PC

Kompletní průvodce Clive Barker´s Undying – 1/3

Tipy a triky, přehled kouzel, zbraní a velmi podrobný průvodce všemi lokacemi na více jak 15 stran formátu A4.
Tipy a triky, přehled kouzel, zbraní a velmi podrobný průvodce všemi lokacemi na více jak 15 stran formátu A4.

Tipy a poznámky autora
  • Ve hře je hodně enginových animací. Některé jdou ukončit tlačítkem pro střelbu, některé ne
  • Během vašeho putování najdete spoustu deníků, dopisů atd., které objasňují příběh. Pokud vás to zajímá, tak si je klidně přečtěte, ale na vývoj hry to nemá absolutně žádný vliv. Jsou snadno k nalezení, takže je nebudu všechny vyjmenovávat
  • Čas od času zaslechnete jakýsi tajemný šepot říkající „see“, „look“ a tak různě. To je oznámení, že je tam pomocí kouzla něco k vidění
  • Klávesou F3 se dostanete do archívu dopisů, dialogů, popisů zbraní, předmětů a úkolů
  • I když je někde velká spousta dveří, většinou jdou otevřít jen jedny, takže je prakticky nemožné zabloudit
  • Přechody z levelu do levelu jsou dost nepovedené, takže pokud se octnete například před dveřmi do jiné místnosti a nechcete ještě do dalšího kola, tak si pro jistotu hru uložte. Přechod se dá někdy poznat například tak, že místnost za dveřmi je tmavá a nic v ní není, někdy to však poznat nejde. Při přechodu do dalšího levelu budu pokaždé v návodu psát LOADING
  • S každou přibývající mapou se zvětšuje save, který na konci hry má přes 40 MB, což značně zpomaluje ukládání a nahrávání pozic. Doporučuji proto čas od času smazat nepotřebné soubory z adresáře save (názvy map, které jste už prošli)
  • Je lepší dobře zamířit a sejmout zmetka na jednu ránu do hlavy, než zběsile střílet, protože nabíjení trvá dlouho a nábojů není nazbyt (alespoň na začátku hry)
  • Amplifier je předmět, který zesílí o jeden stupeň jedno kouzlo. Na začátku jich bude hodně, ale neplýtvejte jimi zbytečně, protože až najdete ty opravdu kvalitní kouzla, tak nebudete mít čím amplifikovat. V klidu si maximálně vylepšete Scrye, Ectoplasma a Haste a zbytek si nechte na Lebky, Blesky a Štít.
Zbraně
Revolver – Šestiranný kolt, docela silný a dost přesný. Doba nabíjení je dobrá. Může střílet i stříbrné náboje (silnější).

Gel’ziabar Stone – Kouzelný kámen se schopností odhodit nepřítele dozadu, takže k vraždění nepoužitelný (pokud za nepřítelem není propast :-). Jeho další schopnost je amplifikovat jakékoliv kouzlo o jeden bod.

War Cannon – Tibetský válečný kanón je obdoba slizometu z Unreala, avšak místo slizu střílí led získaný z okolního vzduchu, takže nepotřebuje munici. Když chvíli podržíte tlačítko fire, tak vystřelí větší kouli, avšak s menším dosahem. Čím déle držíte, tím větší „bakule“. Vhodný zejména na obludy vylézající ze země, vyskytující se hlavně v první části Oneiros.

Shotgun – Klasická brokovnice. Může střílet jeden nebo dva náboje najednou, doba nabíjení je nepříjemně dlouhá, účinek průměrný. Vhodné zejména na Trsanti, mnichy a kostlivce. Může střílet fosforové náboje, tj. vznětlivé (vhodné na kytky).

Molotov – Zápalné lahve zvané Molotov koktejl jsou slabé a nepřesné, takže k ničemu.

Dynamit – Co říci k dynamitu? Je silný, ale na nepřátele se špatně aplikuje.

Scythe – Starodávná keltská zbraň. Svým vzhledem připomíná kosu, avšak svým účinkem spíše vikingskou dvoubřitou sekeru :-). Alternativní mód spočívá v mnohem silnějším švihu a schopnosti přidávat vám health (ubírá však manu). Tato zbraň bez problému nahradí brokovnici.

Speargun – Pravěká sniperovka. Není moc silná, ale v kombinaci s kouzlem Lightning je smrtící: pokud cíl stojí pod širým nebem, tak před výstřelem zakouzlete blesk, který šíp nabije. Jako každá sniperovka, má i tato schopnost zoomování.

Phoenix – Bájný pták, který vstal z popela... Při výstřelu se váš pohled přepne na jeho pohled a můžete řídit střelu. Efekt je vybuchující.

Kouzla
Scrye – Umožňuje v určitých místech vidět a slyšet úryvky minulosti. Na takovýchto místech vám tajemný hlas šeptem napovídá „see“, „scrye“, „look“... Další schopnost, asi ta důležitější, je osvětlování tmavých míst.

Ectoplasma – Střílení jakýchsi paprsků. Docela silné ale velmi nepřesné. Vhodné hlavně na začátku hry, například při nabíjení pistole.

Dispel Magic – Toto kouzlo využijete jen několikrát k odstranění magické clony.

Invoke – Oživování mrtvol. Vhodné pro odstranění nesmrtelných kostlivců, kteří když lehnou, tak jen na chvilku (poznáte je podle fialového zaměřovače).

Haste – Zrychlení pohybů, střelby i nabíjení.

Shield – Štít, který vás částečně ochrání před většinou kouzelných i fyzických útoků.

Skull Storm – Velmi silné útočné kouzlo: dalo by se říct, že to v Undying nahrazuje raketomet.

Lightning – Blesky nejsou moc dobré na útok, ale párkrát je použijete abyste se dostali dál. Smrtící je v kombinaci se Speargunem (viz. ZBRANĚ – Speargun)

Pokračování příště…

Váš názor Další článek: Red Faction – metla na ID Software

Témata článku: , , , , , , ,