Layers of Fear: Legacy - bojte se všude (recenze)

Psychologický horor Layers of Fear nedávno vyšel na konzoli Nintendo Switch. Dokáže vyvolat strach i na cestách?

Pokud vám, stejně jako mně, vadí, že většina hororových her je založena na tom, že vás někdo pronásleduje, možná jste si zahráli Layers of Fear. V této hře vám totiž nejde o život, strach je naopak navozen psychologickou cestou. Hra se oprávněně dočkala velkého úspěchu a nedávno vyšla na Nintendo Switch. Je to pořád strašidelné?

Prázdný dům plný hrůzy

Tato recenze se zaměřuje zejména na kvalitu portu, každopádně v krátkosti si představíme i samotnou hru. Layers of Fear nemá vyloženě pevně vytyčený děj. Je to hra založena na pocitech. Pocitu úzkosti, strachu či zoufalství, které jsou vyvolávány náznaky a ne přímou cestou v podobě psychotického vraha.

Layers_of_Fear (1).jpgLayers_of_Fear (2).jpgLayers_of_Fear (3).jpgLayers_of_Fear (4).jpgLayers_of_Fear (5).jpgLayers_of_Fear (6).jpgLayers_of_Fear (7).jpg
Layers of Fear je vynikající psychologický horor

Ve hře se ocitnete ve starém opuštěném domě, který obýval jakýsi malíř. Postupně zjišťujete jeho smutný osud a cestu k šílenství. Právě proto, že je to malíř, je šílenství ukázáno i obrazy a čas od času něco spadne či se ozvou strašidelné zvuky.

 

Je to hra založena na pocitech. Pocitu úzkosti, strachu, či zoufalství

 

Celý svět se ale chová zvláštně. Projdete dveřmi, ale když jdete zpátky, je tam jiná místnost. Z ničeho nic se změní podoba obrazů nebo jejich umístění a to bez žádného vysvětlení. Hra si s vámi tímto stylem pohrává a v průběhu vaší cesty začnete místo strachu přemýšlet nad tím, co se stalo a dost možná si klást i filosofické otázky. Kvalitou se rozhodně jedná o výbornou hru.

Layers_of_Fear (8).jpgLayers_of_Fear (9).jpgLayers_of_Fear (10).jpgLayers_of_Fear (11).jpgLayers_of_Fear (12).jpgLayers_of_Fear (13).jpg
Hra je založena na pocitech a ne na tom, že vás pronásleduje šílený vrah

Nutno upozornit, že na Switch si hru koupíte v edici Legacy. Ta obsahuje navíc DLC, ve kterém v roli ženy vzpomínáte na strašidelné dětství v tomto domě. Nepřijde mi sice tak dobré, jako původní hra, ale rozhodně zaujme.

Bojte se i v autobusu

Samozřejmě při popisu Switch verze musíme rozlišit hru v handheldovém a TV módu. Pokud hrajete hru normálně na televizi, je její kvalita srovnatelná s jinými verzemi. Grafika je samozřejmě horší, nicméně hra sama o sobě nepatří k uhlazeným AAA titulům, takže se nejedná o tragédii. V průběhu hraní jsem si jen výjimečně pomyslel, že by hra mohla být hezčí.

 

Jelikož se jedná o kvalitní port, můžete si naplno vychutnat krásy Layers of Fear i na Nintendu Switch

 

Ovládání mi chvílemi přišlo dost těžkopádné, ale nebylo by fér to svádět pouze na Switch verzi. Otevírání dveří pomocí držení tlačítka a hýbání s analogovou páčkou je sice pořádně strašidelné, ale nejednou mě tento systém potrápil. Naštěstí se jedná spíše o detail a ve hře jsem se nesetkal s žádnými technickými problémy.

Layers_of_Fear (14).jpgLayers_of_Fear (15).jpgLayers_of_Fear (16).jpgLayers_of_Fear (17).jpgLayers_of_Fear (18).jpgLayers_of_Fear (19).jpgLayers_of_Fear (20).jpg
Hru si na Switchi užijete bez nepříjemných technických problémů

Na handheldu vypadá hra skvěle a dobře se i hraje. Výhrady mám jen k rychle vybíjející se baterii a k tomu, že občas má Nintendo nutkání hrozně funět – ale s tím se dalo počítat. Samozřejmě je otázkou, zda se hororů budete bát i v autobuse plném lidí apod. Já se každopádně bál všude.

Vynikající horor doma i na cestách

Jelikož se jedná o kvalitní port, můžete si naplno vychutnat krásy Layers of Fear i na Nintendu Switch. Naštěstí je to kvalitní hra, takže její děsivý půvab budete doslova hltat.

Samozřejmě to má své zápory, na TV klasicky není hra v porovnání s konkurenčními konzolemi nejhezčí a při hraní na handheldu dostane vaše baterka pořádně zabrat. Pokud ale hledáte kvalitní horor, který si můžete zahrát v nočním buse, můžeme vám Layers of Fear doporučit.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • vynikající horor
  • vypadá dobře na TV i na handheldu
  • kvalitní port

Zápory:

  • baterka se rychle vybíjí
  • konzole občas funí
  • ovládání trochu těžkopádné
Diskuze (1) Další článek: Tvůrci Dead by Daylight připravují novou hru, hororovou akci Deathgarden

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,