Legendární ředitel Nintenda třetím nejbohatším Japoncem

Hiroshi Yamauchi je sice již od června 2005 v důchodu, před tím ale byl (v pořadí třetím) prezidentem společnosti Nintendo. Tím se stal v roce 1949, kdy Nintendo nebylo ničím víc než malou společností vyrábějící hrací karty. Yamauchi stál za dobu svého působení ve firmě například za projektem Famicom, známějším pod jménem NES.  Nyní na stará kolena se Yamauchi věnuje financování výstavby muzea poezie.

Podle nejnovějších údajů časopisu Forbes Asia je Yamauchi třetím nejbohatším Japoncem. Jeho majetek má hodnotu 580 miliard yenů (100,8 miliard korun). Jediní dva Japonci, kteří jej co do majetku dokázali překonat, jsou Masayoshi Son (zakladatel Softbank Corp.), jehož majetek má cenu 5,45 miliardy dolarů (115 miliard korun) a slavný tokijský realitní spekulant Akira Mori (5,5 miliardy dolarů – 116 miliard korun).

Yamauchi byl ještě loni na 14. místě v Japonsku, ale velmi si polepšil díky prudkému růstu cen akcií Nintenda, k němuž došlo v důsledku úspěchu handheldu NDS a konzole Wii. Za uplynulý rok tyto akcie prakticky ztrojnásobily svou hodnotu.

Zdroj: Gamespot

Diskuze (4) Další článek: Týden na FreeHrách – ve znamení Townsmen 3

Témata článku: , , ,