LEGO Pirates of the Caribbean - lebka, hnáty a kostičky (recenze)

Kiny profrčel čtvrtý díl Pirátů z Karibiku, ale smutnit nemusíte. K Jacku Sparrowovi se můžete vrátit v doprovodu LEGO kostiček.

Hry ze série Lego jsou už pěkných pár let dělány podle jednoho mustru: vezmete oblíbenou filmovou sérii, proměníte ji do podoby kooperativní plošinovky, klasické herní prostředí doplníte objekty z kostiček stavebnice LEGO, přidáte pár roztomile animovaných LEGO pajduláků, posypete spoustou vtipných narážek a momentů, a můžete balit a prodávat. Úspěch se dozajista dostaví. Po Star Wars, Indiana Jonesovi a Batmanovi tvůrci vítěznou formuli aplikovali na letní popcorňák Piráti z Karibiku a…zase to funguje.

 

Čtyři v jednom

Lego Piráti v sobě spojují události všech čtyř filmů série (ano, i poslední Na vlnách podivna) a pěkně spravedlivě je rozdělují do celkem dvaceti úrovní. 

Lego Piráti v sobě spojují události všech čtyř filmů série

Na rozdíl od předchozích Lego Star Wars vsází Piráti méně na akční souboje, ale spíš se orientují na překonávání jednoduchých hádanek – posunutí bedny, stisknutí správné páky atd. Samozřejmě bitky se šavlemi chybět nemohou, co by to bylo za pirátskou hru bez pořádné šermovačky v lanoví plachetnic. Absenci legendární ho souboje na obřím kole z prvního filmu by fanoušci též neodpustili. Nechybí, stejně jako žádný podobný důležitý okamžik z filmů, či postava.

Lego Pirates 09.jpg Lego Pirates 10.jpg

V průběhu hry postupně prostřídáte všechny důležité i méně podstatné hrdiny, kteří disponují různými speciálními schopnostmi a jedině díky spolupráci se vám podaří překonat nástrahy jednotlivých úrovní. Jack Sparrow například vlastní kompas, který odhaluje skrytá zákoutí, Elizabeth dokáže vyskočit výš než ostatní a takoví prokletí piráti z Černé perly zase vydrží bez omezení pod hladinou.

VIDEO: 3971 'LEGO Pirates of the Caribbean - Teaser'

Výborně navržené úrovně před vás stále kladou nové překážky a nápaditost tvůrců se evidentně nedokáže vyčerpat. Výtečně se daří měnit i tempo, kdy se pozvolnější skákání střídá se svižnými bitvami, aby následně bavícímu se hráči předhodila nějaká minihra.

Lego Pirates 06.jpg Lego Pirates 07.jpg

Stejně jako v minulých dílech nabízí levely spoustu skrytých bonusů, k nimž se dostanete jen se specifikou postavou, kterou si musíte odemknout za vymlácené LEGO čudlíky (nebo jak tomu říkat) v hlavním rozcestníku – přístavu Port Royale, který se postupně rozrůstá a odhaluje nové prvky. I po prvním dohrání tak máte další důvod, proč se ke hře vrátit.

Offline kamarádí

Je trochu škoda, že i po tolika dílech nedokázali tvůrci odstranit některé tradiční problémy. Hra je opět primárně koncipována pro spolupráci dvou hráčů, ovšem stále kamaráda musíte mít v jedné místnosti, protože online hra chybí. Piráti se pochopitelně dají hrát i v jednom hráči, kdy se o doprovod stará umělá inteligence, nicméně ta mívá temné okamžiky, kdy je třeba se do druhého charakteru přepnout a pošťouchnout jej správným směrem.

Lego Pirates 08.jpg

Ostatně i to přepínání občas dokáže řádně zamotat hlavu, zvlášť když s sebou můžete vláčet až šest postav. Stejně tak by se dalo žehrat na občasné špatně určené cíle, kdy v úrovni bloumáte a snažíte se marně přijít na to, co dál.

Lego Pirates 02.jpg Lego Pirates 05.jpg

LEGO Pirates of Caribbean i navzdory tomu představují asi nejlepší díl série. Už odlehčená atmosféra filmů je díky plastovým paňácům ještě vtipnější a bezelstný úsměv od ucha k uchu vás bude doprovázet prakticky po celou dobu hraní.

Bezelstný úsměv od ucha k uchu vás bude doprovázet prakticky po celou dobu hraní

Navíc si tvůrci bez problémů mohou dovolit vyházet nudné pasáže z filmů. Výborný mix logických hádanek, plošinkového skákání a soubojů neztrácí tempo a díky vylepšenému grafickému enginu hra vypadá ještě o něco lépe. Pro děti jsou LEGO Piráti naprosto perfektní hrou, ale výborně zabaví i dospělejší hráče. Ozkoušeno na lidech.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS
Žánr: Arkády | Filmová hopsačka
Výrobce: TT Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. květen 2011
  • Smysl pro humor
  • Spousta bonusů
  • Nápadité úrovně
  • Střídání tempa
  • Chybí online hra
  • AI občas zazlobí
  • Otravné spawnování nepřátel
Váš názor Další článek: Nový týden: FIFA a Daggerdale

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,