Legendární hry z 90. let. Všichni jsme hráli DOOM, Half-Life a Monkey Island

Některé hry neumírají, ale udávají směr. Pojďme zavzpomínat na ty nejzářivější klenoty 90. let.

DOOM

Nemůžeme začít ničím jiným než hrou, podle které se dlouho jmenoval celý žánr. Studio id software dokázalo v roce 1993 něco, co mnozí vývojáři v té době považovali za nemožné. Doom spustil lavinu 3D stříleček z pohledu první osoby, i když sám vlastně úplně 3D nebyl.

NSwitchDS_DOOM1993_01.jpeg

Třetí rozměr byl pouze chytře udělaná iluze enginu, který vytvořil John Carmack. I když je vše 2D, opravdu to vypadá, že se pohybujeme ve 3D prostoru. To ale nebylo to jediné, díky čemu si Doom vysloužil takovou oblibu. Brutální akce v kombinaci s rychlostí působila doposud nevídaným dojmem. K tomu přispěl i perfektní level design a samozřejmě nesmíme zapomínat ani na hudební doprovod, jehož první tóny by poznal snad každý hráč. 

Doom je také známý tím, že si ho můžete zahrát opravdu na všem. Teď nemáme na mysli jen klasický herní zařízení jako PC, konzole nebo mobilní telefony. Tady je řeč o pračkách, ledničkách, lékařských přístrojích a  Doom dostal dokonce i na těhotenský test. Tahle legenda je zkrátka nezapomenutelná.

  • Rok vydání: 1993
  • Hodnocení: 70 %
  • Na čem si zahrát: Saturn, PC, Xbox360, PS, Nintendo Switch, PS4, Xbox One
Diskuze (17) Další článek: Indiana Jones nakonec na PlayStation 5 nevyjde. Po akvizici Bethesdy vznikl nový kontrakt s Disney

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,