Krátké zamyšlení nad českými freewarovými hrami

Jestliže jste někdy dumali nad tím, kam kráčí amatérské hry z našich luhů a hájů, aniž jste tuto záhadu vyřešili, nabízíme vám záchranné lano. Připravili jsme kratší povídání, ve kterém se dozvíte, co většina autorů jejich vývojem sleduje nebo čím si tyto hry zasluhují vaši pozornost. Autorem je jeden z nejzasvěcenějších: šéfredaktor serveru FreeHry.cz.

Amatérský?

Ještě než se společně ponoříme do hlubinného zákoutí volně šiřitelných her, musím se všem týmům omluvit za použití sousloví “amatérský vývojář“. Jak řekl Martin Klíma z Altar Interactive, slovo amatérský rozhodně nevystihuje kvality jednotlivých týmů, nýbrž bylo použito pro nekomerční postavení na trhu. Právě ono postavení tvoří každého z nich tak jedinečně amatérským. Troufám si tvrdit, že mnozí lidé, tvořící naše oblíbené hry zdarma, v ledasčem předčí i některé profesionály. Otázkou zůstává, zdalipak dostanou šanci ukázat své dovednosti na profesionální úrovni. Mnozí tu čest již měli a vida, dnes jsou z některých z nich ti nejlepší ve svém oboru.

Pot a dřina

Asi každý mi dá za pravdu, že vytvořit kvalitní titul je práce pro silné povahy. Veškeré polo-profesionální týmy bez jakékoliv finanční či technické podpory se musí vypořádat s faktem, že jejich dílo je vyráběno bez sebemenšího nároku na nějaký ten bonus. Jistě, pro každého z nich je sladkou odměnou, když se jejich produkt hráčské veřejnosti líbí a ta je šíří dál mezi své kamarády. Nakonec se stane klasikou a nebo dokonce legendou, hranou o přestávkách či poledních pauzách. Mějme přeci jen na mysli, že ti lidé nám kromě kvalitní hry dávají kus ze sebe, svůj volný čas nebo své dovednosti, a to bez sebemenšího nároku na naši peněženku. Tohoto si bohužel většina hráčů nevšímá, což je celkem smutné.

České je hezké

Česká freewarová scéna zaznamenala v poslední době veliký rozmach. Vznikají totiž stále nové a nové týmy. Jen pro porovnání, před rokem bylo registrovaných týmů přibližně jedno sto, přičemž v současnosti nám pomyslný ukazováček spočinul na bezmála trojnásobku. Čím je to způsobeno?

  

Martin Klíma referuje o freehrách * Berušky II * Redeemer

Tak v prvé řadě je to vize budoucnosti. Téměř každý mladý člověk totiž vidí budoucnost v počítačích. Dělání jednoduchých her je jedna z možností, jak se naučit vytvářet složitější věci a postupem času se tímto vypracovat až na příčky nejvyšší. A kdo jim v tom pomáhá?

Některé instituce si již uvědomily zájem široké veřejnosti o tento druh zábavy, a proto se rozhodly založit nejrůznější akce, soutěže, ba i celé organizace, které by měly jednotlivým týmům dodat inspiraci, sebevědomí a hlavně podporu. Do této skupiny bych bezesporu zařadil firmu Jan Becher, jež pořádá soutěž Becherovka Game. V té se dají vyhrát opravdu lákavé ceny, kupříkladu vloni a předloni to bylo za prvenství rovných 50 000 Kč, letos to bude poukaz na špičkový počítač, což je dozajista celkem slušné lákadlo. Dalším, ovšem neméně podstatným duem institucí jsou servery ČeskéHry a CZ-one. Oba dva si berou na mušku sdružování amatérských developerů, jimž poskytují hosting, jisté zázemí a publicitu (ČeskéHry akcí Game Developers Session, CZ-one svojí rubrikou v časopisu Gamestar). Není tudíž divu, že vznikají stále lepší a lepší hry.

Naše chlouba

Kvalitních počinů z našich národních stájí je mnoho a bylo by jistě zbytečné vyjmenovávat jeden po druhém. Proto se raději zaměřím na opravdovou špičku ledovce, na níž má své pevné místo kupříkladu stále očekávaná, ovšem pro veřejnost již spuštěná online strategie Monarchia. A co třeba slavní Bulánci nebo perfektně vypadající Berušky II? Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na takřka legendární závodní simulátor Trabi II či ostře sledovanou 3D akci Redeemer.

  

Monarchia * 6 ženichů a 1 navíc * Trabi II

Nesmí chybět ani připravované pokračovaní stařičké adventury 7 dní a 7 nocí, nazvaně stejně originálně 6 ženichů a 1 navíc. Tímto rozhodně nechci zavrhnout ostatní tituly do věčného stínu, ba naopak, autoři možná nabudou větší motivace a jejich gamesy se tak možná - po vzoru výše zmiňovaných - stanou nezapomenutelnými, či alespoň při samotném vývoji velmi nadějnými.

Kouzlo českých freewarovarovek

Nyní se dostáváme k hlavní otázce celé téhle této úvahy, a to: jaké je tedy postavení českých freewarovek doma i ve světě?

 

Bulánci * Game Developers Session 2003

Pakliže bych měl srovnávat to množství titulů, jež mi za rok “praxe“ na serveru FreeHry.cz prošlo rukama, vyvodil jsem následující poznatek. České produkty se objevují poměrně málo, ale když už se nějaký najde, stojí opravdu za to. Byť by to měla být největší hloupost jakou jste kdy hráli, i přesto má něco do sebe. Z toho plyne jediné. Kdybychom porovnali domácí a zahraniční titul téměř identické kvality, vždy by zvítězil ten náš, poněvadž jeho kouzlo je jedinečné, tudíž i nenapodobitelné. Autoři do svého “dítěte“ povětšinou vloží poměrně dost ze sebe, a právě to dělá českou freeware hru pro české hráče maximálně přitažlivou. A tak to má být!

České freeware hry vychází pravidelně i na Doupěti ve spolupráci se serverem www.freehry.cz!

Váš názor Další článek: Jeho Veličenstvo Gran Turismo 4

Témata článku: , , , , , , , , , , ,