Kursk: podmořská katastrofa (recenze)

Hra inspirována skutečnými událostmi. Tato věta zní vždy úchvatně. Se špatným provedením vás ale ani skutečné události nezaujmou.

Co baví

  • Pěkná grafika
  • Skvělé ztvárnění ponorky

Co vadí

  • Nudná hratelnost
  • Vleklý a nezajímavý příběh
  • Otřesný technický stav hry
  • Málo možností, co dělat
3/10
Hodnocení

K-141 Kursk byla ruská jaderná ponorka pojmenovaná podle slavné tankové bitvy z druhé světové války. Ponorku však potkala strašná katastrofa, když se 12. srpna 2000 potopila v Barentsově moři s celou svou posádkou. Katastrofu nikdo nepřežil.

Ví se, že důvodem katastrofy bylo to, že vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. To způsobilo řetězovou reakci, která vedla k výbuchu. Někteří členové posádky zemřeli hned, jiní bojovali o přežití delší dobu, ale neúspěšně. Jelikož nikdo nepřežil a nepodal přímé svědectví, dalo to prostor mnoha fantaziím a inspirovalo hru Kursk.

Tajný agent v ruské ponorce

Ponorka Kursk je skutečná a doba i všechny lokace hry také. Jenom příběh je vymyšlený. Jste jakýsi agent na tajné misi. Máte zjistit co nejvíc o speciálních torpédech Shkval, které se nachází právě na ponorce Kursk. Tím si vývojáři vybudovali prostor pro konspirační teorie a možnost přinést příjemný, leč trochu stereotypní příběh o agentovi.

kursk (1).jpgkursk (2).jpgkursk (3).jpgkursk (4).jpgkursk (5).jpgkursk (6).jpgkursk (7).jpgkursk (8).jpgkursk (9).jpgkursk (10).jpg
Začátek hry působí nadějně, ale brzy se začnete nudit

Příběh je vzrušující a napínavý... ale jen ke konci hry. Hned z kraje se dostáváme k hlavnímu problému hry. Je to nedynamičnost, nezáživnost a chybějící zajímavý příběh. Většinu doby bude vaší herní náplní pobíhání z jedné části ponorky do druhé. Občas s někým promluvíte, občas něco vyfotíte, občas dokonce využijete vedlejší aktivity v podobě různých miniher. Ale to je všechno a je toho strašně málo.

 

Většinu doby bude vaší herní náplní pobíhání z jedné části ponorky do druhé.

 

Navíc si vývojáři podráží nohy, kde jen mohou. Do každého prostoru je strkána interakce. Chcete jít po schodech? Stiskněte tlačítko. Chcete projít průlezem? Stiskněte tlačítko. Všechno doprovází zdlouhavé animace a dlouhé nahrávací časy. Je sice fajn, že všechny postavy mluví rusky a nepokračuje se zde v zajetém systému nacpat angličtinu, kde to jen jde. Dojmu ze hry to však příliš nepřidá.

Nádherná ponorka

Vývojářům se nedá upřít jedno – zpracování ponorky je naprosto úžasné. Každá chodba je promyšlena do nejmenšího detailu. Se členy posádky už je to různé. Někteří vypadají celkem dobře, jiní mají příšerné animace obličejů. Obecně však beru grafiku za celkem povedenou.

kursk (14).jpgkursk (11).jpgkursk (12).jpgkursk (13).jpgkursk (15).jpgkursk (16).jpgkursk (17).jpg
Většinu herní doby bude jen pobíhat z jedné části ponorky do druhé

Všechno ale sráží otřesný technický stav hry. Hra se neustále seká, a to nemám nejzaostalejší stroj. Nemám sice herní dělo, ale Battlefield V jsem utáhl bez problémů. Tady se na každém kroku hra seká a je to naprosto otřesné, takže si na kvalitní optimalizaci můžete rovnou nechat zajít chuť.

kursk (20).jpgkursk (21).jpgkursk (22).jpgkursk (23).jpgkursk (24).jpgkursk (26).jpgkursk (27).jpgkursk (28).jpgkursk (34).jpg
Hra zaujme pouze vynikajícím zpracováním ponorky

A aby toho nebylo málo, ponorkou se za sekavého stavu potloukáte, abyste nemohli dělat skoro nic. Možností, jak si trochu pohrát, moc nemáte. Občas něco popadnete, občas si něco prohlédnete, občas něco vyfotíte, ale je toho málo. Prostory působí prostě prázdně.

Velké zklamání

Bohužel to je vlastně všechno. Až na poslední okamžiky nezajímavý a vleklý příběh doplněný nestydatou hromadou technických problémů. Radost udělá hra pouze nadšencům do ruských atomových ponorek, jelikož interiér je to jediné, co dokážu opravdu pochválit a vlastně ten ve výsledku vytvořil i dost dobrou atmosféru. Připadáte si opravdu jak v ponorce, což hře výrazně zvedlo hodnocení.

Přitom je to strašná škoda. Možná by se jednalo o přímočarou hru, ale začátek dával naději, že by se mohlo jednat o celkem příjemný filmový zážitek. Místo toho tu máme titul, ze kterého cítíte snahu, výsledek vás však nebude bavit.

Verdikt

Kursk opravdu potěší jen fanoušky ruských atomových ponorek. Ostatní budou pouze naplno čelit nezáživnému příběhu, nudné hratelnosti a zejména otřesnému technickému stavu.

Diskuze (1) Další článek: Farming Simulatoru 19 se daří, prodal přes milion kusů během 10 dnů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,