Kóta 236 – ze života hmyzu

Život není peříčko. Zvláště jste-li mravenec, který je povolán do armády, aby se utkal v boji proti ohavným hmyzím vetřelcům, jako jsou například švábi, pijavice a jiná havěť. Vskutku zajímavý námět na počítačovou hru, to se jen tak v dnešní době nevidí. Máte-li tedy rádi hry vybočující z průměru, možná toto bude ta pravá hra pro vás.
Život není peříčko. Zvláště jste-li mravenec, který je povolán do armády, aby se utkal v boji proti ohavným hmyzím vetřelcům, jako jsou například švábi, pijavice a jiná havěť. Vskutku zajímavý námět na počítačovou hru, to se jen tak v dnešní době nevidí. Máte-li tedy rádi hry vybočující z průměru, možná toto bude ta pravá hra pro vás.

Jste-li pravidelnými čtenáři této rubriky, jistě vám nebude jméno Ing. Miroslava Němečka neznámé. Od tohoto autora jsme tu na Doupěti měli několik povedených freewarových her, vzpomeňme například na logický vlak či závodní autodrom. Dnes máme tu čest vám představit jeho další hru, jež svou kvalitou uchvátila porotu posuzující hry v letošním ročníku Becherovka Game natolik, že se jí rozhodli udělit pěkné druhé místo.

Kóta 236Kóta 236

Jak jsem již nastínil výše, v této hře se vžijete do malého mravenčího pěšáka, který dostal krátký, ale výřečný povolávací rozkaz, na němž se praví, že byl povolán do armády Černých, aby splnil jeden závažný úkol – zbavil zemi cizáckých hmyzích vetřelců a získal zpět starodávný léčivý pramen se strategickým označením „kóta 236“. Celá hra se odehrává, jak je asi zřejmé, někde v přírodě, konkrétně v kopcovité krajině, v níž převažuje zelená barva. Samotná hra není rozdělena na jednotlivé levely, nýbrž na sekce, které jsou ve hře od sebe vždy odděleny bránou, u níž stojí informační tabule s nápisem, do jakého území právě vstupujete. Těchto území je tu několik a každé z nich je obýváno jinými zástupci živočišné říše - jednou to jsou červi, podruhé pijavice, potřetí pavouci a tak dále. Vy tedy musíte projít všemi územími a přitom ničit vše, co vám přijde do cesty. Zní to docela snadně, ale nepřátel jsou kvanta, hlavně v poslední části hry. Abyste se s nimi mohli lépe vypořádat, můžete v průběhu cesty nacházet různé zbraně a brnění. Zbraně nemůžete používat všechny najednou, nýbrž se vždy provede upgrade vašeho bojovníka, což poznáte například tím, že změní svou podobu, svůj šat.

Hra působí dojmem komplexnosti a skoro by se na první pohled mohlo zdát, že váš pohyb není omezen, nicméně do kopců, jimiž je prostředí ohraničeno, váš mraveneček nevyleze. Jedním z nejpodstatnějších negativ hry je dle mého názoru to, že celou hru je možno doslova přeběhnout za necelých 15 minut, bez toho, aniž byste jednou vystřelili – pokud budete dostatečně rychlí a budete před nepřáteli dobře manévrovat, vůbec nemusíte používat zbraní! To trochu degraduje onu akčnost ze hry. Další věcí, jež se mi nelíbila, bylo, že po dobu hry nemáte nikde zobrazen stav vašeho života a vy se jen můžete domnívat, jak jste v dané chvíli na tom. No a konečně poslední věcí je přílišná podobnost prostředí a jeho neměnnost během hry. To může mít za následek, že se u hry budete po chvíli nudit.

Kóta 236Kóta 236

Nicméně postavím-li vedle sebe klady a zápory, myslím, že Kóta 236 je z větší části hrou lepší a její pozitiva převýší negativa. Jedná se také o jednu z nejlepších českých freeware her ve 3D, co se týče zpracování a navíc si lze měnit pohled, jakým budete na hru nazírat – buď z vlastních očí či z pohledu třetí osoby. Jak jistě vidíte, možností je spousta a zábava, kterou vám hra poskytne, je dostatečná. Zkuste a určitě se u hry budete bavit tak jako já.

Download (1,2 MB) zde.

Homepage: www.gemtree.cz.

Váš názor Další článek: Half–Life – vzkříšení legendy

Témata článku: , , , ,