Kauza rozchodu Electronic Arts a Cenegy, 2. díl

Opět jsme tu s dalším pohledem do zákulisí české herní scény. Tentokrát se podíváme se, co po rozchodu EA s Cenegou podnikla česká pobočka nejvýznamnějšího světového vydavatele. Kdy vyjdou nejočekávanější pecky z nabídky EA, jestli budou v češtině a za jaké přibližné ceny? Nechybí ani vyjádření partnerské společnosti CONQUEST entertaiment.

Pokud vás náhodou minul první díl série zabývající se touto kauzou, najdete ho zde. Povídali jsme si v něm o ukončení spolupráce mezi Electronic Arts a Cenegou, o podmínkách smlouvy, na základě kterých byl kontrakt ze strany českého distributora vypovězen a také o tom, jak tato situace zamíchá postavením distributorských společností na českém trhu.

V dnešním článku budeme pokračovat tam, kde jsme před několika dny skončili, tedy u konečných důsledcích vstupu největšího světového vydavatele, společnosti Electronic Arts, na český trh. Podíváme se na vydavatelský plán společnosti a zaměříme se taky na strategii, s níž chce EA v České republice prorazit.

Základní fakta

Pro ty z vás, kterým se nechce studovat celý předchozí díl na toto téma, si dovolím zopakovat pár základních faktů. Od prázdnin v tuzemsku funguje nová společnost - Electronic Arts Czech Republic, s.r.o., která byla založena s cílem ujmout se vydavatelské a distributorské činnosti všech titulů EA na území ČR. Oficiálně byla pobočka otevřena 1. října a hned dva dny na to, po neúspěšných jednáních s dosavadním českým vydavatelem a distributorem EA, společností CENEGA CZECH, s.r.o., došlo k vypovězení kontraktu ze strany největšího českého distributora (pokud by vás zajímaly podrobnosti, najdete je v prvním díle). Nyní už tedy EA v České republice funguje déle než měsíc, což je dostatečný čas na to, aby byla schopna seznámit nás blíže se svými záměry.

Proto jsme opět položili několik otázek manažerovi firmy, Ottovi Jermanovi. Jaká je podle něj strategie české pobočky EA? "(Je to) velmi jednoduché - naplnit aktuální potenciál trhu, podchytit možné trendy tohoto trhu a se zkušenosti nadnárodní firmy nabídnout na tomto trhu příznivcům produktu EA vše, co nabízí EA standardně v ostatních zemích, na ostatních trzích, tedy maximálně kvalitní zábavu, radost, odreagování ....prostě EA GAMES."

Vztah Conquest - EA

Jak do této strategie zapadá společnost CONQUEST entertaiment, která 16. října slavnostně oznámila, že se stala jedním z klíčových partnerů Electronic Arts v České republice? Možná to zní poněkud zvláštně, ale vstup EA na český trh je zatím zajišťován prostřednictvím jednoho muže - Otto Jermana, který, jak nám sdělil, je v současné chvíli jediným zaměstnancem české pobočky EA. Samozřejmě jsou tu i další "pomocné síly" díky evropskému zázemí společnosti a v blízké době do pražské kanceláře přibudou další specialisté, ale přesto to znamená, že i když se EA rozhodla uchopit věci u nás do svých rukou, nepůjde o kompletní servis až k zákazníkovi.

     

Kdy a kam zajít pro FIFU 2004? Dozvíte se o pár odstavců níže

Naopak společnost hodlá využít všechny možné externí cesty, jak dostat zboží blíže k lidem. A jednou z prvních byla právě dohoda s CONQUESTem. Proč právě s touto firmou? "Především jejich flexibilita, operativnost a zájem řešit problémy denního provozu, ale zrovna tak i strategické záležitosti dělá z CQE ideálního partnera pro toto, pro EA "přechodné", období. CQE se v teto branži už nějakou dobu pohybují, tedy znají branži, ale nejsou natolik "zkostnatělí" aby neviděli a nechápali vývoj, neustálé změny a hlavně, mají snahu vše věcně řešit. Zároveň mají i jiné aktivity, které dávají CQE jiné uhly pohledu na věc, což dodává naší spolupráci jakýsi užitečný "nadhled"."

