LEGO Creator aneb Harry Potter pro nejmladší publikum

Malý čaroděj Harry Potter už dokázal spolu se svými přáteli proniknout do spousty branží, počítačových her nevyjímaje. Teď se však dočkal spojení s další oblíbenou „dětskou hračkou“, jakou bezpochyby je stavebnice lego. Spolu se tak objevují i na obrazovkách našich počítačů v titulu Lego Creator Harry Potter, který je určen především pro děti.

Platforma: PC
Typ hry: Budovatelská strategie pro děti
Minimální konfigurace: Procesor 266 MHz, 64 MB RAM, 500 MB na HDD, 8 MB grafická karta, Windows 95/98/2000/ME/XP
Doporučená konfigurace: Procesor 400 MHz, 128 MB RAM, 500 MB na HDD, 16 MB grafická karta, Windows 95/98/2000/ME/XP
Testovací konfigurace: AMD Duron 600, 256 MB RAM, 32 MB grafická karta, Windows 98
Multiplayer: Ne
Domovská stránka: (http://www.lego.com/software/harrypotter/)
Výrobce hry: Superscape (http://www.superscape.com/)
Distributor hry: LEGO Software (http://www.lego.com/software/)
Distribuce v České republice: Cenega (http://www.cenega.cz/)

Postavičku malého kouzelnickým uměním obdařeného chlapce Harryho Pottera zná snad doslova celý svět. Nejdříve jsme se s ním mohli setkat na stránkách populární série knih od spisovatelky J.K. Rowlingové, spatřit jsme ho mohli spolu s jeho přáteli i na plátnech našich kin či obrazovkách domácích televizorů. V neposlední řadě pak tento fenomén vlétl i do herní branže. Jedním z prvních zástupců této řady titulů, které jsou inspirovány Harrym Potterem, byla vcelku vydařená hopsačka Harry Potter and The Philosopher´s Stone (8/10, recenzi najdete zde), která byla více méně určena spíše mladšímu publiku. Stejnou skupinu hodlá oslovit i společnost LEGO Software prostřednictvím svého titulu LEGO Creator Harry Potter, který se vám pokusím představit v této dnešní recenzi.

 

Už z názvu hry celkem jasně vyplynulo, komu že bude hra LEGO Creator Harry Potter primárně určena. Samotné jméno Harry Potter sice mnohé naznačuje, jak ale všichni víme, původní knížky si získaly řadu obdivovatelů i z řad dospělých čtenářů - především pak díky formě, jakou byly napsány. Jestliže jméno našeho malého čaroděje neprozradilo o titulu mnoho, název populární stavebnice už řekl to své - jak se tedy dá celkem logicky a pochopitelně z celého názvu hry vyvodit, máme tu čest setkat se s titulem, který je opravdu primárně určen dětem. A je rozhodně dobře, že i pro tuto skupinu hráčů se čas od času na pultech obchodů něco málo objeví.

Instalace a první spuštění hry

Po prozkoumání celé krabice hry a vložení CD do mechaniky jsem se pustil do instalace. Ta proběhla bez větších problémů, hra pouze vyžadovala po dokončení instalace restart počítače, což už v dnešní době nebývá zrovna obvyklé a mnohokrát mě to dokáže naštvat. A proč? Inu proto, že rád ušetřím jakoukoliv špetku času, které se mi jinak nedostává. První spuštění hry také neskončilo žádným úspěchem - při nabíhání loga tvůrčí společnosti LEGO Software můj domácí mazlíček vytuhnul a stejná situace se znovu opakovala i po chvíli. Nakonec jsem ale hru přece jenom přesvědčil, že stojí za to, aby se na mém počítači spustila.

 

Herní obrazovka

Žádné významné překvapení se nekonalo ani u herní obrazovky, u které se na chvíli zastavím. Nemohu se nezmínit o své malé teorii, kterou nový titul LEGO Creator Harry Potter do puntíku potvrzuje. A o co že v této teorii jde? Čím dětinštější hra, tím složitější a nepochopitelnější koncept - a přesně to vás napadne při pohledu na hlavní herní obrazovku, která je přeplácána množstvím voleb, samozřejmě ve stylu stavebnice lego. Spíše než si užívat samotné hry budete tedy z počátku bojovat s jejím prostředím, které není vytvořeno s ohledem na malé děti, které budou mít s pochopením zásad hry docela velké problémy.

Ale pojďme se konec konců blíže podívat na rozvržení ovládacích prvků, které v titulu LEGO Creator Harry Potter jen tak mimochodem pokrývají docela významnou část herní obrazovky. V horní části najdete především několik položek pro ovládání jednotlivých předmětů, mimo jiné také položku pro uložení změn v současném světe. Na pravé straně se v případě, že máte aktivovanou knihu modelů, vyskytuje nabídka všech modelů postav, věcí či domů. Dolní části pak dominuje několik ovládacích prvků pro pohyb po světě.

Nemohu se nezmínit o zajímavém kouzelníkovi v jejím dolním pravém rohu. Ten hraje ve hře LEGO Creator Harry Potter roli malého rádce, který vás vždy seznámí s úkony, které musíte vykonat. V rámci hlavní obrazovky ho můžete pouze slyšet mluvit, ve scénářích jsou jeho pokyny navíc vypsány jako titulky, což je rozhodně šťastnější řešení.

