Kingsglaive: Final Fantasy XV - božská akce uprostřed pekelné války (filmová recenze)

O tom, že existují dobré filmy podle her, se nás Final Fantasy snažilo přesvědčit již několikrát. Povedl se nejnovější film Kingsglaive: Final Fantasy XV?

Zahraniční weby se recenzí na film Kingsglaive: Final Fantasy XV chlubí již dlouhou dobu. Nám se však konečně dostala do rukou Blu-ray verze a rozhodli jsme se, že si čekání na chystanou hru Final Fantasy XV zkusíme tímto filmem trochu zkrátit.

Filmy podle her však bývají obvykle nepovedené, což je veliká škoda. Za poslední dobu naštěstí máme důvod smýšlet spíše optimisticky. Ostatně filmový Warcraft: První střet se dost povedl a ani Angry Birds nebyli až taková katastrofa.

Final Fantasy se na rozdíl Warcraftu angažovalo ve filmovém průmyslu již několikrát a i když povedenost filmů je věcí názoru, bohužel se nejednalo o filmy, které by mohly soupeřit s ostatními fantasy filmy.

Je to film? Je to hra? Je to Superman?

Možná si ještě vzpomínáte na náš článek, ve kterém jsme se věnovali problematice filmů podle her. Jedním z výrazných bodů bylo, že filmaři občas zapomínají, že se nyní jedná o film a ne o hru. Co na plat, pro někoho bude hra vždy zejména hrou. U Kingslaive: Final Fantasy XV se filmaři rozhodli, že herci na scénu nepřistoupí a jejich místa převezme CGI animace.

ff_3.jpgPrincezna Lunafraya z Tenebrae vypadá chvílemi skoro jako živá

Tvůrci tím trochu navázali na film Final Fantasy: Esence života, který byl celý generovaný počítačem. Ten však pochází z roku 2001 a i když je občas použitím animací označován dokonce za průkopníka, dnes opravdu necítíte potřebu se na film podívat.

 

Filmaři do jisté míry ztvárnili představu každého, kdo měl pocit, že by takové ty pěkné trailery na MMO hry mohly být použity na vytvoření celovečerního filmu.

 

Nyní je technologie na vysoké úrovni a i když je celý film jedna veliká animace, chvíli budete na vážkách, zda přeci jen nehrají skuteční herci. Osobně jsem sice neměl žádné problémy s uvědoměním si, že film reálný není, ale kvalitou a detaily jsem byl ohromen. Filmaři do jisté míry ztvárnili představu každého, kdo měl pocit, že by takové ty pěkné trailery na MMO hry mohly být použity na vytvoření celovečerního filmu.

ff_2.jpgNěco mi na něm nehraje, asi to bude tím kloboukem...

Jelikož se pohybujeme ve Final Fantasy, nechybí ve filmu samozřejmě používání mnoha kouzel, které by ve hraném filmu mohly vypadat trochu zvláštně… v animovaném vzezření naopak vypadají super a vy se naplno oddáte akčním scénám, za které by se nestyděl ani Marvel.

Politická šachovnice

Lpění na hře se však trochu negativně podepsalo na příběhu, který přitom není vůbec špatný. Kouzelné království Lucis je domovem posvátného krystalu, díky kterému zavládl zpočátku v zemi mír. Jeho moc však již dlouhou dobu láká impérium Niflheim, militaristický stát, proti němuž království Lucis bohužel moc dobré vyhlídky nemělo.

I přes to, že království Lucis disponuje elitní jednotkou používající magii Kingsglaive, vítězství impéria Niflheim se zastavit nedá a jediné, co drželo království na nohou, je magická bariéra, která je napájena přímo z krystalu a chrání hlavní město. Niflheim nabídl království Lucis ne zrovna férový mír, který je však pouze jedním z mnoha kroků proradné politické šachovnice.

 

Děj filmu je zároveň velmi jednoduchý, také ale neuvěřitelně komplikovaný.

 

Hlasy ze Hry o trůny

Dabing filmu příjemně lahodí uchu a to

i díky spolupráci slavných osobností.

Nechybí zde například Sean Bean

(král Regis z Lucisu) či Lena Headey

(princezna Lunafraya z Tenebrae).

Počítejte s tím, že pokud se ve Final Fantasy moc neorientujete, asi pro vás bude zmatečná celá začáteční scéna a později trochu i celý film. Děj filmu je zároveň velmi jednoduchý, také ale neuvěřitelně komplikovaný. Film se nebojí na své herní kořeny neustále odkazovat, což však v očích začátečníka asi působí trochu zamotaně. U filmů podle her je obecně dilema, zda uspokojit spíše začátečníky nebo fanoušky a v tomto případě si na své přijdou zejména fanoušci.

Děj také ztrácí kvůli neúplnému dokončení. Film je v podstatě pouze předehrou k chystané hře a konec je docela otevřený. Z hlediska filmu jako takového je to výtka, pokud ale Kingslaive vnímáme jen jako reklamu na hru, pak tvůrci odvedli dobrou práci. 

Když se pušky utkají s meči

Pochvalné je na druhou stranu zobrazení světa. Final Fantasy se chlubí zajímavou kombinací novodobého světa se středověkým fantasy. Vznikne vám z toho město, kde se jezdí v autech a dívá na televizi. Na bitevním poli ale patří do běžné zásoby meče a železná zbroj. Pro fanoušky bezesporu básnička na obrazovce, zatímco pro začátečníky zajímavý pohled do úžasného světa.

ff_4.jpgTomu říkám potvůrka

Senzační je hlavně vidět, jak se film nebojí vyslat nejdravější příšery hry na bitevní pole. V akci uvidíte například Behemotha, Diamond Weapon či Ultrose. Připojte si k tomu senzační efekty, pár dalších záporáků a máte z toho podívanou, že by se do bitevních vřav bál připojit snad i Arnold Schwarzenegger či dokonce i Chuck Norris.

Hodnocení 3,5/5

klady:

nádherné vzezření

zajímavý příběh

odkazy na původní hru

 

zápory:

děj je trochu zmatený

otevřený konec

 

Kingsglaive: Final Fantasy XV patří k těm lepším filmům, které byly natočeny podle hry. Je sice určen zejména pro fanoušky. Pokud se však ve hře nevyznáte a přítelkyně vás požádá, abyste se s ní na film podívali, budete se u něho bavit.

Váš názor Další článek: Farming Simulator 17 slaví ohromný úspěch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,