Nemohu si pomoci, ale z tohoto vyjádření jednoznačně vyplývá, že EA nás ještě mnohokráte překvapí svými kroky, které budou velice odlišné od poklidného "stereotypu", kterými nás zahrnují ostatní čeští distributoři. Hlavním cílem EA v ČR bude co nejlépe využít možností trhu prostřednictvím jakýchkoli obchodních cest bez kontraktů "na život a na smrt". 

Ostatně další slova Otty Jermana to jen potvrzují: "(Budeme jednat) s každým, kdo může být pro naši "misi" užitečný a zároveň bude mít on sám pocit, že ho spolupráce obohacuje. Náš vstup a vytvoření pobočky EA je "běh na dlouhou trať", v žádném případě nechceme připustit rychlý a vysilující "sprint". Vše má svůj čas. Jde nám v prvé řadě o vytvoření jasných pravidel, standardu a základu, na kterých se dá následně úspěšně stavět. Jasně bych rád deklaroval, že nemůžeme dál chápat pojem distributor tak jak bylo vnímáno před vstupem EA (na trh). Jediným OFICIÁLNÍM vydavatelem a distributorem EA produktů pro tento trh je nyní společnost Electronic Arts ČR, s.r.o. a ta bude využívat obchodní spolupráce a partnerství s ostatními subjekty na bázi velkoobchodní či servisní činnosti, merchandisingu popř. dalších služeb spojených s prodejem a logistikou EA produktů."

Pro společnost CONQUEST entertaiment znamená dohoda s EA značné rozšíření stávající nabídky. Doposavad totiž byla známa pravděpodobně jen zarytým "nintendistům", jelikož byla jediným oficiálním dovozcem her a hardwaru pro všechny platformy Nintenda. Nyní se už ale firma dle slov Josefa Kantora, nehodlá orientovat na jednu platformu. "Do budoucna se chceme věnovat distribuci her i na PC, Playstation 2 a Xbox. Distribuce EA her je naším prvním krokem v tomto směru," dodal Josef Kantor.

Dozvěděli jsme se od něj alespoň přibližně, jakou pozici bude CONQUEST v distribuci her od EA mít: "Naše společnost bude odpovědná za prodej her Electronic Arts nezávislým prodejcům i celé řadě ostatních prodejních míst zabývajících se prodejem zábavního softwaru."

     

I dospívajícího Harryho se změna distributora dotkne

Tedy žádná smlouva zajišťující exkluzivní práva na EA a nedotknutelnost na trhu jako za starých časů. CONQUEST kontraktem získal velice žádaného partnera, ale z oběma pány definovaného postavení vyplývá, že jsou jeho aktivity předem dohodami omezeny. I tak je CONQUEST v podstatě jediným "velkým" partnerem EA, u něhož si můžete vybrat z široké nabídky titulů od nejvýznamnějšího světového vydavatele.

Kam zajít pro hru od EA?

Pro "obyčejné hráče" však není důležité, jakými cestami se k něm hra dostane, důležité bude, aby si ji mohl někde koupit, nejlépe na tradičních místech - specializovaných prodejnách a hypermarketech. Conquest už jsme probrali, kde dál? "Po počátečním "rozkoukávání" se budeme snažit maximálně penetrovat trh EA produkty tak, aby byly dostupné v maximální možné míře. Dostupné tedy budou všude tam, kam byli naši spotřebitelé zvyklí chodit EA hry nakupovat. Otázkou je, zdali tam najdou cely sortiment a za jakou cenu - tyto záležitosti může do značné míry ovlivnit prodejce sám."

"My se budeme každopádně snažit působit na trh celkově tak, aby jak nabídka, tak ceny byly maximálně příznivé pro spotřebitele. Novinkou pro vaše čtenáře zřejmě bude informace o tom, že jsme ve velmi intenzivním jednání s řetězcem obchodu Bontonland a již v brzké době budete moci spatřit a koupit naše produkty v této síti. Tímto krokem chceme využít potenciálu teto maloobchodní sítě, spojit své síly při prezentaci a přiřadit naše hry do nabídky "entertainment" produktů, kterou Bontonland svým zákazníkům již dlouhou řadu let s úspěchem nabízí. Za masivní podpory našeho cíleného marketingu bude zajisté tento počin vykročením správným směrem a otevřením nových možností pro naše spotřebitele," uvedl Otto Jerman.

