Konec Baldur´s Gate je nablízku

Slyšte, slyšte, vy všichni lidé, kdož jste prožili ono dobrodružství překrásné, z malého městečka Candlekeep až do slavné metropole Baldur's Gate, a ještě dále, do tajemných hlubin dungeonů i pustin Pobřeží mečů, vedoucí! Váš příběh, příběh dětí Bhaala, ještě neskončil. Zbývá ještě rozřešit a tudíž i prožít poslední část této epické hádanky, příběhu, který nemá v žánru RPG obdoby.
Slyšte, slyšte, vy všichni lidé, kdož jste prožili ono dobrodružství překrásné, z malého městečka Candlekeep až do slavné metropole Baldur's Gate, a ještě dále, do tajemných hlubin dungeonů i pustin Pobřeží mečů, vedoucí! Váš příběh, příběh dětí Bhaala, ještě neskončil. Zbývá ještě rozřešit a tudíž i prožít poslední část této epické hádanky, příběhu, který nemá v žánru RPG obdoby. Poslední část ságy Baldur's Gate již brzy dorazí, datadisk Throne of Bhaal začíná pomalu ale jistě ovládat životy a duše všech pravověrných RPGčkařů.

V posledním předsmrtném záchvěvu tohoto velkolepého díla Baldur's Gate se zovoucího konečně odhalíte tajemství vašeho temného prokletí, rozpoutáte válku nadzemsky mocných sil a stanete se účastníky vzrušujícího dobrodružství, jež konečně dovede váš osud k naplnění.

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Není tomu tak dlouho, co byl tento datadisk oficiálně oznámen, a přitom již za několik málo měsíců má být na trhu. Čím to? Inu, to že byl oznámen teprve někdy v březnu tohoto roku ještě neznamená, že by v tu dobu musel být započat i vývoj. Popravdě, idea tohoto pokračování byla na světě ještě před dokončením samotného BG2! A vývoj začal někdy kolem října minulého roku - přibližně měsíc po té, co BG2 vyšlo. Abych vás dlouho nenapínal, prozradím, že datadisk má podle oficiálních zpráv vyjít někdy v létě tohoto roku, s největší pravděpodobností koncem letošních prázdnin či počátkem školního roku. A teď už honem rychle ke všem těm podivuhodným novinkám, které můžeme od Throne of Bhaal očekávat.

Většina z vás už jistě tuší, že všechno se to bude odehrávat ve zcela nové zemi, a ta nese název Tethyr. Rozprostírá se na jih od města Amn. Částečně bude také nová mapa zasahovat do země severní části země Calimshan. Má obsahovat přes 70 nových lokací. Stejně jako bylo BG2 naprosto odlišné od BG1, i Throne of Bhaal, přinese zcela nová prostředí - částí z té nádhery se můžete už teď pokochat na screenshotech co se rozvalují okolo. Celá mapa, o které jsem teď mluvil, se dá považovat za jakýsi "add-on", tedy přídavek. Tento datadisk má však ještě jednu část, tzv. "add-in", což by se nejlépe dalo přeložit asi jako 'dodatek'. Bude jím rozsáhlý podzemní komplex jeskyní (neboli "dungeon":) zvaný The Watcher's Keep. Jakmile nainstalujete ToB, bude tato oblast přidána do vaší existující Shadows of Amn mapy. To znamená, že se do něj budete moci dostat kdykoliv, kdy budete hrát tuto mapu. Samotní tvůrci hry však v mnoha rozhovorech upozorňují, že není moudré se do něj vydávat se skupinkou, jejíž průměrná úroveň zkušeností nebude dosahovat alespoň hodnoty 10. Watcher's Keep bude tvořit přibližně jednu polovinu celého datadisku (bude přístupný jak z mapy Shadows of Amn, tak samozřejmě i ToB), tedy asi 20-30 hodin čistého hraní. Podle Raye Muziky, zakladatele společnosti BioWare, je to jeden z nejlepších dungeonů, jaký kdy stvořili. Celý datadisk má potom nabídnout něco mezi čtyřiceti a šedesáti hodinami.

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

A jak to bude s postavami, resp. zkušenostmi? Inu, tady je situace velice přívětivá. Jednak si můžete importovat finální save ze SoA (což je, podobně jako v BG1, chvíle před závěrečným setkáním). Samozřejmě vám zůstane veškeré vybavení. Alternativou k tomuto řešení jest vybojovat závěrečnou bitvu a přes outro plynule přejít do ToB.

Další možností je importovat si jakýkoliv save ze SoA - a když říkám jakýkoliv, tak jakýkoliv. Taktéž bude možné importovat si své postavičky. Kterákoliv z nich, jenž ještě nedosáhla hodnoty dvou milionů XP jimi bude jaksi "obdarována" a navíc dostane "balíček na cestu" plný nejrůznějších užitečných věciček. "Bude zajištěno, abyste měli své postavy na příslušném levelu, na němž již budete schopni čelit zbrusu novým nástrahám v add-on sekci ToB - nedbaje toho, odkud jste si své postavy importovali." říká v jednom z rozhovorů Kevin Martens, hlavní designér hry.

