Last Dimension – futuristická střílečka

Přiznám se, že titul Last Dimension mě zprvu zaujal především svým grafickým zpracováním. Podle obrázků to vypadalo na velice zajímavou hru, alespoň tak jsem to viděl ze začátku. A v čem spočívá kvalita Last Dimension? Na první pohled právě v grafice, ale ta netvoří to nejdůležitější ze samotné hry.
Přiznám se, že titul Last Dimension mě zprvu zaujal především svým grafickým zpracováním. Podle obrázků to vypadalo na velice zajímavou hru, alespoň tak jsem to viděl ze začátku. A v čem spočívá kvalita Last Dimension? Na první pohled právě v grafice, ale ta netvoří to nejdůležitější ze samotné hry. A můj celkový dojem? I ten je mimo jiné obsahem tohoto článku.

Námět je docela jednoduchý. Ovládáte vesmírnou loď, kterou musíte bezpečně dopravit až na konec samotné hry. Vaší snahu se bude snažit překazit množství nepřátel. S těmi se setkáte v opravdu hojném počtu, přičemž rozmanitý je i počet typů těchto strojů. Liší se povětšinou nejen vzhledem, ale také svým zbraňovým arzenálem a pochopitelně obranou. V praxi jsou tyto rozdíly vidět, což je rozhodně dobře.

Last DimensionLast Dimension

Ovládání je jednoduché, jak tomu má u správné střílečky být (byť má někdo raději tuny klávesových kombinací, jednoduché ovládání bývá většinou příznivější pro hratelnost hry, což se naopak říci nedá – snad až na výjimku, kterou tvoří pravé simulace). Na výběr máte dvě lodě, které se však v zásadě moc neliší (nějaké rozdíly bychom přece jenom našli – každá používá odlišné zbraně, byť podle mých zkušeností mají stejnou účinnost…). Hrát můžete na dvou stanicích, které se liší především vzhledově, ovšem rozdíl je to dostatečný. Co se ve hře nalézá v menším měřítku, než bych si osobně přál, je možnost taktizování. Celá hra probíhá totiž příliš rychle na to, aby si hráč mohl dovolit taktizovat. Pochopitelně se v menší míře i s tímto setkáte, ale opravdu jen minimálně.

Last DimensionLast Dimension

Kapitolou sama pro sebe je grafika. Prostředí, ve kterém se Last Dimension odehrává, je zpracováno na jedničku. Autoři si také vyhráli s množstvím efektů, jakými jsou výbuchy lodí, zbraní a dalšího materiálu. Grafika zdaleka netvoří to nejdůležitější na správné hře (i když jeden můj známý prohlásil – „pokud hra nemá dobrou grafiku, je to šmejd“ – naštěstí se mi povedlo vyvést ho z omylu :-). Na titulu Last Dimension však tím nejlepším grafika bezesporu bude. Hratelnost není také špatná, ale má své chybičky. Zvuky a hudba pak jen doplňují zbytek. Kdyby se autoři více zaměřili na obsah svého titulu, mohlo to být určitě minimálně o chloupeček lepší. To, že tak neučinili, však neubírá absolutně nic z kvalit Last Dimension…

Download (4,6 MB) zde.

Diskuze (2) Další článek: Etherlords – konkurence pro Heroes of Might and Magic 4

Témata článku: , , , ,