K tomu je třeba doplnit, že krom dvou představených partnerů se tituly od EA objevily v malém množství i v nabídce známého ostravského distributora AT Computers a pravděpodobně již brzy přibudou další prodejci. Každopádně v zákulisí se proslýchá, že podmínky každého takovéhoto kontraktu jsou docela "tvrdé", a možná proto přeci jen v současné době hry od EA nejsou všude tam, kde je ještě nedávno vídali.

Lokalizace, cena

Od vstupu některých menších vydavatelství na český trh jsme si už docela zvykli, že stále větší počet titulů vychází buď s českými titulky nebo dokonce i s lokalizovaným dabingem. EA se v tomto údajně lišit nehodlá. Záležet však bude pouze a jen na návratnosti investice vložené do překladu.

     

Medal of Honor v češtině? Pokud se to vyplatí, tak proč ne?

Dozvěděli jsme se také podrobnější informace o cenových relacích titulů všech platforem. Z dostupných informací vyplývá, že by se ceny neměly příliš lišit od dnes obvyklého rozpětí. Otto Jerman k tomu dodává: "Rádi bychom naši novou cenovou politikou zprůhlednili ceny našich produktů. Pevně věřím, že napřímení naší cesty směrem ke spotřebiteli se brzy odrazí také v určitém zlevnění pultových cen EA titulů a tím i větší dostupnosti našich produktů. O konkrétních cenových hladinách se dozvíte v krátké době z cenovek her EA na pultech jednotlivých obchodů, tedy aktuálních titulů EA distribuovaných naší pobočkou."

Poslední naše otázka směřovala k zaměření české pobočky EA, Ta se jak vidno rozhodně nehodlá soustředit jen na PC tituly: "EA je producentem her pro všechny existující platformy, tedy GameCube, GBA, PC, PSX, PS2, XBOX a v současnosti i N-Gage. Snažíme se maximálně pružně reagovat na trendy ve vývoji technologií a na poptávku našich spotřebitelů. Pravdou je, že v herních konzolích je velký potenciál zvláště naplní-li se vize "domácích center zábavy" založených na herních konzolích, internetovém připojení a propojení s ostatní TV, audio a další technikou. Ano, vývoj a prodej her pro herní konzole je podstatnou částí našich aktivit a má stále rostoucí význam."

Vítej, EA

Myslím, že ze všech kroků Electronic Arts v ČR je patrné, že vstupem této společnosti na trh přichází dosud nepoznaný obchodní prvek. Společnost, která nebude fixována na jednoho hlavního partnera, ale firma, která nebude kopírovat zažitý stereotyp a půjde svou cestou. Pochybuji, že by se někdo jiný odvážil a realizoval výše zmíněnou smlouvu s Bontonlandem, která opět pomůže hrám stát se normální součástí životů většiny lidí.

Myslím si, že v České republice není firmy s ambicióznějšími plány než má místní pobočka EA. A co víc, Electronic Arts Czech Republic má také zázemí veleúspěšné zahraniční společnosti, kapitál a moře zkušeností z jiných trhů.

V naší anketě "Co si myslíte o vstupu EA na český trh?" zvítězila odpověď "Dobrá zpráva pro hráče". Když už jsme trochu nahlédli pod pokličku plánů společnosti, myslím, že s tímto můžeme jedině souhlasit. Tvrzení by se sice měla dokládat skutky, ale i přesto se doufám nemýlím když řeknu, že vstup EA rozhodně české herní scéně pomůže. Uvidíme v následujících týdnech a měsících, jak se podaří plány zahraničního giganta v české kotlině realizovat.

