Kultovní Tamagotchi se vrací: budeme opět hlídat štěňata po kapsách?

Ti mladší z vás je asi už neznají, starší si s nimi ale určitě užili spoustu zábavy. Není řeč o ničem jiném než o Tamagotchi. Tento trend už v dnešní době nemá takové zastoupení, ale možná se strhne nová vlna. Vrací se totiž oficiálně na trh.

Pamatujete si na kult jménem Tamagotchi? Před několika desítkami let jsme tyto malé strojky nosili prakticky všichni. Běhali jsme krmit dinosaury, hrát si se psy a dalšími stvořeními. Pak ale přišla generace mobilních telefonů a malé potvůrky tak nějak zmizeli v propadlišti dějin. Vypadá to ale, že chystají velký návrat.

Co je vlastně Tamagotchi? Myšlenka i provedení je velmi jednoduché. Máte digitálního mazlíčka, o kterého se musíte starat. Nic víc, nic míň. Celé se to děje na malinkém displeji, kde je potvůrka vyobrazena jako pár pohybujících se pixelů. Jeho hlavní kouzlo ale tkvělo v tom, že ho můžete mít stále u sebe. Dřív nebylo zvykem, že měl každý mobil, na kterém mohl hrát hry. Tamagotchi tak byla skvělá a levnější alternativa.   

Tamagotchi-20th-anniversary-8.jpg

Postupem času se však toto kouzlo z trhu vytrácelo, až zůstaly jen nekvalitní kopie, které fungovaly jen chvíli nebo se hned začaly rozpadat. Teď by se ale tento trend měl vrátit, a to už příští měsíc. Děje se tak ku příležitosti 20. výročí Tamagotchi od vydání původního modelu v USA. Bude to ale trochu upravená verze. Je zmenšená. Míra lásky, kterou musíte svému mazlíčkovi věnovat, se ale nezměnila. Vychováváte ho od vajíčka a po celou dobu jeho vývoje se o něj musíte pečlivě starat. Proč to všechno? Protože když ho párkrát zapomenete nakrmit, umře a vy už s tím nic nenaděláte. 

Tamagotchi-20th-anniversary-2.jpgTamagotchi-20th-anniversary-3.jpg

Nemyslete si, že nové Tamagotchi budou nějaké náhražky. Půjde o licencované produkty. Stejně jako původní verze i tato bude mít 6 různých provedení. U nás se jich sice prodávalo nespočet druhů, ale žádné z nich nebyly licencované. Pamatuji si i na takové, kde jste se starali o Pikachu nebo jiného Pokémona. Jejich provedení ale nikdy nedosahovalo takové kvality, jako u originálních kousků.  

"Pro spoustu dětí z generace X může být Tamagotchi považováno za prvního a nejoblíbenějšího digitálního mazlíčka," řekla Tara Badie, marketingová ředitelka Bandai America. "Silnou stránkou Tamagotchi je to, že výchova a láska se nikdy nestane stereotypem. Je to opravdu čest vrátit jednu z nejoblíbenějších hraček takovým způsobem, že zachytí kouzlo a radost z minulých generací a zároveň zaujme ty nové." 

Tamagotchi-20th-anniversary-5.jpg

Tamagotchi ve své době slavilo opravdu úspěch. Před tím, než jeho výroba byla oficiálně ukončena se ho celosvětově prodalo více než 80 milionů kusů. Sice pochybuji, že nová verze bude dosahovat tak vysokých čísel, ale zájemce si bezesporu také najde. Jeho cena se bude pohybovat kolem 15 dolarů, tedy v přepočtu se vejdete do 500 Kč. 

Mám ale jednu zásadní otázku. Opravdu něco jako Tamagotchi zaujme i nynější generaci? Tu generaci, která už v útlém věku dostala do rukou mobil? Řekl bych, že si nové Tamagotchi budou většinou kupovat jen dospělí lidé z nostalgie.  

Tamagotchi-20th-anniversary-7.jpgTamagotchi-20th-anniversary-9.jpg

I když se Tamagotchi vytratilo, jeho koncept přetrval ve spoustě her. Vezměte si třeba takové Pokémony. Sice vám žádný z nich nemůže umřít, ale můžete si s ním hrát, krmit je a vychovávat. Takový prvek starání se o mazlíčka najdete ve spoustě her. Z mazlíčka to klidně může přejít i na jiné věci. Ve Stardew Valley se například staráte o celou farmu, což by se dalo považovat za takovou rozrostlou verzi Tamagotchi. Alternativ najdete opravdu hodně, ať už na klasické a kapesní konzole nebo mobilní telefony. A především zadarmo.

Bohužel se zdá, že nové Tamagotchi se u nás oficiálně prodávat nebude. Pokud si tedy chcete nostalgicky zavzpomínat nebo udělat radost své ratolesti, budete si ho muset objednat až z Ameriky. Je ale docela možné, že se dostanou i k nám do Evropy.

Váš názor Další článek: GeForce Garage: Destiny of Titans poprvé za účasti českého moderského týmu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,