Kontroverze ve hrách napříč časem aneb co to hraješ!

Kontroverzní témata a hry. Něco, co přiláká jak stovky zákazníků, tak moralistů a kritiků. Jak se má situace v moderní společnosti?

Pojďme se podívat na hry, které jsou očima kritiků považovány za obscénní a hraničící s morálkou, na ty přímo pěstující v lidech nenávist vůči jiným lidem, popřípadě mající připomínat ne příliš světlé dny moderní historie. Kontroverzních témat jsou některé hry plné. Jiné se snaží jít tak nějak s proudem, ale pak jsou zde naprosté extrémy, které stojí za zmínku a na něž se zaměří právě tento článek. Trocha historie neuškodí což?

Pojem kontroverze vám není jistě cizí, poněvadž ve vás vzbuzuje zájem o nějakou událost, osobu, popřípadě produkt. Je většinou negativního charakteru a odráží nějakou ideologickou hodnotu nebo analogii. V případě her není kontroverze dnes již ničím neobvyklým, podíváme-li se na některé tituly, které se v posledních letech staly předmětem diskuzí na fórech a konferencích. Média si projektů s kontroverzní tématikou všímají a bedlivě je sledují. Záměrně tím ale budují reklamu danému produktu podle hesla: "i špatná reklama je reklama“. U her to platí dvojnásob. Příklad můžeme najít například u Fox News, které se s oblibou naváží do herních titulů, v nichž se nějak výrazněji projeví nějaká kontroverzní tématika.

GTAart1.jpg
 

Podle citátu Jana Wericha ,,To je blbý, to se bude líbit“ by se dal charakterizovat přístup některých vývojářských studií, např. EA, k tvorbě her. V dnešní době, kdy je od sebe možné většinu titulů rozeznat pomalu jen podle vnější obálky a názvu, oproti hrám z dob minulých je na trhu poměrně pusto a šedo a situaci zachraňují snad jen indie tituly. Není divu, že se tvůrci už musí více zamýšlet nad obsahem a provedením, aby co nejvíce zaujali hráče a právě v případech, kdy jim buď dojdou nápady, nebo tak činí cíleně, stvoří chiméru. Ta se může stát kultem, jak si za chvilku ukážeme, nebo také může dost rozhodit a znechutit, a právě v těchto případech jsou do zbraně povoláni kritici herního odvětví.

Kontroverze ve hrách stejně jako u filmů nemůže být ledajaká, musí být součástí konceptu a stylově odpovídat výrazovým prvkům, jakými se hra vyznačuje. Některé lze svým způsobem považovat za umělecká díla, jak jejich autoři tvrdí, jiné za prachsprosté vymývárny.

return-to-castle-wolfenstein-1 - 1024x768.jpg
 

Nové neznamená nutně dobré

Pro lepší orientaci si upřesníme, co do kontroverzních témat v herním průmyslu spadá a čeho se vývojáři dotýkají většinou okrajově, poněvadž nechtějí – logicky – vzbudit nežádoucí zájem médií nebo určitých lidí. Oproti těmto relativně umírněným postojům máme protipóly v podobě propagandistických titulů mnohdy z produkce jednorázových vydavatelů, které svou grafikou připomínají spíš patlanice dětí ze základní školy, než seriózní a promyšlené tituly.

Nyní si vymezíme pojmy, které se ve hrách označují přídavkem kontroverzní.

Jedná se o explicitní nahotu (popř. obskurní sexualitu), mučení (především dramatické a pomalé), bezdůvodné násilí a zabíjení ať už zvířat nebo lidí, projevy rasismu, terorismus, politickou ideologii. Za kontroverzní mohou být označeny i hry s velkým počtem bugů, což je důsledkem vyššího smyslu pro detail u hráčů, než tomu bylo dříve. Dalším důležitým aspektem je fakt, že brutální násilí ve hrách nevadí, děje-li se tak z pohledu dobra nebo zákona za účelem dosažení vyšších, často morálních cílů.

18097_mass-effect-3.jpg
 

Rozdíl kontroverzních her od kontroverzních filmů spočívá v tom, co nazýváme alegorická kontroverze. Znamená to, že kontroverze obsažená v díle není účelová, ale je pouhou alegorií k něčemu jinému, např. se jedná o umělecké dílo znázorněné velmi obscénním způsobem, jakým to umí snad jen Lars von Trier, který tvrdí, že záleží na divácích, jestli v jeho filmech spatřují nějakou hlubokou uměleckou hodnotu nebo jen počin choré mysli. Můžeme to vidět u jeho filmů Antikrist nebo Nymfomanka, které byly oba velmi kontroverzními.

