KC Deliverance: From the Ashes: znáte Jindru, všechno spraví! (recenze)

První DLC do Kingdom Come: Deliverance konečně spatřilo světlo světa a neslibuje málo. Máte se stát rychtářem a spravovat vlastní vesničku. Přesto nás DLC vůbec nenadchlo.

Co baví

  • Dobrý pocit z budování
  • Soudy

Co vadí

  • Nelze postavit vše
  • Hodně budov chybí
  • Málo vedlejších aktivit
5/10
Hodnocení

Osobně jsem z Kingdom Come nadšený. Hra mě dokázala opravdu vtáhnout a to dokonce tolik, že jsem byl schopný celé hodiny vysedávat v hospodě a hrát kostky. Dokázal jsem si užívat svět jako takový a užívat si (téměř) každý moment hraní. Není tedy divu, že jsem se na chystané DLC From the Ashes opravdu těšil.

Našinci ze studia Warhorse nešetřili omáčkou. V DLC se stanete rychtářem Přibyslavic a máte je obnovit. Opravdu mě lákala představa toho, že budu konečně něco stavět a své rozsáhlé finance z kampaně (58 tisíc) do něčeho pořádného investuji. Bohužel ne vždy se vám vaše investice vyplatí.

Začněte pořádně cálovat

Důležité upozornit, že možnost starat se o Přibyslavice se vám odemkne po jejich osvobození, což je daleko do konce hry, ale není problém si to vyzkoušet až po dohrání celé hry. Větší smysl má však stavba ještě před dohráním, abyste zisky z vesnice mohli k něčemu využít. Nicméně chvíli potrvá, než se opravdu nějaké dostaví.

from_the_ashes (2).jpgfrom_the_ashes (1).jpgfrom_the_ashes (3).jpgfrom_the_ashes (4).jpg
Na začátku najdete Přibyslavice v ruinách s mnoha lapky kolem

Problém je v tom, že vás do hodnosti rychtáře povýší pan Diviš z Talmberka, a ten momentálně nemá možnost do vesnice investovat. Stavby máte tedy zacálovat vy a odměnou vám budou zisky z vesnice. Právě zde najdete asi největší úrazový kámen hry – zisky z vesnice nejsou dost velké na to, aby vaši investici vynahradily. Respektive aby se vám investice začala vyplácet, musíte investovat opravdu hodně.

 

Využití vesnice jakožto kvalitního zdroje příjmů ztrácí na významu, když peníze na základní stavby bohatě stačí ke koupi nejlepšího vybavení ve hře

 

Jak jsem psal, začal jsem stavět s 58 tisíci a do poklady vesnice převedl 50 tisíc. Utratil jsem pěknou fůru peněz, než jsem vůbec byl v kladných číslech a tyto peníze na dostavbu vesnice rozhodně nestačily, musel jsem nadále dlouho šetřit. Využití vesnice jakožto kvalitního zdroje příjmů ztrácí na významu, když peníze na základní stavby bohatě stačí ke koupi nejlepšího vybavení ve hře. Jediným důvodem ke stavbě je sama láska ke stavění.

Jindra stavitel

Stavit není vůbec snadné. Základem jsou samozřejmě peníze, každopádně nároků je víc, například pro stavbu kovárny musíte zajistit přísun uhlí. DLC vás tím tlačí do pár vedlejších úkolů, které nejsou víceméně ničím jiným než ježděním po mapě. Rozhodně je dobré trochu popřemýšlet a pokusit se například koupit co nejlevnější uhlí apod.

from_the_ashes (5).jpgfrom_the_ashes (6).jpgfrom_the_ashes (7).jpgfrom_the_ashes (8).jpgfrom_the_ashes (9).jpgfrom_the_ashes (10).jpgfrom_the_ashes (11).jpg
Vesnici začnete obnovovat od základů a brzy se stane prosperující osadou

Jakmile jsou nároky splněny, doporučuji stavět výhradně ziskové budovy, jelikož opravdu dlouho trvá, než si vyděláte i na stavbu kostela. Nejlepší je ze začátku stavět budovy jako hospoda či pekárna, které sypou peníze. Pokud nepostavíte kostel, který zisky zmenšuje a budete mít všechny výdělečné budovy, máte zisk kolem 2000 denně, ale mohl by být mnohem větší.

