Kung-fu Rider – o kolečko navíc (recenze)

Jestli jste si kdy představovali, jaké by to bylo prohánět se po městě na kancelářské židli, možná jste našli, co jste hledali. A možná také ne.

Sony si k propagaci pohybového ovladače Move připravilo několik titulů, jež mají předvést, čeho je vlastně schopen. Bohužel ne všechny odvádějí práci, kterou od nich bezpochyby očekávalo, a je to právě případ i Kung-fu Rider. Hry, která svým vizuálním pojetím a konceptem slibovala mnohé, která však nakonec propadla snad ve všech aspektech, jež definují pojem dobrá zábava.

 

Především jde o hratelnost jako takovou. Na začátku si vyberete jednoho z dvou ústředních představitelů, kteří z nějakého důvodu musí utéct před mafií, a na hřbetě kancelářských židlí, vysavačů, či dětských stoliček musíte skrze ulice Hong-Kongu dojet do své mobilní kanceláře (pro zvědavé, jedná se o dodávku).

Po celou dobu jsem měl pocit, že postava dělá něco úplně jiného, než jsem od ní očekával

Samozřejmě to nepůjde úplně hladce, jelikož se vám do cesty budou stavět různé překážky, ať už ve formě samotné mafie nebo jen kolemjdoucích lidí a projíždějících automobilů.

kung_fu_rider_01.jpg kung_fu_rider_02.jpg

Každá úroveň přitom nabízí de facto to samé. Postava čirou náhodou najde na ulici stát svůj nadcházející dopravní prostředek, za natěšeného pokřiku na něj naskočí, a jede se.

Zdůrazňuji, že cutscéna, která tuto akci doprovází, je pořád stejná, což mimo jiné také vypovídá o úsilí, jež bylo do hry vloženo. Na výběr je celkem asi osmnáct levelů, v nichž se neustále opakují téměř stejná prostředí a stejné překážky, jako alternativu však narazíte i na tzv. „free-roam“ úrovně, v nichž se můžete pohybovat volně a v nichž je podmínkou nalézt dvacet jakýchsi žetonů. Jenže i relativní svoboda má svá úskalí.

kung_fu_rider_03.jpg kung_fu_rider_04.jpg

Může za to paradoxně ovládání, které mělo být největším tahounem titulu. Pomocí Move musíte dělat veškeré úkony, jež se s hraním pojí, což zahrnuje např. rozjezd, skok, zatáčení či, když už jsme v tom kung-fu titulu, nějaký ten chvat.

TIP: Netrapte se s používáním složitých kung-fu chvatů, stačí základní přes Move tlačítko.

Jenže po celou dobu jsem měl pocit, že postava dělá něco úplně jiného, než jsem od ní očekával, a proto i obyčejné najetí do statického objektu znamenalo výzvu. Nejhůře na tom byl rozjezd a skok, které se vyvolávaly téměř stejným gestem a tudíž měly tendenci se neustále zaměňovat.

Hejbátka, hejbejte se

Dalším prvkem, který je spíše na škodu než k užitku, je fyzika. Tvůrci se nezdráhali pochlubit nálepkou Havok, nicméně ani tato technologie není zárukou kvality.

Buďte připraveni na to, že svou postavu uvidíte ve zpomaleném ragdoll módu častěji, než je zdrávo

Předměty sice pěkně odlétávají do stran, jenže jakmile dojde na kolize postavy s okolím, nastanou potíže. Ta má totiž tendenci bourat i v těch nejnepravděpodobnějších případech, kdy například jen ramenem škrábnete o malé zábradlí, na druhou stranu jí nevadí, pokud čelně narazíte do betonové zdi. Buďte připraveni na to, že svou postavu uvidíte ve zpomaleném ragdoll módu častěji, než je zdrávo.

kung_fu_rider_05.jpg kung_fu_rider_06.jpg

Jestli je na hře nějaká světlá stránka, je to určitě vizuální zpracování, které je pestré a detailní, přičemž běží ve stabilních 60-ti snímcích za sekundu. Pochvalu musí dostat i animace postav, které jsou sice silně nadnesené a často komické, nicméně odvádějí svou práci dobře a hezky se na ně dívá. Nejlepším příkladem budiž úvodní scénka v menu, kdy se oba představitelé navzájem domlouvají na plánu, jak mafii přelstít. S lítostí však musím oznámit, že je to pravděpodobně poslední část, ve které se budete bavit.

kung_fu_rider_08.jpg kung_fu_rider_09.jpg

Jestli přemýšlíte o koupi Move a zároveň vyhlížíte titul, který vám poskytne zábavu na mnoho hodin, vězte, že Kung-fu Rider jím není. Tato slátanina se prohřešuje už jen tím, že je prodávána v krabičce za plnohodnotnou cenu, přičemž by jí spíše slušela hodně levná PSN distribuce. Osobně se divím, co Sony přimělo, aby něco takového vůbec vydalo. Asi chtělo her s logem Move na trhu co nejvíce, kvůli čemuž se nezdráhalo vypustit projekt, který má do svého dokončení stále daleko.

Dostupné pro: PS3
Žánr: Arkády | Arkádová jízda
Výrobce: SCEJ | Webové stránky hry
  • Animace
  • Veselá prezentace
  • Ovládání
  • Stereotyp
Diskuze (6) Další článek: Známe nároky WoW: Cataclysm

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,