U většiny kontroverzních her se zdá, že něco takového, jako umělecký alegorický přesah, někdy úplně chybí.

florida-children-accidentally-shown-raunchy-trailer-for-nymphomaniac.jpg
 

Herní hříčky pod lupou

Nyní se pojďme podívat blíže na konkrétní tituly, které se za kontroverzní rozhodně označit dají – pokusil jsem se je seřadit do škály od těch relativně umírněných až po tvrdé kalibry.

Second Life (Linden Lab 2003)

Hra je výtvorem jediného člověka, který si na ní postavil celkem zajímavý byznys. Je ve 3D a poskytuje věrnou kopii moderního světa, kde lze stejně jako v jiných online hrách hrát za avatara. U Second Life nastal v roce 2010 celkem velký boom v propojení reálných peněz za služby (čtěte sex) ve virtuálním světě. Dnes už se netěší takové popularitě.

Portal 2 (Valve Corporation 2011)

Celkem nová hra od Valve. Kvalitně zpracovaná logická exit style gameska, kde se musíte pomocí spojování portálů dostat z různých typů místností. Kde je teda problém? Jste představeni jako adoptovaný jedinec a robot ve hře si z vás utahuje kvůli vašemu původu. Mediální poprask kolem titulu spustil americký otec, který hru hrál se svou desetiletou adoptovanou dcerou a podle něj promluva ve hře narušila psychiku dítěte a jeho pozdější pochopení pojmu adopce. Je však nutno připomenout, že se jedná zatím o ojedinělý případ a společnost Valve se k tomuto zatím nevyjádřila.

8:46 (Amazon 2015)

Celkem kontroverzním titulem je 8:46, což odkazuje k 11. září 2001, konkrétně k času, kdy do Jižní věže Světového obchodního centra narazilo první letadlo. Hra, nebo spíše interaktivní film, je z pohledu první osoby a je určena primárně pro brýle Oculus Rift. Zádrhel je v tom, že se ocitnete v roli jednoho ze zaměstnanců WTC a sledujete nejdříve jeden a následně druhý náraz obou letadel z nejvyššího parta Jižní věže.

Grand Theft Auto (Rockstar Games 1997-2015)

Velmi populární série s několika pokračováními, kdy se na každý díl čekalo s napětím, byla kontroverzní snad každým coulem. Snad poprvé jste mohli hrát v celkem propracovaném světě zločinu, což s sebou neslo i další negativní faktory. Poslední díly jsou i přes svou popularitu plné násilí, mučení a zabíjení v městském prostředí a vtahují hráče do světa amerických gangů, což je pro ně v zásadě reklama.

Special Force 2: Tale of the Truthful Pledge (Hizballáh 2007)

Tak a teď trošku tvrdší kalibr. Tato FPS střílečka reflektuje boj hnutí Hizballah proti izraelským jednotkám v Libanonu. Hráč je vsazen do role bojovníka Hizballahu, který dostal za úkol osvobodit tankistu ze zajetí izraelských okupantů. Grafika není až tak povedená, hudba a zvuky jsou poměrně jednotvárné. Většinou zaznívají náboženské písně při brouzdání pouští. Vydavatelem této hry je samo hnutí Hizballah, které tímto krokem chtěl posílit válečné úsilí na území Libanonu.

Six days of Fallujah (Atomic Games 2013 - 2015)

Hra z dílen Atomic Games, která měla vyjít už v roce 2013 a měla reflektovat aktuálně probíhající válečný konflikt v Íráku. Vydání hry bylo ale odloženo kvůli četným stížnostem rodin vojáků bojujících v ozbrojených konfliktech na Blízkém východě. Nakonec byla zcela zrušena.

Return to Castle Wolfenstein (Gray Matter Studios 2001)

Známý a oblíbený Wolfík není ani tak kontroverzní ve světě, jako je tomu v Německu, kde je zákonem zakázáno produkovat hry s nacistickou tématikou, a proto musel být Wolfenstein pro německý trh upraven. Musely se oddělat hákové kříže a další v Německu zakázaná symbolika, díky čemuž titul v zásadě ztratil polovinu svého kouzla.

Mass Effect (BioWare 2008 - 2012)

Kdo jiný má na triku více kontroverzí ve hrách, než EA. U těchto titulů můžeme oproti jiným zpozorovat zajímavý prvek navíc, řeší se zde homosexualita, tzn. jako postava můžete svádět i NPC stejného pohlaví a v případě Mass Effectu je k dispozici i homosexuální mimozemské porno, což se stalo poměrnou diskutovaným tématem mezi herními kritiky. Hra také zásadním způsobem řeší přístup k novým rasám a řeší i další filosofické otázky kolem této problematiky.

Postal (Running With Scissors​ 1997 - 2011)

Postal je prostě o týpkovi, který se naštval a tak si jde svůj vztek vybít na všem, co mu padne do cesty. Třeba na sousedovic kočce, kterou zabije, napíchne ji na klacek a s tímto kyjem dále masakruje třeba přiběhnuvšího policistu, kterému vezme pistoli a jde vystřílet nákupní středisko, kde si poté koupí chleba, mléko, nějaké chipsy, zaplatí a odejde, jako by se nechumelilo.