 

Zásadním problémem je, že vesnice neposkytuje dostatečné množství aktivit.

 

Ve hře jednak mnoho zásadních budov chybí, nemůžete například postavit lázně a oděvnictví. Ještě víc ke vzteku je, že máte hodně omezené stavební parcely a při stavbě například konírny si zablokujete možnost postavit strážní věž a hra vás na to dopředu důrazně neupozorní ani nedá možnost případně konírnu zbourat a nahradit ji strážní věží.

from_the_ashes (12).jpgfrom_the_ashes (13).jpgfrom_the_ashes (14).jpgfrom_the_ashes (15).jpgfrom_the_ashes (16).jpgfrom_the_ashes (17).jpg
DLC postrádá dostatek aktivit, ve vesnice není skoro nic, čím se zabavit

Vaše vesnice je tím hodně omezená, neposkytuje ani ideální místo pro vás, takže radši budete jezdit do míst jako Talmberk nebo Sázava kvůli obchodu a koupeli a samozřejmě kvůli tomu máte menší zisky, než by potenciálně mohly být. Omezení mi zkrátka neumožnilo ani zdaleka ukojit svou stavitelskou touhu.

Vesnice plná nudy

Zásadním problémem je, že vesnice neposkytuje dostatečné množství aktivit. Chozením za lokátorem kvůli naplánování stavby a následné procházky na místo stavby budou asi tím, kde zabijete většinu času. Vesnice totiž neodemkne žádné nové úkoly typu vydej se s armádou do lesa a vyčisti ho od Kumánů, pomoz místnímu sedlákovi najít jeho ženu atd. Jedinou možností vyřádění je (kromě kostek, až je v hospodě postavíte) možnost soudů.

from_the_ashes (19).jpgfrom_the_ashes (20).jpgfrom_the_ashes (21).jpgfrom_the_ashes (22).jpgfrom_the_ashes (23).jpgfrom_the_ashes (24).jpgfrom_the_ashes (25).jpg
Investice do vesnice jsou velmi vysoké. Důvodem ke stavbě je hlavně vaše láska k budování

Soudy jsou naštěstí docela zábavné. Obvykle za vámi přijdou dva lidé ve sporu a vy musíte rozhodnout, jakým způsobem zasáhnete či můžete situaci neřešit a nechat to na nich. Je zde například případ, kdy jedna dívka otěhotněla, ale její kluk si ji nechtěl vzít. Otec toho kluka to kompenzoval otci dívky krávou, každopádně následně dívka odešla za jiným a otec kluka přišel k závěru, že bylo nefér dávat kompenzaci a chce svou krávu zpátky. Nyní máte určit, co se stane s krávou.

Vyřešené soudy příliš neovlivní děním ve vesnici, i když mohou změnit veřejné mínění. V každém případě jsem se u nich pobavil a těšil se na další soudy. Bohužel tato vedlejší aktivita ke zlepšení dojmů z vesnice nestačí.

Celkově je From the Ashes naprosto zbytečným DLC, které si svou cenovku neobhájí. Stavba vesnice se vám finančně vyplatí pouze tak, že budete podvádět a přeskakovat dny. Původně bylo asi myšleno, že vesnice vydělává, zatímco normálně hrajete... ale na to, aby to takhle fungovalo, investujete až příliš mnoho. Možná jsem očekával příliš, ale rozhodně se můj návrat ke hře nestal zábavným. Snad další DLC dopadnou lépe.

Diskuze (5) Další článek: Old School Runescape spouští betu pro mobilní zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,