Kill la Kill IF: oblékněte uniformy, taste zbraně | recenze

Sháníte novou bojovku, která má co nabídnout? Možná právě Kill la Kill bude tou pravou. Nebo snad ne?

Co baví

  • Soubojový systém
  • Stylizace
  • Bonusový obsah

Co vadí

  • Chaotický příběh
  • Málo hratelných postav
7/10
Hodnocení

Herní adaptace japonských anime a manga sérií se v posledních letech docela rozjely a nezůstávají uzavřené pouze pro japonský trh. Tvůrci Kill la Kill zvolili velmi podobný přístup, jako studio, které má na svědomí sérii Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm.  

Jméno Kill la Kill není tak profláknuté na západních trzích jako například Dragon Ball, Naruto nebo One Piece. Původní manga začala vycházet v roce 2013 a ještě ten samý rok dostala anime adaptaci. Fanoušky si mimo jiné získala díky své netradiční kresbě a stylizaci. Pokud se o mangu nezajímáte, tak vám na první pohled nejspíš Kill la Kill přijde stejné, jako všechny ostatní, ale rozdílů se tady najde opravdu hodně.  

SS1.jpgÄHîÄ_ï▀É┌_1.pngÄHîÄ_ëôïùùú_1.png2019072223084500-297CCD9310B5A3428DD72E1E8E1DB278.jpg

Kill la Kill IF je vůbec první herní adaptace této série a její oznámení na loňském Anime Expu bylo docela překvapením, protože dny své největší slávy za sebou. Tvůrci nejspíš počítali s tím, že si fanoušci budou chtít touto formou připomenout svoji oblíbenou sérii. A přesně to je hlavní úděl této hry. Pokud Kill la Kill znáte, můžete si v ní zabojovat za své oblíbené postavy a projít si dosti bizarní příběh. Na druhou stranu, jestli jste s mangou ani anime nepřišli do styku, je pocit při hraní velmi rozdílný.  

Po zapnutí hry sice máte dostupných několik sekcí, kam můžete zamířit, ale většina obsahu je zprvu zamčená, takže nezbývá nic jiného než si to namířit do Story módu. Úvodní filmeček následuje boj, kde se učíte, jak se hra vlastně ovládá. Není to nic složitého. Podobně jako u většiny bojových her to funguje tak, že pokud ji chcete umět perfektně, musíte s ní strávit mnohem více času než běžný hráč. Kdyby vám náhodou základní vysvětlení ovládání nestačilo, můžete zamířit do zdejšího Practice módu, kde se naučíte pár triků navíc.  

2019072212474200-297CCD9310B5A3428DD72E1E8E1DB278.jpg2019072213323700-297CCD9310B5A3428DD72E1E8E1DB278.jpg2019072214380100-297CCD9310B5A3428DD72E1E8E1DB278.jpg

Po prvním souboji už to jede jak na běžícím páse. Na scéně se objevuje jedna nová postava za druhou, nikdo nikoho nemá rád a mrtvoly ožívají během okamžiku. Nikdo se nezdržuje žádným vysvětlováním, proč vlastně bojujete nebo kdo je ta postava, kterou zrovna ovládáte. Očividně se zkrátka počítá s tím, že jste příběh Kill la Kill už v nějaké formě dříve viděli. Hodně ubírá na zážitku, pokud stejně jako já netušíte, co se děje. Když už to pak vypadá, že konečně ke konci začínáte chápat, o co tady vlastně jde, tak nadcházející událost spustí chaos zase znovu.  

SS2.jpg

Příběhový mód obsahuje celkem dvě velké kapitoly rozdělené na 10 menších částí. V každé z nich hrajete za jinou postavu, ale sledujete jeden a ten samý příběh. Sice se občas dostanete ke scénám, na které jste při prvním průchodu nenarazili, ale většinou se mezi souboji opakují stejné animace. Alespoň je v druhé části dovysvětleno pár věcí, ale abych pravdu řekl, stále mi to celé nějak nedává smyls. Vesměs se dá říct, že uniformy zdejších žáků jsou vytvořené z mimozemské látky, která jim propůjčuje nadlidské schopnosti. Je to ale více zamotané, než se zdá.   

