Kronika zločinu: je vrahem zahradník? | Recenze

Kriminální seriály se už řadu let těší obrovskému úspěchu u televizních diváků. Co takhle vyzkoušet si řešení závažných trestných činů na vlastní kůži? Tak vzhůru do Londýna, Scotland Yard vás potřebuje!

Co baví

  • Atmosféra
  • Dospělost
  • Zajímavé případy
  • Funkční propojení s aplikací

Co vadí

  • Většina hry probíhá v aplikaci
  • Nulová znovuhratelnost
7/10
Hodnocení

Kronika zločinu vyšla česky pod hlavičkou vydavatelství Mindok už v roce 2018, v průběhu letošního roku se navíc dočkala počeštěného rozšíření s názvem Noir, které vás zavede do 40. a 50. let minulého století. Původní Kronika zločinu se odehrává v současném Londýně, kde se stáváte vyšetřovatelem na oddělení vražd v místní pobočce Scotland Yardu.

kronika1.jpg

Základní hra vám nabídne pět případů, z nichž jeden je ale roztažený do tří scénářů. Zápletky jsou jako vystřižené z nějaké televizní kriminálky. K dispozici je také jeden výukový scénář, ten je však z pochopitelných důvodů ve všech směrech slabší než ostatní. Vzhledem k tomu, že hru vydává Mindok, který se zaměřuje spíše na rodinné hry, jsme očekávali, že scénáře nebudou nikterak drastické, ve skutečnosti je ale Kronika zločinu dospělou hrou, která se nebojí ukázat mrtvé tělo v kaluži krve.

To, co hráče při diskuzích o hře rozděluje na dvě poloviny, je způsob hraní. V krabici s hrou totiž naleznete pouze několik hracích desek, balíček karet postav a balíček karet předmětů. Každá z hracích komponent má přitom na sobě QR kód. Většina hry se totiž odehrává v aplikaci, kterou si budete muset (bezplatně) stáhnout. Pokud es chcete pohybovat mezi jednotlivými lokacemi, jednoduše nahrajete jejich kód do aplikace a ona vám nabídne další akce, které na daném místě můžete provádět. Pokud si chcete vyslechnout podezřelé, opět stačí naskenovat kartu dané osoby. Osob se samozřejmě můžete ptát na ostatní podezřelé, případně předměty a místa (opět tím, že je naskenujete).

kronika5.pngkronika6.jpgkronika8.jpg

Při vyšetřování vám bude k dispozici laboratoř, IT oddělení, pitevna a také kriminolog, s jejichž pomocí je skládání mozaiky trestného činu přece jen snazší. Laboratoř vám pomůže analyzovat předměty nalezené na místě činu, ajťák si poradí s mobily, notebooky a dalšími elektronickými hračkami, na pitevně se dozvíte, jak byly oběti zavražděny a konečně s kriminologem můžete probrat psychologický profil vraha. Nutno podotknout, že při návštěvách těchto oddělení si budete připadat jako opravdový vyšetřovatel.

Oceňujeme také minihru při hledání na místě činu. Aplikace vám dá minutu na to, abyste se kolem porozhlédli a řekli spoluhráčům, co všechno vidíte. Oni pak mají za úkol vybrat z kartiček předmětů ty, které jim řeknete. Posléze ještě všechny necháte prozkoumat v laboratoři, abyste měli jistotu, že jste na správné stopě. Hra vás nijak nevede za ručičku, na všechno si tady, stejně jako při skutečném policejním vyšetřování, budete muset přijít sami.

Screenshot_2020-12-09-14-05-27-142_com.everydayiplay.scanandplay.coc.pngScreenshot_2020-12-09-14-05-55-125_com.everydayiplay.scanandplay.coc.pngScreenshot_2020-12-09-14-08-27-827_com.everydayiplay.scanandplay.coc.png

Obtížnost hry závisí na vámi zvoleném scénáři. Vyšetřování vám navíc znesnadňuje časový limit, který se vám krátí s každou další akcí, ať už je to výslech osoby, nebo přejezd na další místo. Při závěrečném odhalení pak nestačí jen určit vraha (případně další pachatele, pokud se případ rozvětví), ale také vražednou zbraň a důvod vraždy. Při vyšetřování tak musíte být velice pozorní a doporučujeme dělat si při hraní poznámky, jinak se v tom velice snadno ztratíte. Před vámi na stole jsou totiž pouze rozprostřeny dílky lokací s postavami a aplikace nezaznamenává všechno, co se dozvíte. Počítejte navíc s tím, že situace se tu a tam může zvrtnout a bude třeba rychle jednat. A vaši nadřízení nejsou moc ochotní tolerovat, když dlouho stojíte na místě.

Vizuál hry nás trochu překvapil. Podobizny postav jsou lehce stylizované s nádechem komiksu, nutno však podotknout, že poněkud děsivého komiksu a z některých postav jsme tak trochu rozpačití. Troch zamrzí, že kartičky předmětů neobsahují ilustraci a je na nich tak pouze napsaný název, chápeme však, že ilustrace by mohly být zavádějící vzhledem k tomu, že se předměty využívají pro všechny případy. Co můžeme hodnotit jednoznačně kladně je hudební podkres v aplikaci.

kronika3.jpg

Kronika zločinu je dost možná jiná hra, než jakou byste na první pohled čekali. Chápeme, že hry, které využívají aplikace nesednou každému, zde navíc v krabici najdete jen minimum komponent a většina hraní se skutečně odehrává právě v aplikaci. Na druhé straně nás příjemně překvapila dospělost scénářů, které jsou opravdu zajímavé a mají příjemnou obtížnost (=nedá se říct, že byste se někde vyloženě zasekli, nebo naopak případ rychle prosvištěli).

Hra má také parádní detektivní atmosféru, protože v ní nejen vyslýcháte podezřelé osoby, ale také zkoumáte předměty a hledáte i sebemenší souvislosti. Drobnou vadou na kráse může být fakt, že Kroniku zločinu jsou pouze na jedno zahrání, po vyšetření případu už totiž nebudete mít důvod, proč se ke hře vracet – to snad jen v případě, že by se vám řešení případu opravdu hrubě nepovedlo a chtěli byste si zlepšit reputaci.

Název: Kronika zločinu
Vydavatel: Mindok
Počet hráčů: 1-4
Herní doba: 90 minut
Doporučený věk: 14+
Doporučená cena: 699 Kč

Verdikt

Parádní detektivka, která vás svou atmosférou naprosto pohltí. Jedinou výraznější chybou je snad jen fakt, že se většina hry odehrává v aplikaci, a to nemusí sednout každému.

Váš názor Další článek: Vyzkoušejte si Little Nightmares 2 na PC, demo je zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,