PC | Téma

Klenot jménem AVP: ultimátní Vetřelec a něco navíc

Aliení univerzum moc dobrých her nenabízí, ale jednu vskutku legendární průmysl přeci jen stvořil.

Už jen při zmínění filmových licencí a her naskakuje většině hráčů husí kůže. Většina jich je prostě špatná a ani ty lepší kousky se až na pár výjimek do videoherní historie nezapsaly. Dvojnásob to platí o filmové trilogii, nebo chtějí-li někteří kvadrologie, které štěstí na dobré hry opravdu nepřálo. Alien: Isolation přinejmenším zcela rozpůlil kritiku a Colonial Marines ... tahle kapitola herní historie se snad ani nestala. To ale ještě neznamená, že neexistuje vůbec žádná vetřelčí hra, která by si zasloužila zmínku. Jen jí je už úctyhodných 15 let a ten vetřelec v ní hraje pouze třetinovou roli.

avp-aliensvepredator.jpg

Nadčasová jednoduchost

I tak je ale legendární AVP aliení hrou číslo jedna, stejně tak vetřelčím tahounem a nakonec vlastně i FPS, jenž už se dneska nedělá. Je to totiž hra na dobu vzniku až překvapivě nadčasová a propracovaná. Je až s podivem, jak dobře a hlavně účelně tvůrci z Rebellionu s licencí naložili a vytvořili koherentní celek, který se za svou podobu nemusí stydět dokonce ani dnes. Ono totiž není problém vklouznout do kůže mariňáka, Vetřelce a nebo Predátora ani po 15 letech. Skoro to vypadá, jako kdyby hra ani nezestárla.

Myšleno čistě mechanicky! Právě hratelnost totiž táhla hru už v době vydání a nutno podotknout, že autoři si na nic rozhodně nehráli. Pokud vám tak lezou krkem příběhové střílečky, jenž jsou mnohdy úplně o ničem, budete si AVP přímo užívat. Vetřelec se prostě chce rozmnožit, mariňák přežít a Predátor ... ten snad má jako jediný nakonec nějaký jasný cíl, a sice nalezení druha polapeného Weyland-Yutani.

aliens_vs_predator_pool.jpg

I přesto ale Aliens versus Predator fungují na jedničku a atmosféra na výzkumné stanici LV-426 by se dala doslova krájet. A je přitom úplně jedno, zda jste mariňák zoufale hledící na detektor pohybu, nebo zabijácká entita z vesmíru. I Vetřelec má totiž přeci jen své slabiny a Predátor nabíhající na steč asi také není úplně běžný jev.

Tři v jednom

To je ale kouzlo AVP, tvůrci všechno perfektně vyvážili a každou ze tří částí hry vlastně udělali svým způsobem unikátní. Jako stavební kameny přitom použili samotné levely a jejich osobitý návrh, který přesně kopíruje i nálady samotného filmového předobrazu. Mariňák se tak plíží dlouhými chodbami, Vetřelec plně využívá všech tří rozměrů a větracích šachet a Predátor zase rád posedí na vyvýšených místech a svou kořist dlouze pozoruje skrze všemožné filtry.

Tím navíc autoři nedosáhli jen parádního vyvážení obtížnosti, ale také skvělým způsobem rozbili stereotyp a částečně udělali hned tři rozdílné hry. Jednou se totiž cítíte jako černý král stanice vyskakující z větracích šachet a jindy zase bloudíte v hotovém spletenci chodeb s posledním zásobníkem. Každá část má svou atmosféru, svá pravidla a také výsledný a diametrálně odlišný zážitek.

Alien-VS-Predator-PC.jpg

Nechybí přitom ani zdařilá parafráze konce prvního Vetřelce nebo detaily, jako Xenomorf plazící se i bez končetin a tradiční kyselina.

Na druhou stranu je také potřeba si uvědomit stáří hry a pochopitelně neočekávat žádné audiovizuální orgie. Na svou dobu měl AVP třeba nadčasové nasvícení, ale dneska už se skutečně jedná o opravdové retro plné hranatých modelů a také možná trošku zkostnatělého ovládání.

avp_screenshot_a_1800x1200_b_logo.png

Znovuzrození legendy

Částečně ale k atmosféře tohoto klenotu mohou přičichnout i hráči apriori odmítající staré kousky. V roce 2010 totiž stejní vývojáři z Rebellionu vydali remake, který vůbec nebyl od atmosféry původní hry daleko a odnesl si nadprůměrné hodnocení a prodejní úspěchy. Pokud tedy toužíte po té nejlepší aliení hře s vetřelčím bonusem navrch, připravte si buďto 3, nebo rovnou 15 eur a zapomeňte na omyly, jako jsou Colonial Marines!

PS: Na portálu GOG.com nyní za registraci rozdávají původní Alien vs Predator zcela zdarma!

Diskuze (9) Další článek: Závodní online pecka The Crew nabídne bohaté možnosti tuningu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,