem prakticky získala většinu kusů exclusive CZ edice. Toho následně využila v agresivní pseudozpravodajské kampani, v níž krom konkurence neváhala poškodit i samotný Playman.

Dlouho jí to ale nevydrželo, v současné chvíli nemá na skladě Exclusive CZ edici nikdo a všichni mohou jen hádat, kdy se další várka hry na pultech obchodů objeví a zda-li o ni zákazníci ještě projeví zájem.

Vvardenfell si to nezasloužil

Nedávno jsme se v jedné úvaze snažili odpovědět na otázku „Proč vlastně hrajeme hry?“. Každý má určitě své důvody, ovšem určitě na jednom z prvních míst bude u většiny figurovat položka „relaxace, odreagování se od starostí všedního dne“. Nekonečný svět Morrowindu byl pro tyto účely jako stvořený. Mnohá místa jsou v něm překrásná, plná božské přírody, již osvětlují paprsky Slunce, jiná zas nehostinná a drsná, přesto ani jedna čtvereční píď ostrova si nezaslouží ani desetinu hádek a flamewar, které se kolem Morrowindu v České republice zběhly. Hry jsou tu od zábavy, ne od řešení obchodních sporů.

Proto pro všechno promiň. Promiň tajemná zemi Vvardenfell, kauzu Morrowind CZ jsi si se svou podmanivou krásou a rozlehlostí nezasloužila...

Další informace ze světa Morrowindu hledejte na stránkách TesEditoru - http://teseditor.doupe.cz.

Diskuze (35) Další článek: Registrace na evropský betatest MMORPG World of Warcraft byl zahájena

Témata článku: , , , , , , , , , , ,