Lara Croft and the Temple of Osiris: stará dobrá klasika

Jelikož ten hlavní Tomb Raider začíná tak trochu od znova, je na izometrické odbočce, aby dále nesla pochodeň plenění hrobek neohroženého poprsí.

Tak jak to teda bude s tou ošemetnou exkluzivitou? Vydají to nakonec vůbec I pro moji konzoli? Pokud jste si během Gamescomu kladli v souvislosti s Rise of Tomb Raider právě takové otázky a zároveň patříte mezi oddané fanoušky série, pak už s tím můžete přestat. Radost vám totiž dost možná udělá i mini odnož série, jejíž druhý díl nese název Temple of Osiris a vedle naprosto klasické neohrožené Lary nabídne i vylepšenou kooperaci a hlavně to staré dobré plenění chrámů a kobek. A vyjde na obě nové konzole a PC ještě před Vánoci!

Lara-Croft-and-the-Temple-of-Osiris-gameplay.png

Archeologická klasika

Guardians of Light sbírali ceny, kde se jen dalo a snad všichni fanoušci známé archeoložky si pochvalovali nejen pravověrnou atmosféru a pojetí, ale také funkční mechanismy a hybridní mix mezi skákačkou a akční adventurou. Je tedy dobrým znamením, že většina základních stavebních kamenů zůstává na svých místech i v případě připravovaného nástupce a spíše než radikální změny chystají tvůrci z Crystal Dynamics lákavě vypadající evoluci v jasně nastavených mantinelech této izometrické odbočky.

 

Vedle Lary a jejího nového společníka Cartera Bella se můžete těšit také na ikonickou Isis a sokolího boha Hora

 

Takže například příběh bude opět stát na zaběhnutých schématech a vedle pár tisíc let starých božstev pochopitelně přesně ve stylu starších Tomb Raiderů pracuje také s historickými fakty. To všechno tentokráte vychází z egyptské mytologie bohaté nejen na dobrodružné příběhy, ale také na zajímavé náměty, prostředí a ikonické postavy, které budou bezesporu známy i těm, kteří dějepisu na škole zase tak moc neholdovali.

Lara-Croft-and-the-Temple-of-Osiris-Artwork-002.jpg

Vedle Lary a jejího nového společníka Cartera Bella se tak můžete těšit také na ikonickou Isis a sokolího boha Hora na straně dobra a plejádu egyptských bohů jako je Sutech na straně zla. Vyprávění se totiž má točit právě okolo staré dobré bratrské roztržky mezi Osirisem a Sutechem, které skončilo nepříjemnou smrtí prvně zmíněného. Na to by se pak podle dostupných informací měli autoři snažit naroubovat klasické Tomb Raiderovské plenění Osirisovy hrobky, následné uvěznění našich hrdinů a v konečném důsledku i rozřešení další starověké záhady.

Dívčí duo

To vše v duchu neohrožené archeoložky, vládkyně Mjorniru, objevitelky Atlantidy a následovnice krále Artuše. Těšit se tak samozřejmě můžete na dvojici zcela ikonických pistolí a chybět nebude ani neodmyslitelný hák nebo třeba pochodeň. Zajímavě přitom zní fakt, že už s touhle výbavou lze hru bez problému projít. Pokud ale neradi starověké památky ničíte sami, můžete vzít za vděk i kamarády.

 

Středobodem vesmíru je dívčí duo a zbylé mužské osazenstvo se bude muset spokojit s již standardním arzenálem

 

Druhou hlavní postavou je pak v takovém případě Isis vládnoucí magii prostřednictvím prastaré hole. Středobodem vesmíru je tak dívčí duo a zbylé mužské osazenstvo se bude muset spokojit s již standardním arzenálem, jako jsou brokovnice, samopaly a výbušniny. To je trošku škoda a Temple of Osiris na první pohled působí jako hra pro dva, kterou ale pak někdo jednoduše musel rozšířit ještě o dva další hráče.

Lara-Croft-and-the-Temple-of-Osiris-Artwork-003.jpg

Ať už tomu ale nakonec bude jakkoli, tvůrci se dušují, že v závislosti na počtu postav a tedy i hráčů se bude měnit nejen výdrž řadových protivníků a bossů, ale také způsob řešení jednotlivých hádanek. Podobně tomu ostatně bylo už v předchozí hře a nutno poznamenat, že už tehdy to autorům fungovalo na jedničku. Stejně tomu pak údajně je i v případě připravované novinky. Ohlasy z Gamescomu jsou totiž vesměs pozitivní a potvrzují variabilní rozmístění jednotlivých stavebních prvků úrovně a hned vícero řešení jednoho logického problému.

Ještě před Vánoci

Prostě větší a jak se zdá tak i lepší Guardians of Light. Temple of Osiris navíc na první pohled nepřichází o tradiční Tomb Raiderovský feeling a zůstává věrný typickému akčně logickému mixu, na kterém série začínala. V tom ohledu si tvůrci opravdu na nic nehrají. Zato by ale rádi začátkem prosince oslnili technickou stránkou věci.

411037-lara-croft-and-the-temple-of-osiris-oznamujici-trailer-1280x720.jpg

Údajně se totiž bude jednat o zcela nový engine umožňující pokročilé animace, a také daleko otevřenější a větší lokace. Ale řekněme si upřímně, na grafice v případě téhle hry až tak moc nezáleží a dokud budete moci stále dokola a dokola zabíjet své spoluhráče na zákeřných plošinkách, odvážíme si téhle menší Tomb Raider sérii prorokovat zářnou budoucnost.

Diskuze (4) Další článek: Ve Spojených státech hrají ženy více než kluci, tvrdí studie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,