Neznalost příběhového pozadí vám každopádně nezabrání užít si zdejších soubojů. Celé to probíhá ve 3D arénách a každá z postav má rozdílné schopnosti a styl boje. Soubojový systém funguje na velmi podobném principu, jako v sérii Naruto SUN Storm. I když si v příběhovém módu zahrajete jen za dvě postavy, tak se jejich styl několikrát změní podle toho, jaký typ obleku zrovna používají. Ty si pak můžete dle libosti vybírat ve free battlech a dalších druzích zápasů. Jen je škoda, že je dostupných pouze celkem 8 bojovníků. V porovnání s desítkami v ostatních sériích je to docela ostuda. Na druhou stranu, pokud v předloze není více zajímavých postav, tak je pochopitelné, proč jich tam není více.  

ù¼Äqò-_ìXê¯_3.jpgù¼Äqò-_11.jpg神髄_アニメシーン_05.pngù¼Äqò-_05.jpg

Nesmí se zapomínat ani na speciální útoky, které spotřebovávají energii. Tu pak získáváte za udělené i utržené poškození. Při aktivaci ještě speciálnějšího útoku se pak s nepřítelem dostanete do konfliktu, kde si můžete vybrat ze tří možností. Funguje to na principu kámen, nůžky, papír, takže nemůžete vědět, která volba je ta správná. Pokud se vám zrovna poštěstí, tak si tímto způsobem můžete doplnit zdraví, energii nebo zvýšit sílu.  

 

Pokud máte společníka na své straně vy, tak se hraje velmi příjemně

 

Během příběhu také občas narazíte na bitvy, kde stojíte proti přesile. V takových chvílích umí kamera dosti potrápit. Fixuje se totiž na nejbližšího protivníka, takže když kolem vás stojí několik nepřátel najednou, může se stát, že se kamera značně motat všude možně a vy ztratíte přehled. Pokud ale máte společníka na své straně vy, tak se hraje velmi příjemně. Dokáže se postarat sám o sebe, a navíc zaměstná nepřítele dost dlouho na to, abyste mohli zasadit pořádnou ránu.  

2019072223013200-297CCD9310B5A3428DD72E1E8E1DB278.jpg2019071615132600-297CCD9310B5A3428DD72E1E8E1DB278.jpg2019072212594100-297CCD9310B5A3428DD72E1E8E1DB278.jpg

K dispozici jsem měl switchovou verzi a jak v handheld módu, tak v doku jsem nenarazil na žádné nedostatky. Samozřejmě v doku vypadá o něco lépe, ale dá se bez problému hrát v obou režimech. Záleží tak hlavně na tom, jestli se vám tato atypická stylizace zamlouvá či nikoliv. Osobně nemám s manga stylem nejmenší problém a v případě Kill la Kill se tvůrcům podařilo přenést postavy do hry tak, aby velmi dobře. Ostatně, pro studio A+ Games to není poprvé, co dělal herní adaptaci anime. Už minulý rok pracovali na Little Witch Academia: Chamber of Time. Fanoušky anime jistě také potěší, že i evropská verze obsahuje japonský dabing. Kdykoliv si ho ale můžete přepnout na anglický.  

Jestli patříte mezi hráče, kteří chtějí vytěžit ze hry 100 %, tak u Kill la Kill budete muset strávit delší chvíli. Je tady totiž spousta obsahu, která se odemyká za kredity získané ze zápasů. Většinou se jedná o digitální modely postav, soundtrack a podobné věci. Mimo výše zmiňovaný story mód a free battle je tady také survival mód a nechybí ani rankedy, kde budete spolu s ostatními hráči soupeřit v celosvětových žebříčcích. Samozřejmě jsou k dispozici i klasické online zápasy, kde rank nehraje žádnou roli.  

Verdikt

Po stránce příběhu je Kill la Kill IF pouze pro fanoušky anime a manga předlohy, ale pokud jen hledáte bojovku s kvalitním soubojovým systémem, tak vám tento titul i bez znalosti příběhu dobře poslouží. Jen je škoda, že je k dispozici menší množství hratelných postav. Na druhou stranu ale nestrávíte tolik času tím, abyste je všechny dostali do ruky.  

Diskuze (1) Další článek: Kreslená plošinovka Greak: Memories of Azur je roztomilou kooperací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,