Kodak a Olympus spojují síly k rozvoji digitální fotografie

Společnosti Eastman Kodak Company a Olympus Optical Company oznámily 13. února dohodu o vzájemném licencování patentovaných digitálních technologií. Cílem této dohody je posílit a rozvinout trh digitální fotografie. Finanční stránky dohody nebyly zveřejněny.
Společnosti Eastman Kodak Company a Olympus Optical Company oznámily 13. února dohodu o vzájemném licencování patentovaných digitálních technologií. Cílem této dohody je posílit a rozvinout trh digitální fotografie. Finanční stránky dohody nebyly zveřejněny.

Dále se obě společnosti dohodly na společném úsilí při propagaci těch nejkvalitnějších způsobů tisku digitálních obrázků, aby uživatelé mohli snímky skladovat a tisknout tím nejlepším možným způsobem. V rámci toho se předpokládá využití internetových aplikací Kodaku, včetně služby Print@Kodak a Kodak PhotoNet.

Kodak vlastní více než tisíc patentů vztahujících se k digitálním kamerám a digitální fotografii, a to včetně architektury megapixelového fotoaparátu, základních a pokročilých algoritmů zpracování, CCD a CMOS obrazových snímačů. Vlastní též řadu patentů na návazná a připojovaná zařízení, jako jsou tiskárny, PDA a mobilní telefony.

Olympus vlastní taktéž portfolio více jak tisíce patentů. "Tato dohoda umožní Kodaku a Olympusu vyvíjet společnými silami ještě lepší technologie a zařízení, která povzbudí mnoho lidí k vyzkoušení tohoto nového způsobu pořizování a sdílení fotografií.", řekl Yusuke Kojima, General Manager, Digital Imaging Division, Olympus Optical Co. Ltd. Olympus je jedním z předních výrobců digitálních fotoaparátů a díky CCD snímačům s vysokým rozlišením ještě dále rozšíří nabídku na trhu spotřebních digitálních fotoaparátů. Kodak a Olympus již spolupracují na návrhu a vývoji nových CCD snímačů s vysokým rozlišením, které bude Kodak posléze vyrábět a Olympus odebírat. "Zkušenosti a portfolio patentů držených Olympusem v oblasti komponent, optiky a tiskáren pro digitální fotografii otevírá spolupráci mezi Kodakem a Olympusem nevídané možnosti. V dlouhodobějším rámci z ní budou mít užitek především uživatelé a napomůže též růstu celého odvětví.", řekl Kojima.

Program pro licencování patentů v oblasti digitálních fotoaparátů inicioval Kodak s cílem zpřístupnit své patentované technologie celému trhu a v tuto chvíli je v jednání s dalšími těchto přístrojů.

"Těšíme se na spolupráci s Olympusem při zpřístupňování digitálních technologií, jejich jednoduchosti a zábavnosti mezi uživateli.", řekl Willy Shih, prezident, Digital & Applied Imaging a senior viceprezident, Eastman Kodak Company. "Kodak investoval během posledních 25 let značné prostředky do vývoje digitálních fotoaparátů, obrazových snímačů a on-line foto služeb. Licencováním předáme výsledky tohoto vývoje zákazníkům v podobě lepších výrobků a služeb společně s ostatními výrobci."

Obě společnosti, Kodak i Olympus, jsou průkopníci vývoje digitálních fotoaparátů a jsou uznávanými leadery průmyslu digitálního zpracování obrazu. Kodak podal svůj první patent na digitální fotoaparát a integrovaný barevný snímač před více jak 25 lety. Olympus uvedl digitální fotoaparát s 810 000 pixelovým CCD snímačem v roce 1996, čímž zaujal spotřebitele uvažující o kvalitní digitální fotografii. Nedávno se stal Olympus prvním výrobcem, který začal dodávat 4 megapixelový fotoaparát pro spotřebitelský a poloprofesionální trh.

O společnosti: Foto-World, spol. s r. o. vznikla v roce 1993 spojením belgické firmy Eastbridge a firmy Kodak Ltd. Na českém trhu zastupuje firmu Kodak jako jediný oficiální distributor výrobků a služeb této značky. Firma Foto-World funguje na místním trhu 7 let a za tuto krátkou dobu se jí podařilo najít své místo a ukázat, že stejně jako ve světě i u nás se Kodak = kvalita.

Nejširší oblast sortimentu výrobků Kodak sestává z tzv. amatérských filmů a kompaktních fotoaparátů, rychle se rozrůstá oblast digitálních fotoaparátů spotřebních i profesionálních. Dále zde jsou minilaby Kodak Express, které tvoří po celé republice síť již více než 140 provozoven s nadstandardními službami. Nabídku doplňují skenery, sublimační tiskárny, inkjetový plotr, systémy Photo CD, CD a optické knihovny i celé systémy KODAK na zpracování listinných dokumentů. Neméně důležitou oblastí sortimentu Kodak jsou fotomateriály pro profesionální fotografy.

O společnosti: Roku 1879 byl Londýn centrem fotografického i obchodního světa, a právě zde zaregistroval George Eastman svůj patent na stroj vyrábějící potažené fotografické desky. Výroba suchých desek se rozběhla za finanční podpory Henry A. Stronga roku 1880 a 1.1.1881 Eastman a Strong založili Eastman Dry Plate Company. Roku 1883 rozčeřil Eastman trh uvedením filmu v roličce a o pět let později prodejem fotoaparátu KODAK pro laické použití. Od roku 1892 společnost nese název Eastman Kodak Company a dnes vlastní výrobní závody v Kanadě, Mexiku, Brazílii, Spojeném Království, Francii, Německu, Austrálii a USA. Produkty značky Kodak jsou dodávány prostřednictvím poboček a sesterských firem do více jak 150 zemí světa a v roce 2000 bylo dosaženo objemu necelých 14 miliard dolarů.

Kodak zákazníkům zároveň poskytuje širokou škálu digitálních služeb, které jim umožní vychutnat výhody digitální fotografie i při použití klasických fotoaparátů. On-line služby jako Kodak Picture Center Online na CVS.com, Kodak PhotoNet online, "You`ve Got Pictures" ve spolupráci s America Online a Kodak Picture CD či Kodak Picture Disk jsou dostupné na řadě míst. Tyto služby, spolu s tiskovým řešením Print@Kodak a stránkami kodak.com, činí z Kodaku leadera tohoto nového tržního segmentu.

O společnosti: Olympus je od roku 1919 předním dodavatelem fotografie "filmové" i "bezfilmové" a jeho cílem je prolomit bariéry a přinášet produkty nejen použitelné a výkonné, ale též užitečné. Technologie od Olympusu zahrnují optiku, přesné nástroje, zdravotnické potřeby a zpracování informací, ale všechny výrobky a služby jsou podřizovány jedné firemní filosofii: "focus on life, zaměřeno na život". Olympus je v čele současné revoluce ve fotografii se svými průlomovými výrobky spojujícími špičkovou optiku a digitální technologie. Olympus stále pracuje na inovacích a nedávno vytvořil zcela novou kategorii digitálních fotoaparátů, určenou jak pro profesionální fotografy, tak i běžné uživatele oceňující špičkové technologie a pohodlí.

Diskuze (1) Další článek: Elitní desky opět v Čechách!

Témata článku: , , , , , , , ,