Kdo hrál a vyhrál herní mistrovství na Invexu?

Jak jste si již mohli přečíst v našem nedávném článku, na Invexu nebyly jen hry, ale také hráči. A to dokonce ne jen tak ledajací! Proběhla zde totiž utkání, která nemají v českých pařanských dějinách obdoby.

Ano, někteří možná již tuší, ve dnech 8.10-10.10.2002 proběhlo Mistrovství České Republiky v počítačových hrách a kvalifikace na (http://wcg.progamers.cz) Olympiádu počítačových her zvanou (http://www.worldcybergames.org/) World Cyber Games, která proběhne na přelomu října a listopadu v Koreji (byť to je až neuvěřitelné, kolíbkou pro-gamingu je právě Korea).

O co vlastně jde?

Odvětví pro-gamingu, tedy profesionálního hráčství, je teprve v plenkách. Přesto je v některých zemích (např. v Rusku) již nyní považováno za oficiální sport. Velkým vyvrcholením je pak pro hráče a fanoušky právě World Cyber Games (dále jen WCG), tedy akce, na které se sejde elita těch nejlepších z celého světa. Letos poprvé měla Česká republika  možnost být další ze zemí, jejíž zástupci budou obhajovat jak své hráčské kvality a své týmy, tak i svou vlast.

Zároveň se hrálo i Mistrovství České Republiky v počítačových hrách, které je vlastně očekávatelným vyvrcholením aktivit týmu ProGamers.cz (www.progamers.cz) a jejich akcí ProGamers Challenge (www.pgchallenge.com).

Jistě se zajímáte, jaké hry se zde vlastně hrály. Pak vězte, že na Mistrovství České Republiky se hrály hry Quake III Arena (1v1 a 4v4), Half-Life: Counter Strike, Unreal Tournament, Starcraft: BroodWar a Warcraft 3 (1v1). Přihlášení hráči a týmy nejprve sehrály kvalifikační zápasy po internetu, na Invex pak postoupil jen určitý počet z nich. Veškeré tabulky a výsledky všech zápasů naleznete na stránkách (http://wcg.progamers.cz) WCG Czech & Slovak.

Jak to všechno probíhalo? Akce se konala v pavilonu K. Zde byly pro hráče připravené počítačové herní sestavy, servery a kvalitní výkonná síť. Hráči si s sebou brali jen své myši, podložky, klávesnice a konfigurační soubory na disketách. Nic víc než to a trochu štěstí nepotřebovali.

Zápasy začínaly již v úterý a hrálo se až do čtvrtečního odpoledne, za celou tuto dobu bylo sehráno doslova nespočet zápasů. Pravidla byla jasná - hrálo se podle systému dvojitého pavouka (tzv. systém FDE) kdy po prohraném souboji (ten se skládá ze dvou resp. třech zápasů, hraje se tedy "na dva vítězné") každý hráč či tým "padá" do tzv. Loosers Bracket, tedy stromu prohraných. Pokud prohraje i zde, je zcela vyřazen a účast v soutěži pro něj končí. Nejlepší z Winners Bracket (tedy ten, kdo nebyl poražen) a Loosers Bracket se utkají ve finále, přičemž hráč/tým z Winners Bracket má výhodu jednoho zápasu. To jen obecně o pravidlech, podrobnosti se samozřejmě dozvíte na již zmiňovaných stránkách WCG.

Při pohledu na samotnou hru se pak často zastavoval dech. Líté boje, občasné, možná trochu nesportovní, avšak jistě potřebné nadávky, bojové pokřiky, týmové pokyny, smích nad směšnými situacemi a údivy nad uměním hráčů, nejen to jste mohli na Invexu zažít. V hale navíc byly, jak už tomu na takovýchto akcích bývá, projektory pro fanoušky, které byly samozřejmě od herní sekce odděleny. Na nich byly promítány ty nejzajímavější a samozřejmě finálové zápasy. Právě zde se často probouzela až hokejová atmosféra. Jen snad škoda, že zatímco poměr žen a mužů hrajících počítačové hry se srovnává, opravdoví pro-gameři zde byli jen muži. Jeden můj přítel mi mnohokráte opakoval, že je to jediné štěstí, protože jsou prý reflexy žen mnohem lepší a muži by je prý v počítačových hrách nezvládali. Zda tomu tak opravdu je, to jsme ovšem opravdu posoudit nemohli. Snad u nás nyní začnou časem trénovat i nějaké slečny...

Nakonec musím dodat, že především díky teamu ProGamers (www.progamers.cz) a jejich zkušenostem s organizací takových zápasů, proběhlo celé klání velice spořádaně. Čeští pařani měli příležitost vidět tyto hráče v akci tak, jak ještě možná nikdy nemohli a mnohým také došlo, že pro-gaming bude čím dál rozšířenější. My doufáme, že takových akcí proběhne ještě mnoho a samozřejmě také přejeme všem našim zástupcům co nejlepší umístění v Koreji. V dalších dnech se pokusíme o trochu hlubší pohled do hráčovy duše v podobě interview s výherci a samozřejmě vás budeme i nadále informovat o takovýchto akcích.

Výsledky finálních zápasů:

Mistrovství České Republiky

Half-Life: Counter Strike (5v5)
1. místo nEophyte (www.neophyte.cz)
2. místo BSE
3. místo Blue TEam

Quake III Arena TeamPlay (4v4)
1. místo Total Anihilation (www.quake.cz/ta/)
2. místo nEophyte (www.neophyte.cz)
3. místo NercoRaisers 1 (www.necroraisers.com)

UnrealTournament (Capture The Flag)
1. místo nEophyte (www.neophyte.cz)
2. místo GoD
3. místo mix_cz

WarCraft 3 (1v1)
1. místo Lord.Chick___cz
2. místo Jenda_cz
3. místo uN.dead_cz

StarCraft: BroodWar (1v1)
1. místo [CE]Kaos__cz
2. místo Smudla__cz
3. místo SVK.Kridlo__cz

Kvalifikace na World Cyber Games

Hráči, kteří se kvalifikovali na WCG budou mít hrazenu cestu a ubytování v Koreji, kde velké finále této olympiády proběhne. Gratulujeme těmto borcům:

Half-Life: Counter Strike (5v5)
nEophyte (www.neophyte.cz)

Quake III Arena (1v1) CZ
[TA]Tyfoon (www.quake.cz/ta/)

Quake III Arena (1v1) SK
nEph.Jocko (www.neophyte.cz)

BroodWar
Dark_Caleb_cz

BroodWar
comon[SGA]_cz

Unreal Tournament (1v1)
nEph.exi (www.neophyte.cz)

Diskuze (1) Další článek: Nové obrázky ze strategie Far West

Témata článku: , , , , , , ,