Samozřejmou možností jest vytvoření zcela nových postav, které budou mít již od začátku přiděleny dva miliony XP (a samozřejmě i příslušná kouzla a dokonce i itemy). A nakonec vám všechny tyhle importovací možnosti dají přístup ke všem SoA postavám, které nejsou mrtvé, a navíc je zde jedno nové NPC, na které narazíte ve své nové pevnosti, a jež budete moci vzít do party. Kdo to je prozradím... po čase :-). Mimochodem, ona pevnost (Abyssal) bude mít jednu výbornou vlastnost - budete tam moc nechávat čekat jednotlivé členy vaší party. Tedy když budete potřebovat někoho odložit a jiného naopak přibrat, prostě zajdete do pevnosti, jednomu přikážete a by čekal, druhému, aby se připojil, a je to... můžete jít dál. Mimoto budou v pevnosti také připraveny četné truhly, do nichž budete moci ukládat ty poklady, které se vám nebude chtít tahat na dlouhých a nebezpečných cestách.

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

A co skill-cap, ptáte se? Ten je zde nastaven na úctyhodných (řekl bych možná, že až nedosažitelných) osm milionů XP! To znamená v průměru nějaký 40. level. Něco takového bude ale jen pro opravdu vytvrdlé pařany, maniaky, kteří se chystají projít celý datadsk hned několikrát. Pro ty normálnější z nás ;) je nachystáno odhadem takových pět milionů XP, což znamená levely kolem třicítky. Takovéto postavy budou vskutku třeba proti nepřátelům, kteří jsou pro nás nachystáni. Patří mezi ně například nemrtví beholděři, succuby či solaři, a taktéž, ta-dá, DRACI (pro ně je nachystána celá jedna nová zápletka/subquest). Hlavním přínosem budou vylepšené skripty, kterými se tyto potvory řídí. Dočkáme se tak konečně souhry jak třeba obrovských hord orků (bude to vizuální slast, poslat do takové hordy nějakého bojovníka na 40. úrovni, který ty smradlavé orčí ksichty rozmetá v několika sekundách po celém širém okolí... ehm), tak i menších skupinek třeba nějakých silnějších nestvůr - to vše bez jakéhokoliv zpomalení hry. Navíc zůstane zachována tradice jiných skupinek dobrodruhů, podobných té vaší - boje s takovýmito nepřáteli byly v SoA jedněmi z nejzábavnějších, a tvůrci toho chtějí samozřejmě využít.

Když už tu máme nová monstra, chtělo by to i nějaké nové postavy, které jim budou moci čelit. A tak se setkáme s novou třídou divokého mága, čaroděje, jenž sice vládne obrovsky silnou magií (tzv. divokou magií), však jsou to natolik mocné síly, že ani on sám je nedokáže stoprocentně ovládat. A tak se občas stane, že místo toho, aby zažehnul skupinku nepřátel středně silným fireballem, sešle smrtící blesky na všechny živé bytosti ve svém okolí, třeba včetně své vlastní skupiny.

Dále bude k dispozici ono nové NPC, které jsem zmiňoval o dva odstavce výše. Tak tedy, jeho jméno jest... Sarevok. To koukáte, co? Ano, byl to nepřítel. Jenže tak nějak zmoudřel a jeho neoddiskutovatelná magická moc se vám teď bude víc než hodit.

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Co se týká nových dovedností, hráči dostanou do vínku tzv. Vyšší schopnosti. Mezi ně patří např. Větrná smršť, která posílí bojovníka natolik, že bude schopen útočit desetkrát rychleji. Pak je tu Dech smrti, který umožní bojovníkovi zničit protivníky nižších úrovní jediným zásahem - tato schopnost však bude záviset na délce boje a schopnostech bojovníka bít se tváří v tvář. A ještě jeden Dech, totiž Dech draka, což bude zase specialita mágů. Díky této schopnosti budou čarodějové schopni vyvolat hlavu Great Wyrma, která pak na okolí sešle ohnivou smršť. Pomocí dovednosti zvané Koule ostří (Globe of Blades) bude moci dotyčný vyvolat... kouli ostří :-). Jistě není radno stát v její blízkosti, když se objeví, a už vůbec ne, když se rozpohybuje. To pak létají cáry masa...

Klerikové získají Bouři pomsty, pomocí které budou kněží schopni seslat ne nepřátele hněv bohů - všichni budou přismahnuti deštěm kyseliny, zemětřesením a blesky. Zloději nově dokáží míchat lektvary a vytvářet ještě smrtonosnější pasti.