Celá hra je pouze o bezprecedentním násilí, což může na některé jedince působit celkem otupujícím způsobem, když se například s něčím podobným setká ve skutečnosti. Zatím ale není vědecky prokázáno, že by násilné hry měly za důsledek spáchání podobných činů v reálném světě. Právě naopak se ukazuje, a Postal je toho dobrým příkladem, že některé jsou určeny k tomu, aby si člověk někde vybil vztek a nikoho při tom nezranil. A na to už socilogické výzkumy existují.

Resident Evil 5 (Capcom 2009)

Klasická zombie survival hra, která se odehrává na africkém kontinentu a v hlavní roli je policista běloch. Více netřeba komentovat.

Carmageddon (Stainless Games 1997)

Dnes již pro některé gamery opravdový kulťák, kde musíte co nejefektivnějším způsobem v autě zmasakrovat co nejvíce lidí, za což jste pak odměňování a můžete si auto i vylepšovat. Kontroverze hry je celkem zjevná. Zabíjení lidí za odměnu je zde jedinou náplní, i když dojet do cíle jako první by také nebylo špatné. Někdy.

Manhunt (Rockstar North 2003)

Celkem brutální kousek, který je z pohledu třetí osoby. Vizualizace hry vypadá jako pohled skryté kamery z reality show, o kterou ve hře i jde. Ocitnete se v roli soutěžícího, který se najednou objevil v podivné show, kde jste oceňováni podle toho, jak kreativně se vám podaří zabít různé kriminálníky nebo feťáky, jež jsou vám předhozeni. Všude cáká krev a to všechno podmalovává sténání vaší oběti. Tato hra je vtělenou kontroverzí a schvaluje násilí na bezbranném člověku i jeho zabití. V mnoha zemích světa je hra zcela zakázána.

Hatred (Destructive Creations 2015)

Přednedávnem vyšla hra Hatred, která je o zabijákovi, jenž poměrně brutálním způsobem masakruje lidi ve hře. Zabíjení je zde ospravedlněno filosofií, že záchrana nemá cenu, vše je beznadějné, jistá je jen smrt. Sama hry je díky povrchnímu násilí terčem kritiky. Mnozí hráči si ji ale chválí.

JFK Reloaded (Traffic Games 2004)

Graficky celkem jednoduchá FPS střílečka, kde si střihnete roli zabijáka Lee Harveyho Oswalda a máte za úkol zabít prezidenta Kennedyho. Poprask kolem hry nastal ve chvíli, kdy vývojáři prohlásili, že dají 10 000 dolarů tomu, komu se prezidenta podaří zabít co nejvěrněji skutečnosti. V tomto ohledu počin vzbudil rozhořčení u rodiny Kennedyových, která se proti němu vyhradila.

1378 km (Jens M. Stober 2010)

Velmi kontroverzní německá FPS střílečka, jejíž samotná tématika budí rozčarování. Ústředním motivem děje je útěk z Východního Německa na západ a vy si můžete vybrat, jestli budete hrát za uprchlíka, který se snaží zdrhnout z východního bloku, nebo pohraničníka, takže máte tím pádem za úkol uprchlíky střílet.

RapeLay (Illusion Soft​ 2006)

Nechutnou obscénní zábavou v přímém přenosu je japonská hra RapeLay. Jak už název sám napovídá, ústředním motivem bude znásilnění. V roli úchyla si vyhlídnete svou oběť, třeba na stanici metra, chvilku ji sledujete, navazujete kontakt apod. Cílem je dívku, vaši oběť, co nejbrutálnějším způsobem znásilnit. Můžete ještě pak sledovat růst plodu vaší „lásky“ a následný potrat, ale na to asi už musíte mít opravdu silný žaludek. V Japonsku je hra poměrně oblíbená, jinde na světě je obvykle zakázaná. Ach ti japončíci.

Phantasmagoria (Sierra On-Line 1995)

Tato hra je už poměrně terno. Jedná se o starou adventuru s živými herci, což jí posouvá trochu na úroveň interaktivního filmu. Vyšla v roce 1995 a ústředním motivem je dívka, která prozkoumává tajemný a strašidelný dům se svým manželem, ale vše se tak nějak zvrtne. Ve hře se pak objevují obscénní masochistické výjevy snoubící se s pornem. Přesto všechno trhala tato hra v roce, kdy vyšla, prodejní rekordy. Proč asi.

Jak vidno, Grand Theft Auto jen zlehka lehtá trešničku na dortu světové kontroverze. A jaké tituly zježily chlupy právě vám? Podělte se v diskuzi!

Diskuze (5) Další článek: Brutálních 10 minut z japonské rubačky Code Vein

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,