Akce | GTA

Legendární GTA vzniklo před 25 lety. Gangsterské šílenství se zrodilo díky chybě v kódu

Slavná série Grand Theft Auto nastartovala žánr, kterému se dnes zjednodušeně říká gangsterky. Od svého zrodu jako chyba v kódu se dostala až na výsluní herního průmyslu.

Je jedno, zda se věnujete hernímu průmyslu více či neprojevujete zájem žádný. Zkratka GTA, nebo také Grand Theft Auto, je známá všem bez rozdílu. Série, která odstartovala mánii kolem žánru gangsterek, přitom začínala jako obyčejná chyba v kódu hry. 

Proč lovit zločince, když jimi můžete být? 

Série Grand Theft Auto vznikla prvním dílem v roce 1997 a původně mělo jít o jakési závody, ve kterých měl hráč ujíždět dotěrným policistům. Kvůli malé chybě v kódu však byli policisté mnohem agresivnější a na hráče doslova útočili. Právě to stálo u zrodu plnohodnotného konceptu Grand Theft Auto, který se později rozvinul především ve druhém dílu. 

Všechny ostatní hry už následovaly tuto geniálně jednoduchou premisu - jste zločinec a utíkáte před zákonem. Z ptačí perspektivy jsme se postupně přenesli do klasického 3D prostředí, příběh narůstal na intenzitě a komplexnosti, postavy začínaly mluvit a hráč měl najednou ve městě celou řadu dalších možností, než jen utíkat před policisty a omylem přejíždět obyvatele. 

140517-grand-theft-auto-2-windows-screenshot-road-blockade.jpgGTA1.pngGTA2_PC_screenshot.jpg
Vše začínalo velmi střídmě. Kreslenou grafikou a pohledem shora.

Každý díl přitom přinesl něco nového a neokoukaného, ať už mluvíme o unikátním prostředí světových velkoměst (či dokonce celého státu), propracovanějším příběhu jako z Hollywoodu či herních mechanik, které postupně umožnil pokročilejší herní hardware. 

Stěžejním prvkem celé série a značky ale vždy byl a bude svým způsobem sarkastický a sobě vlastní humor, který je jakousi satirou na moderní společnost a dokáže přejít od vtípků o rasmismu až k mnohem temnějším tématům, jako je mučení či politické intriky. Série neuvěřitelně dospěla a od dětských honiček s policií přerostla v obrovský politický thriller, který je mnohdy terčem politiků a stížností na nepřiměřené násilí i v reálném životě. 

4042_gta3_screenshot.jpggta-iv-pc-screenshot_038.jpgofficial-screenshot-pc-vinewood-cars.jpg
Teprve s přechodem do 3D prostředí se mohly možnosti hry pořádně rozvinout.

Takové ale Grand Theft Auto prostě je. Obrovské, působivé a nekorektní. Na nic si nehraje a dává hráčům netušené možnosti. A právě proto ji máme tak rádi. 

Připomeňte si další legendy

Více zajímavých informací se dozvíte ve videu výše. Podívejte se také na další legendární techniku v rámci našeho nového seriálu Legendy, který připravujeme s ostatními technickými redakcemi našeho vydavatelství:

Speciál: 10 let Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V slaví deset let. GTA 5 se začalo prodávat 17. září 2013, tenkrát pro PS3 a Xbox 360. O rok později přišel port pro PS4 a Xbox One a v roce 2015 také verze pro Windows. Je to úspěšná akční hra s otevřeným světem, která se odehrává ve smyšleném současném světě inspirovaným Jižní Kalifornií a hráči se dostávají do role kriminálníků. Hra zaujala svým rozsahem, pestrostí, zábavností i vysokou úrovní grafického zpracování.

Diskuze (21) Další článek: Hry zadarmo, nebo se slevou: přichází halloweenské akce a rozdává se Fallout 3 zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,