Kolik tratí Microsoft za kus Xboxu 360?

Když v roce 2001 šel na trh Xbox, na každou konzoli doplácel Microsoft zhruba 125 dolarů (asi 3100 korun). Za 4 roky činily tyto ztráty až 4 miliardy dolarů, ovšem Xbox se stal se svými 22 milióny druhou nejprodávanější konzolí (Game Cube má 16 miliónů kusů, PS2 miliónů 90), což zřejmě Microsoftu stačí ke štěstí. Navíc se tyto ztráty kompenzují prodejem her na konzoli. Dnes je situace takříkajíc stejná. Podle BussinesWeek Microsoft tratí na každém Xboxu 360 s harddiskem zhruba 126 dolarů. Vyplývá to ze studie, kdy nechali rozmontovat Xbox 360 a spočetli součet cen za všechny součástky. Výsledná cena činila 470 dolarů, Xbox 360 "Premium Pack" se prodává za 399 dolarů, což činí ztrátu 71 dolarů (asi 1800 korun) jenom na součástkách konzole.

Započítano však není další příslušenství: bezdrátový ovladač, headset, Ethernet kabel, univerzální dálkové ovládání, kombinace HDTV a klasických A/V kabelů a napájecí adaptér. To vše zvedá ztrátu na právě zmiňovaných 126 dolarů. A to není do celkové částky započtena práce.

Doupě komentuje: Dotovat cenu konzole je běžnou praxí, ve výsledku se vám více než bohatě vrátí peníze z prodaných her. Vkrádá se nám tu otázka, kolik asi bude doplácet Sony na svoji PS3. Ta má totiž obsahovat daleko dražší hardware, než Xbox 360. Nedávno na veřejnost prosákly informace, že se bude PS3 prodávat zhruba za stejnou cenu jako Xbox 360. Později však tato zpráva byla dementována. Dokud tedy nebude známá konkrétní cena PS3, jsou veškeré spekulace vcelku zbytečné.

Zdroj: Gamespot

 

Váš názor Další článek: GALERIE: FPS Call of Juarez

Témata článku: , , , , , ,