Release-list EA pro rok 2003

Datum Název Platforma
23.10.03 CROC CLASSIC PC
23.10.03 COMMAND & CONQUER TIBERIAN SUN CLASSIC PC
23.10.03 CREATOR: HP AND THE CHAMBER OF SECRETS CLASSIC PC
30.10.03 SHOGUN TOTAL WAR CLASSIC PC
30.10.03 THEME PARK INC CLASSIC PC
30.10.03 DROME RACERS CLASSIC PC
30.10.03 BIONICLE: THE GAME PC
30.10.03 THE SIMS MAKIN MAGIC PC
6.11.03 FIFA 2004 PC
6.11.03 HARRY POTTER QUIDDITCH PC
13.11.03 LORD OF THE RING: RETURN OF THE KING PC
14.11.03 CHAOS LEGION PC
20.11.03 NBA LIVE 2004 PC
27.11.03 BATTLEFIELD 1942 DELUXE EDITION PC
27.11.03 NFS: UNDERGROUND PC
4.12.03 TOTAL CLUB MANAGER 2004 PC
4.12.03 C&C GENERALS DELUXE EDITION PC
23.10.03 BIONICLE: THE GAME PS2
23.10.03 FIFA 2004 PS2
30.10.03 SSX 3 PS2
6.11.03 HARRY POTTER QUIDDITCH PS2
6.11.03 NBA LIVE 2004 PS2
13.11.03 LORD OF THE RING: RETURN OF THE KING PS2
20.11.03 NFS: UNDERGROUND PS2
21.11.03 BOMBASTIC PS2
21.11.03 ROBIN HOOD DEFENDER OF THE CROWN PS2
27.11.03 LOONEY TUNES BACK IN ACTION PS2
27.11.03 MEDAL OF HONOR : RISING SUN PS2
4.12.03 HARRY POTTER & THE PHILOSOPHERS STONE NEXT GENERATION PS2
4.12.03 EA SPORTS CRICKET 2004 PS2
5.12.03 GREGORY HORROR SHOW PS2
11.12.03 TOTAL CLUB MANAGER 2004 PS2
11.12.03 THE SIMS BUSTIN OUT PS2
23.10.03 FIFA 2004 PSX
23.10.03 BIONICLE: THE GAME XBOX
23.10.03 FIFA 2004 XBOX
30.10.03 SSX 3 XBOX
6.11.03 HARRY POTTER QUIDDITCH XBOX
6.11.03 NBA LIVE 2004 XBOX
7.11.03 DINO CRISIS 3 XBOX
13.11.03 LORD OF THE RING: RETURN OF THE KING XBOX
20.11.03 NFS: UNDERGROUND XBOX
21.11.03 ROBIN HOOD DEFENDER OF THE CROWN XBOX
27.11.03 MEDAL OF HONOR : RISING SUN XBOX
4.12.03 TOTAL CLUB MANAGER 2004 XBOX
4.12.03 HARRY POTTER & THE PHILOSOPHERS STONE NEXT GENERATION XBOX
7.12.03 FIFA 2004 XBOX
11.12.03 THE SIMS BUSTIN OUT XBOX
23.10.03 FIFA 2004 GAMECUBE
24.10.03 VIEWTIFUL JOE GAMECUBE
30.10.03 BIONICLE: THE GAME GAMECUBE
30.10.03 SSX 3 GAMECUBE
6.11.03 HARRY POTTER QUIDDITCH GAMECUBE
6.11.03 NBA LIVE 2004 GAMECUBE
13.11.03 LORD OF THE RING: RETURN OF THE KING GAMECUBE
20.11.03 NFS: UNDERGROUND GAMECUBE
27.11.03 LOONEY TUNES BACK IN ACTION GAMECUBE
27.11.03 MEDAL OF HONOR : RISING SUN GAMECUBE
4.12.03 HARRY POTTER & THE PHILOSOPHERS STONE NEXT GENERATION GAMECUBE
7.12.03 FIFA 2004 GAMECUBE
11.12.03 THE SIMS BUSTIN OUT GAMECUBE
31.10.03 MEGAMAN ZERO 2 GBA
6.11.03 FIFA 2004 GBA
13.11.03 LORD OF THE RING: RETURN OF THE KING GBA
20.11.03 SSX 3 GBA
20.11.03 HARRY POTTER QUIDDITCH GBA
27.11.03 TIGER WOODS PGA TOUR 2004 GBA
27.11.03 LOONEY TUNES BACK IN ACTION GBA
4.12.03 JAMES BOND 007: EVERYTHING OR NOTHING GBA
5.12.03 ONIMUSHA TACTICS GBA
11.12.03 MEDAL OF HONOR INFILTRATOR GBA
18.12.03 THE SIMS BUSTIN OUT GBA

Diskuze (8) Další článek: STAHUJTE UKÁZKY Z FILMU VETŘELCI VERSUS PREDÁTOR !

Témata článku: , , , , , , , , , , ,