Hráči, kteří si oblíbili v SoA tak trochu podceněného druida z něj budou mít v ToB jistě ohrmnou radost. Získá totiž hned několik výhod, jak co se týká XP, tak i svých schopností. Tak například úrovně jim budou přibývat o dost rychleji, čímž budou také rychleji získávat lepší dovednosti. Jmenujme například Greater Elemental Summoning, které mu umožní vyvolat tzv. Elemental Prince, jenž bude skutečně smrtící zbraní. Dále budou moci druidové získat například totální imunitu proti jedům, rozšíření spellbooků, atd. Vyjma těchto specialitek samozřejmě přibudou i běžná kouzla jako Bigbyho ruka či Přání. "Na druidech jsme skutečně zapracovali, a to hned od začátku - strávili jsme hodně času jejich balancováním tak, aby byli stejně hodnotní, jako kterákoliv jiná třída." dodává Kevin Martens.

Jedním z mnoha důvodů, proč jsou RPG tak zábavná, jsou i stovky a tisíce předmětů, jež je možno nacházet, používat, prodávat či směňovat. Nejinak tomu bude samozřejmě i v ToB, hráči zde naleznou nějakou stovku zcela nových itemů. Mnohé z nich budou jimi samotnými vyrobitelné (pro tento účel se bude v ToB, konkrétně ve vaší pevnosti, nacházet kovář - imp jménem Cespenar) či upgradovatelné dokonce k ještě větší síle. Například budete mít meč, jehož síla se zdvojnásobí, přidáte-li k němu ještě hruškovitý šperk. Vylepšitelné budou dokonce i předměty ze SoA. Například všemi oblíbený cep Flail of Ages bude mít ještě dvě přídavné hlavy - jednu otrávenou a jednu elektrickou. Paráda!

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Jedním z tajemných a nesmírně silných předmětů bude i tzv. Sada mnohověcí (volný překlad z 'Deck of Many Things'). Každá karta v této sadě jest unikátně vyzdobeným kovovým štítkem. Všechny se třpytí tajemnou energií a přestože každá Sada je jiná, všechny legendy se shodují, že tento druh artefaktu v sobě drží síly nepředstavitelné velikosti a proto musí být používán maximálně opatrně. Přesný účel těchto sil nemůže být znám, dokud nejsou karty vykresleny. Však jakmile jsou, je efekt, který mají na svého vlastníka, již nevratný. Předpokládá se, že Sadu lze užít jen tolikrát, dokud nezmizí a nepřesune se kamsi jinam v tomto universu... nikdo však neví přesně kam a vlastně ani proč.

Dalším velmi, velmi tajemným itemem, či lépe artefaktem, bude Stroj Luma šílence (Machine of Lum the Mad), což bude jakýsi "dědek náhoda". Pomocí četných pák a tlačítek budete moci dosáhnout toho, že vaše XP poskočí o několik desítek tisíc. Naopak se bude taky moct stát to, že skončíte na první úrovni. Tenhle stroj bude prostě něco naprosto nepředvídatelného - vždyť ten Lum byl šílenec, tak co byste čekali?!

Přejděme teď k "neherním věcem, týkajícím se ovládání hry a grafiky. V oblasti ovládání bude hned několik novinek, tou nejzajímavější je asi možnost stisknout klávesu TAB pro zvýraznění dveří, nádob, beden či prostě hromádek hov... err, věcí. Tvůrci se také dušují, že opravili některé chybky v multiplayeru, zejména ty ohledně připojování a celkové stability.

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal

Grafika samozřejmě zůstane akcelerovaná, krásná a úchvatná. Nová kouzla budou opět rvát oči z důlků všem, kdož se na ně i z dálky podívají. Tak jest a tak budiž! :-)

...Aneb ti Kanaďané si prostě nedají pokoj. Black Isle nikdy netvořili hry na jeden dva dny, vždyť oba předchozí díly dají dohromady minimálně dvě stě hodin čistého času. A proto se i od ToB dá očekávat nesmírně silný herní zážitek, který zase postrčí hranice žánru o kousek dál.

Tudíž zbývá už než čekat. Víte takřka všechno, co se lze dnes o datadisku Throne of Bhaal na internetu dozvědět. Pokud dění kolem ságy BG sledujete, či chcete sledovat, jistě vám přijde vhod adresa http://www.planetbaldursgate.com/, která je asi jednou z nejlepších. Najdete tam i odkazy na další slavná RPG jako Planescape Torment či Icewind Dale.

Hardwarové nároky se dají čekat podobné jako u BG2 - tedy minimálně PII 233MHz, 32MB RAM a alespoň takových 750MB.

Baldurs Gate 2: Throne of BhaalBaldurs Gate 2: Throne of Bhaal
Diskuze (3) Další článek: Age of Empires – král real-timových strategií

Témata článku: , , , , , , ,