Konzole 3DS a Wii U se pomalu loučí. Nintendo jim omezí obchody, vše směřuje na Switch

Kapitoly handheldů i stolních konzolí se uzavírají, teď už tady bude jen hybridní Switch

Budoucnost patří hybridní konzoli Switch a Nintendo to dává světu velmi zřetelně najevo. Jeho předchozí konzole 3DS a Wii U brzy přijdou o své online obchody jménem eShop, žádný hráč už z nich nebude moci stahovat hry, ani do zdejších účtů nahrávat žádné finance. Ukončovací proces začne v březnu a skončí o rok později.

Podle Nintenda je to přirozený vývoj, každý produkt jednou končí a konzole 3DS a Wii U už mají svou slávu za sebou. První jmenovanou přestala firma vyrábět v roce 2020, druhou už o tři roky dříve, přičemž ukončování podpory přidružených softwarových doplňků je dalším krokem, jak donutit lidi přejít na novější generace zařízení. 

Přitom obě konzole si ještě určitou fanouškovskou základnu drží, po oznámení společnosti se na Twitteru objevila řada stížností od nespokojených hráčů, kteří by hry i nadále rádi stahovali. Fyzické verze původních titulů jsou totiž stále hůře k dostání, po ukončení eshopu se navíc zvedne jejich cena. 

Nintendo původně odkazovalo zájemce, ať si zřídí předplatitelský účet v Nintendo Switch Online, které nazvalo „efektivním místem pro získání široké škály titulů“, toto doporučení ale nakonec smazalo, ostatně nedávalo smysl – majitelům 3DS i Wii U je takový účet v zásadě k ničemu. Některé klasické hry pro tyto platformy se tak skutečně stanou téměř nedostupnými. Celkem jich zde bylo 1799. 

Nejdříve bude 23. března letošního roku ukončena možnost přidávat finance na účty eShopů. Na konci srpna na tyto účty nebude možné přidávat prostředky ani tzv. Nintendo eShop kartou, což je v podstatě dárkový poukaz. Příští březen pak zcela skončí možnost nakupovat hry a uplatňovat kódy. Již zakoupené hry by však i nadále mělo být možné z obchodů stahovat.

Sony v minulosti řešilo podobný problém s konzolemi PS3 a Vita. Když byly jejich obchody ukončeny, strhla se tak velká kritika, že firma nakonec ustoupila a nechala je v provozu. 

Nintendo zatím nevypadá, že by chtělo couvnout, navíc jeho Switchi se daří. Loni se zařízení stalo nejprodávanější domácí konzolí v historii firmy s prodanými 103,54 miliony kusy a dnes je toto číslo ještě větší.

Váš názor Další článek: Recenze hry Jurassic World Evolution 2. Návrat do druhohor ponechal předchozí chyby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,