 

Zásady hry

Sami se ocitnete v roli malého stavitele, který může ovlivňovat dění ve světě, mohli bychom ho tedy svým způsobem přirovnat k roli poloboha. A co že všechno můžete v celém světě plnit? Umožněno je vám tvořit nové postavy (tedy lego panáčky), domy, využívat kouzla, k dispozici je také nespočet různých scénářů inspirovaných Harrym Potterem. Pohybovat se je vám dovoleno mezi celkem čtyřmi lokacemi, která však nehrají příliš velkou roli.

Tvorba vlastních legáčků

Mou první zastávkou se stala obrazovka s tvorbou vlastních modelů postaviček, která patří mezi ty části hry, které vás asi nejvíce zabaví a i doufejme pobaví. Můžete si zde totiž vytvořit vlastního "legáčka" (tz. postavičku stavebnice lego). Celá jeho tvorba se dá rozdělit do celkem tří fází - nejdříve musíte vybrat obličej (k dispozici jich máte hnedle několik), pokud si vaše děti rádi hrají se stavebnicí lego, budou všechny tyto obličejíčky bezpochyby znát. Poté vyvstává nutnost nějakým způsobem obléci váš budoucí charakter - oblečení je rozděleno na svrchní a spodní část šatstva, v obou případech můžete kombinovat nezvyklé oblečky, vše záleží na vaší představivosti. Nyní stačí vytvořenou postavu uložit a je vám plně k dispozici i v samotné hře.

Stavebnice i ve hře

Možností vytvořit si vlastní postavu však výčet úkonů, které můžete v rámci titulu LEGO Creator Harry Potter plnit, ani zdaleka nekončí. Vyzkoušet si můžete i samotnou virtuální stavebnici lego, díky které můžete vytvořit jakoukoliv budovu, domek, či třeba užitečnou zbraň. Samotná tvorba probíhá jako na první pohled jednoduché umisťování kousků stavebnice na k tomu určenou plochu, jednotlivými dílky můžete pochopitelně otáčet a jinak hýbat. Konečný výtvor můžete samozřejmě také uložit. A mé dojmy? Samotná tvorba není zrovna jednoduchá, dílky stavebnice se špatně umisťují, pokud ale máte dostatek času a překousnete nepříliš příjemné uživatelské prostředí, může se vám podařit vytvořit něco smysluplného (i když nad opravdovou stavebnici není :-).

 

Scénáře

Asi nejvíce si samozřejmě vaše dítě vyhraje s vytvořenými scénáři, které jsou celkem pochopitelně inspirovány postavou Harryho Pottera, jeho životem a situacemi, které bude znát pečlivý čtenář ze stránek knih. Setkáte se tak se všemi známými postavami, například s Harryho přáteli Ronem a Hermionou, ale i třeba profesorským sborem. Uniknout by vám například neměl scénář ve kterém učíte Harryho létat, zajímavé jsou i první zkušenosti s kouzlením. Nepochybuji, že s řešením jednotlivých problémů si děti dobře vyhrají.

Bonusové CD

Kromě samotného CD hry a anglického manuálu najdete v originálním balení také bonusové CD. Spíše než bonusového bych ho ale nazval reklamní, protože bylo vytvořeno s cílem poukázat na aktivity a také připravované tituly společnosti LEGO Software. Zaujmout by vás snad mohla jen přiložená flashová hra či snad několik demoverzí (například her LEGO Island 2 a LEGO Racer).

Světlé stránky hry
  • Zakomponování postavičky populárního čaroděje Harryho Pottera
  • Celkově dobrý nápad
  • Konečně něco pro děti
Temné stránky hry
  • Horší zpracování
  • Jazyková bariéra

Jazyková bariéra

Zmiňoval jsem se o několika nedostatcích, které mohou jisto jistě ovlivnit rozhodnutí, zda-li má nějakou cenu investovat do titulu LEGO Creator Harry Potter těžce vydělané penízky. Stále jsem se však nezmínil o věci, která zřejmě jasně odsoudí tuto hru k umístění v těch nejnižších patrech prodejnosti (speciálně pak v případě České republiky). Ano, je jím jazyková bariéra. Samotná hra je samozřejmě standardně vytvořena v angličtině a pochybuji, že děti věkové skupiny, pro které je tento titul primárně určen, budou všem frázím vůbec rozumět (a jak všichni víme, nebudou bohužel rozumět takřka ničemu). Co z toho vyplývá? Logický závěr, že přece nikdo nekoupí svému dítěti hru, které neporozumí - maximálně pak odolní jedinci, kteří vydrží svým dětem každý text překládat a navíc vysvětlí všechny zákoutí této hry. A těch moc nebude. Celkově ale musím uznat, že až na pár chybek je zpracování titulu LEGO Creator Harry Potter slušné.

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 5/10

Po delší době hra vhodná pro děti - nebýt trochu složitého zpracování a možné jazykové bariéry mohlo být hodnocení ještě vyšší.

Celkové hodnocení: 6/10

Váš názor Další článek: Project Earth je GOLD

Témata článku: , , , , , , , ,