Krvavá jatka říznutá antikou v FPS Will Rock + 20 nepublikovaných obrázků!

Měli jsme příležitost na vlastní kůži otestovat téměř finální verzi titulu Will Rock, nápadité akce ve stylu Serious Sam, která hodlá všechny hráče oslovit jednoduchou a přímočarou akcí s příměsí antických prvků. O grafických kvalitách tohoto hratelnostně okouzlujícího dílka vás jisto jistě přesvědčí 20 nových screenshotů z mnoha pasáží hry, které vám dnes spolu s dalšími postřehy z hraní přinášíme.

Will Rock - budgetový titul sázející na popularitu herní série Serious Sam, prosté a jednoduché střílečky, pro níž byl spletitý příběh a nápadité dění pouze přežitkem moderní doby. Je Will Rock sprostou kopií obou dílů této série? Ano i ne. Jedná se tedy alespoň z části o zajímavý titul? Rozhodně! A o hru vhodnou vaší pozornosti? Bezpochyby!

Pár základních faktů

Co vše o hře Will Rock víme a co jsme si již pověděli v našich ranně květnových prvních dojmech? Doba antiky, starověkého Řecka i Říma je již definitivně zapomenuta. Tedy, alespoň donedávna. Přesně do okamžiku, kdy je náš hlavní hrdina Will spolu s uznávaným doktorem Headstrongem donucen odhalit tajemnou formuli, která otevře a osvobodí všechny taje a zákoutí řecké mytologie. Po souhře osudových okamžiků je však náš hlavní hrdina donucen vydat se po stopách své unesené dívky do světa bohů a mytologie. Tentokráte však ne coby obyčejný člověk, ale Prométheem speciálními schopnostmi obdařený mutant podoby lidské. Váš hon na mytologické bytosti započíná!

   

Snad je nástin příběhu dostatečný - tvůrci jej pro samý začátek obdařili mnoha zajímavými aspekty, byť v dalším průběhu hry hraje pramalou roli. Will Rock rozhodně není FPS, od níž byste mohli očekávat dlouhosáhlé rozhovory na úrovni adventur, které vám blíže odhalí počínání hrdiny i jeho nepřátel. Úkol je prostý a jednoduchý - zabít vše, co se ve vašem okolí hne. Zní to nelogicky až sadisticky. Ano, i takový možná Will Rock je.

Nápadité lokace a otravní nepřátelé

Tvůrci rozhodně nešetřili fantazií a především její následnou realizací v oblasti lokací. Ty doslova a do písmene překypují originalitou, tak typickou pro období starověkého Řecka a Říma. Projdete si tak nehostinné okolí Kolosea, abyste pak přímo v jeho útrobách čelili hordám nepřátel a na samý závěr krvežíznivému (naštěstí však nepříliš nebezpečnému) kyklopovi. Navštívíte však také mnohé chrámy a obřadiště bohů či dalších osobností řecké mytologie. Nechybí ani návštěva nepřehledného staveniště, jemuž dělá kromě palisád společnost také spletitá síť důlních šachet. A to ani zdaleka není vše.

   

Zaslouženou pozornost nutno věnovat také všemožným monstrům, zástupcům fauny a mytologickým bytostem, s nimiž jste nuceni se minutu co minutu pravidelně utkávat. Jak vidno, autoři dávají jednoznačně přednost nepřátelům schopným útoku z dálky. Sekery, šípy, dýky, to vše létá vzduchem zatraceně rychle. Vaší vstupenkou až na samý závěr hry tak bude především schopnost rychlé reakce, pohybu a především přesné mušky. A konkrétní příklady monster? Mečem či kopím vybavení kostlivci, minotauři, tygři i lvi, kyklopové , lučištníci či ožívající sochy - to vše vás čeká a nemine!

Ve vzduchu, na zemi i pod vodou

Ke cti vašich soků nutno připsat také jejich ochotu bojovat takřka kdekoliv - suchozemští tvorové se tak kupříkladu nebojí střetu pod vodou, kde jejich šance na úspěch paradoxně rostou. Zpestřením jinak všedního života hlavního hrdiny jsou také houpající se sekery, bodáky či ze zdí vyjíždějící kopí, kterým je nutno se vyhnout. Neznalému hráči může způsobit šok také skupinka ze zdi vyskakujících monster - tento jev je typický zejména pro jednu z chodeb v první misi hry.

   

Velmi mě potěšilo také využití zbraní. Zatímco v mnoha akčních hrách je zvykem, že jedna svou užitečností převáží ostatní, v případě Will Rock taková situace nenastala. Prapůvodní pistoli tak například využijete k pohodlné likvidaci létajících protivníků, brokovnice se pak hodí při boji zblízka či na rychlonohé kostlivce - jedna její rána totiž dokáže provrtat hned několik těchto nepřátel. Přesná kuše se hodí na zabíjení vzdálenějších protivníků, ruční samopal naopak pro obranu v rozsáhlých lokacích. Snad nejméně se (kupodivu) v mém případě dočkal využití klasický osvědčený raketomet. Inu, časy se mění.

Nic není dokonalé

A bohužel ani hra Will Rock. Mé obavy z kvality umělé inteligence přetrvávají i po otestování prozatím poslední dostupné verze hry. Často se tak vaši protivníci zasekávají v rozích místností a na jiných místech. Čas od času také zapadnou do země či proskočí menší zídkou, což by logicky jinak možné nebylo. Vše tak snad zkvalitní zažité pravidlo "co nepřátelé ztrácejí na inteligenci, to dohánějí svým počtem." A ve hře Will Rock to platí dvojnásob.

   

A nyní se opět dostáváme ke grafice. Její pestrost plyne z nápaditosti prostředí, které je velmi dobré. Přestože engine i výsledný grafický efekt již na první pohled ani zdaleka nedosahuje kvalit a úrovně her Doom III či Half-Life 2 (které se však v mnoha ohledech od Will Rocka liší), myslím, že naše nové obrázky vypovídají o hře i z pohledu zpracování v pozitivním slova smyslu.

Hádej, hádej, hadači

Příjemným zpestřením jinak pro někoho možná všedního kosení nepřátel jsou také hádanky. Jako u každé FPS, ani v případě Will Rocka neočekávejte zázraky - sem tam přehodit nějakou tu páku, využít katapult, který vás vystřelí na vyvýšené místo atd. Dokonce se dočkáte také použití trojského koně, díky němuž se hravě dostanete do blízkého hradu. Nevyužijete k tomu však způsob a fintu známou z antiky.

   

Poslední zážitky z hraní mě přesvědčily o jediném - Will Rock je nápaditý, zábavný a také silně návykový titul, jehož hrací doba zřejmě dosáhne velmi slušné úrovně. Prodejní verze totiž bude obsahovat celkem 10 misí, které se však dále dělí na jednotlivé, povedené a dostatečně rozsáhlé levely. Velkým pozitivem by měla být také cena. Na finální verdikt, zda-li je Will Rock skutečně kvalitním zástupcem nabytého žánru first-person stříleček, si však budete muset několik týdnů posečkat.

   

 

Homepage hry: (http://www.will-rock.com/)
Výrobce: Saber Interactive (
http://www.saber3d.com/)
Vydavatel: Ubi Soft (
http://www.ubi.com/)
Vydavatel v ČR: Playman (
http://www.playman.cz/)

Diskuze (4) Další článek: Boj na život a na smrt ve videu FireStarter!

Témata článku: , , , , , , , , ,