Legendární Grand Theft Auto slaví 22 let od svého vzniku

To už jsme tak staří?

Zdá se to neuvěřitelné, ale právě dnes je to tučných 22 let, co se na světlo světa poprvé dostala jedna z nejslavnějších herních sérií všech dob - Grand Theft Auto. První díl vyrazil do obchodů 21. října roku 1997 a vůbec nemělo jít o akční gangsterku, kterou známe dnes. Vlastně se původně mělo jednat o závody s ujížděním policistům, jak je známe z Need for Speed: Most Wanted. 

OFD9CZf.jpg
Skromné začátky z ptačí perspektivy

Kvůli malé chybce v kódu ale byli policisté extrémně agresivní a na hráče doslova útočili. A právě to posloužilo ke zrodu akčního masakru, který známe dnes. Masakru, který se od svého vzniku podíval na rekordní počet platforem (celkem 19!). A s každým dílem přicházelo na svět něco unikátního. 

Každý díl přinesl něco nového a neokoukaného, ať už mluvíme o unikátním prostředí světových velkoměst (či dokonce celého státu), propracovanějším příběhu jako z Hollywoodu či herních mechanik, které postupně umožnil pokročilejší herní hardware.

installer-mod-gta-3-ios-android-1280x720.jpg
GTA poprvé ve 3D. To byly časy!

Stěžejním prvkem celé série a značky ale vždy byl a bude svým způsobem sarkastický a sobě vlastní humor, který je jakousi satirou na moderní společnost a dokáže přejít od vtípků o rasismu až k mnohem temnějším tématům, jako je mučení či politické intriky. Série neuvěřitelně dospěla a od dětských honiček s policií přerostla v obrovský politický thriller, který je mnohdy terčem politiků a stížností na nepřiměřené násilí i v reálném životě.

A co na GTA nejvíce milujete vy? Připomeňte si ty nejlepší okamžiky v našem seriálu LEGENDY!

Speciál: 10 let Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V slaví deset let. GTA 5 se začalo prodávat 17. září 2013, tenkrát pro PS3 a Xbox 360. O rok později přišel port pro PS4 a Xbox One a v roce 2015 také verze pro Windows. Je to úspěšná akční hra s otevřeným světem, která se odehrává ve smyšleném současném světě inspirovaným Jižní Kalifornií a hráči se dostávají do role kriminálníků. Hra zaujala svým rozsahem, pestrostí, zábavností i vysokou úrovní grafického zpracování.

Váš názor Další článek: Nintendo v Americe prodalo přes patnáct milionů kusů konzole Switch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,